Мая Манолова: Господин Борисов, спрете лобистките текстове, които подготвят депутатите Ви

maq-manolova

„Господин Борисов, депутатите на ГЕРБ подготвят лобистки текстове в Закона за мерките по време на извънредното положение и като председател на ГЕРБ Ви призовавам да ги спрете навреме!

Този закон е „Болен здрав носи” – държавата с целия си ресурс прехвърля тежестта върху малкия и среден бизнес и домакинствата, а облагодетелства силните – партиите, големите бизнеси, икономически силните, концесионерите. В този момент обществото очаква закон, с който държавата да сподели риска с гражданите, а не да го прехвърля изцяло на гърба на обикновените хора. Това ще е мерило, че можете да гарантирате справедливост за хората, както и че наличните бели пари за черни дни, ще стигнат до всеки гражданин, не до приятелския кръг именно в дните на кризата.

В закона няма никакви данъчни, икономически, финансови, социални и осигурителни облекчения и отлагане на плащанията за домакинствата и гражданите, за малките и семейни фирми, за средния бизнес. Това прави среда за задълбочаване на неравенствата, вместо мярка за защита и битово оцеляване на гражданите и бизнеса, създаващи БВП.

Първият лобистки текст е свързан с отлагането на сроковете за издължаване на субсидиите на партиите с 6 месеца – вместо да си върнат надвзетите субсидии до средата на 2020 г., те ще могат да го направят до 31 декември 2020 г.

Г-н Борисов, защо Вашите депутати предлагат за партиите да има отсрочка за връщане на дължими суми за 6 месеца, а за гражданите, малкия и среден бизнес и за домакинствата няма такава отсрочка? Защо ГЕРБ не предложи мораториум на партийните субсидии за времето на извънредното положение в унисон на твърденията на Народното събрание за солидарност с гражданите?

В подготвяните текстове има и други лобистки, свързани с промени в реда на провеждане на обществените поръчки, които се правят в Закона за обществените поръчки. Според тези намерения, търговете ще могат да се отлагат във времето, както е удобно на възложителите, без да е указано, че това е само за времето на извънредното положение.

Третият спорен текст, който депутатите се готвят да приемат, е за автоматично удължаване на концесиите в Закона за устройство на черноморското крайбрежие „с подходящ срок до една година, без да се дължи допълнително плащане”. Облекчаващите мерки безспорно са необходими, но въпросът е защо само за едни, не и за всички.

Господин Борисов, призовавам Вашето мнозинството в парламента да предвиди текстове за финансова подкрепа за хората с ниски доходи и разсрочка на сметки, ДДС, други данъци и осигуровки, кредити и вноски по кредити за времето на извънредното положение за домакинствата, малкия и среден бизнес и за обикновените граждани. Държавата да поеме 100 % заплатите и осигуровките на работниците от най-засегнатите браншове, за да не бъдат уволнявани хора.

Опасявам се, че с този закон се задълбочава опасното разделение в обществото. За икономически силните, партиите, концесионерите и фирмите с възможности извънредното положение е време за помощ от държавата, а за обикновените хора, малкия и среден бизнес извънредното положение се превръща в наказание.“ Този коментар направи Мая Манолова в официалната си страница във фейсбук.

You may also like...