От днес Банско е под карантина за две седмици

mutafchiiski

Считано от този момент град Банско минава в режим под карантина. Това бе обявено от началника на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерския съвет днес.

,,По-рано през деня обявихме 81 доказани случаи в България – трима от тях в Банско, непосредствено свързани с работата на ски пистите и функционирането на града като туристически център. Затвърди се мнението, че в такива ски курорти поради различни стечения на обстоятелства се превръщат в изключително застрашено място за разпространение на коронавирусна инфекция, в резултат на което вчера бе прекъснат сезона във всички наши ски курорти. В Банско се наблюдава и сериозна тенденция на нарастване на заболяване. Поради тази причина щабът излиза с предложение към министъра на здравеопазването за възприемане на по-крути мерки. От този час се въвеждат мерки, които забраняват влизането и излизането от град Банско. Лицата, които се намират извън града и са с постоянен или временен адрес в град Банско, могат да се приберат до 20.00 часа на 18.03. 2020 г. Заповедта е дълга и третира всички възможни ситуации, които възникнат“, обясни Мутафчийски.

,,Забранява се излизането по улиците на всички жители на град Банско без основателна причина, а такава може да бъде посещението до хранителни магазини, аптеки, банки и други обществени места. В града ще се допускат товарни автомобили, които предоставят храна и лекарства, както и екипите по водоснабдяване и електрозахранване. Изключение правят здравните инспектори, полицейски служители, противопожарната отбрана и медицински лица, свързани с осъществяването на спешна медицинска помощ“, разясни в допълнение началникът на оперативния щаб.

You may also like...