Борисов: Във война сме с невидим противник

BOIKOBORISOV

Направи се обобщение на ситуацията в Европа. Единствената хубава новина е, че следващата седмица няма да се ходи в Брюксел на Съвета. Той ще се проведе по същия начин, както сега. Хубаво е и това, че хиляди служители не се местят от различни точки от Европа, за да отидат в Брюксел. Това сподели пред журналисти в Министерския съвет министър-председателят Бойко Борисов, след като обсъди във видеоконферентна връзка с колегите си от Европейския съвет предприетите мерки срещу ограничаването на разпространение на COVID-19.

,,Мерките, които ние почнахме да въвеждаме още от 28 февруари, започнаха да се прилагат и от други страни, но те сега действат панически и прибързано. Някои държави рушат репутацията на ЕС. Но те ми обещаха, че до 12 часа всички наши сънародници, които са блокирани по границите, ще бъдат прекарани през съответните държави и ще си дойдат в България. Цял ден полагаме огромни усилия и те ме увериха, че ще си изпълнят обещанията. Основно говорим за две групи хора – едните, които бедстват и са неправомерно спрени на границите и други, които тръгнаха на екскурзии, когато в целия свят се надигаше страхът от коронавируса. Имаме сънародници в Мароко, Манила и къде ли не… Така че тези, които се завърнат у нас, трябва незабавно да се приберат вкъщи и да си останат там за 14 дни. Ако първо обичат себе си и своите близки, ще го направят. Ако ли не, вече има закони. Ще бъдем изключително строги“, обясни премиерът Борисов.

,,Тези туристически компании, които си позволиха да докарат толкова туристи на Банско, сега ги докарали в хотела на Лъвов мост и сега целият хотел го слагаме под охрана и карантина. Затова мерките са единственото доказано средство срещу коронавируса и това е асоциализацията. По един човек да пазарува, по един да влиза в магазина, максимум по двама. България се дава за пример от всички страни за бързите и правилни решения, които взе“, допълни още Бойко Борисов.

You may also like...