Президентът и премиерът се обединяват за справяне с кризата. Призив към всички: Солидарност и отговорност!

89481976_2544159989173853_110470596122378240_nПрезидентът Румен Радев и министър-председателят Бойко Борисов, заедно с ген.-майор Венцислав Мутафчийски председател на националния операртивен щаб проведоха среща в сградата на президентството.  Обсъдени са действия,  които да отговорят на призива за по-строги мерки за ограничаване на заразата от коронавирус, които късно снощи ген. Мутафчийски поиска при брифинг на националния оперативен щаб.  (вижте тук)

Президентът започна с това, че е време да бъде осъзната необходимостта от гражданска отговорност и обществена солидарност.

Никой не може да спаси себе си ако не може да разчита на отговорното поведение на другите. В този кризисен момент е  необходима нашата пълна мобилизация. Строгите мерки ще бъдат от полза само ако всеки един осъзнае техния смисъл. Извънредното положение е с едномесечен срок. Аз го приемам като временна мярка. Моят призив е да не се поддаваме на паниката. Трябва да проявяваме разбиране към усилията на институциите и да изпълняваме стриктно ограничителните мерки на властите. 

Тези ограничителни мерки са живтоспасяващи. Само с ограничения, забрани и наказания не мжоем да излезем от кризата като пълноценно и здраво общество.

Съртесения в икономиката и здравната система продължи Радев.

Българското правителсттво трябва да предложи механизми за най-засегнатите. Ресурсите в държавата са ограничени. Очаквам правителството да преоцени своите приоритети и да се търси активно съдействието на Европейския съюз. 

Радев видя в кризата възможност да излезем по-силни като народ, която преодолява затрудненията.

Ако преодолеем тази епидемия ще намерим решение към всички трупани с години проблеми. Най-важното в моемнта е здравето, живота и благоденствието на хората. Борбата днес е за всеки българин. Моят призив е единство и солидарност.

На свой ред премиерът Бойко Борисов заяви:

Солидарен съм с това, което казва президента. Това, което към момента правим е да можем да защитим медицинските работници. Всички, които са на първа линия ще получатт допълнително възнаграждение от 1000лв.

Индустрията ще помогне за снабдяване на маски и санитарни материали. Борисов заяви, че бизнесът трябва да бъде подпомаган, но трябва да се следи резерва на държавата. Да се мисли за пенсиите, за заплатите на армията и полицията.  През социалния фонд всички ще могат да бъдат защитени.

От криза не се излиза по-богат. Щетите са в цял свят, но нито една държава не е предложила конкретна мярка, защото никой не може да каже колко дълго ще продължи. Тези, които искат да използват кризата за популизъм, трябва да знаят, че държавата се издържа от данъци. Когато не се плащат данъци няма постъпления за заплати. 

 

Противоречията остават на заден план. Ще се мобилизираме, за да излезем от кризата.

You may also like...