Вижте краткосрочните извънредни мерки на МС по сектори! Спираме полетите от Италия и Испания.

-j2a1219В сградата на Министерски съвет се състоя брифинг с краткосрочните мерки, които предстои да бъдат предприети, заради извънредното положение. По сектори

Томислав Дончев заяви, че има нови разработени мерки за социално дистанциране и по-малки предпоставки за разпространяване на заразата.

Обемите защитни средства (маски, облекла и т.н.) взема се решение за логистично звено с ръководител комисар Николов. Структурата ще има за цел да обезпечи защитните материали за всички, които имат нужда от подобно оборудване. Социални служби, полиция, гранична полиция и т.н.

Гл. комисар Николов

Основната задача ще бъде да се подмогне логисиката на защитните материали. Очаква се утре сутрин да бъдат разпределени първите задачи. Да бъдат разпределени заявките.

От утре ще бъдат заделени 20 млн лв за допълнително възнаграждение на персонала на първа линия. Деница Сачева. По 1000 лв е допълнително месечно възнаграждение. Средствата ще могат да се използват и по подобряване на работната среда, транспорт между болничните заведения и по домовете на тези, които се намират опд карантира.

В следващите  дни нови 20 млн. за разширяване на патронажната грижа. Тя ще бъде разширена към хора с увреждания и към хора , които са под карантина. Социалните работници разнасят дезифектанти, храна и вода. Дейността от служителите на социалното подпомагане продължава с пълна сила.

Преизчисление на работещите пенсионери от 1-ви юни. Всичко ще бъде изпълнено дистанционно. 080088001 е телефона.

Дончев Създава се оргнизация за маски, защитни облекла и медицинско оборудване ще бъдат покрити от европейския фонд за сметка на препрограмиране на оперативни програми.

Горанов

Слухове, че ще бъдат използвани военни сили за ограничаване на движението са неверни. Ограничаваме струпването на хора, но това не означава, че го възпрепядстваме.

По повод на желанието на бизнеса за смекчаване на мерките.

Предстои обсъждане на няколко бързи мерки в условията на едномесечното извънредно положение.

С Българската банка за развитие ще предложим мерки за ликвидна подкрепа, за тези бизнеси, които страдат от ликвидна криза. Готови сме с ресурс на правителството да бъде подпомогната банката. Проведе се и първа среща и между политическите сили.

Министър Емил Караниколов ще председателства икономическия съвет между парламентарно представените партии и бизнеса, на който ще бъдат обсъдени адекватните мерки.

В.Горанов:

Това, което искам да предложа като краткосрочна мярка е засегнатите от ограниченото потребление и имат намерение да съкращават служители, да не го правят, а да кандидатстват пред Агенцията по заетостта. Държавата през осигурителната система ще поеме за първия месец като краткосрочна кризисна мярка да бъдат предоставени 60% от възнаграждението за работницит. Тази мярка не може да работи до безкрай, но се надяваме, че мерките ще дадат резултат. 

 

Две краткосрочни мерки за намаляване на интензитета на работа: продължаване на срока за счетоводните отчети до 30 юни, както и срока за местни данъци и такси с отстъпка.

В следващите дни и седмици приоритетите ще бъдат преоценени.

В сектор транспорт:

България е коридор между континенти и ще гарантираме свободното преминаване на стоки. Групи от камиони ще бъдат ескортирани и конвоирани, по пример на други европейски страни.

Поддържа се  постоянен контакт със Словения, Хърватия и Сърбия. Към момента там вече няма български камиони, които са насочени към алтернативни пътища. Българските камиони са напуснали италианските граници. Транзитът през Сърбия е осигурен.

По отношение на въздушния транспорт.  Министър Росен Желязков обяви, че се въвежда  ограничение на полети от 00:00ч. вторник от Италия и Испания.

Даваме възможност на сънародници пътуващи от тези държави, с ясното съзнание че всички те ще бъдат поставени под карантина. Това е уведомление до авиокомпаниите. След периода на извънредно положение има създадена организация с България Еър за полети до Италия, които искат да се приберат.

Да не пътува никой с личен автомобил без изключителна спешност, защото връщането ще бъде трудно. 

БДЖ не планира редуциране на влаковете, въпреки, че пътуванията и пътуващите са силно намалели. По този начин ще осигурим на пътуващите среда с по-голям санитарен контрол.

Автобусен транспорт: Могат да бъдат редуцирани линии, които се дублират със железопътния транспорт.

Всеки полет кацащ на летище София ще бъде „сепариран“. При кацане на летището пътниците ще бъдат отделяни и преглеждани от РЗИ ако пристигат от рискови държави. Ирак, Китай и Южна Корея също са под обсега на забрана.

Сектор правосъдие – Данаил Кирилов:

Ще има предложение за прекратяване на сроковете по административните производства за срока от извънредното положение. Същото важи и за съдебните и частни съдебни изпълнители.

Сектор финанси:

Проведена е среща с представители на почти всички представители на големите вериги за храни. Натискът според тях е спаднал. В складоветте и магазините стоките са в пълна наличност. Храна и стоки от първа необходимост в България има.

 

You may also like...