Ген. Мутафчийски: Има 30% ръст на заразата в рамките на деня. Ще искам от МС още по-строги мерки!

89469884_207386230483676_1428146354714050560_nНов извънреден брифинг в рамките на деня даде Националния оперативен щаб начело с генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски – началник на Военномедицинска академия. Ето какви са последните новини:

  • Регистрирани общо 41 случаи.
  • В последните часове бройката се е увеличила на 10 за деня.
  • Повече от 200 проби са изследвани за денонощието.
  • 30% ръст на заболяването в рамките на един ден.

Ето още какво сподели ген. Мутафчийски афектиран от това, че мерките за ограничаване на болестта не се спазват активно

В последните часове в Германия заболелите са се увеличили с 50%. Цяла Европа налага безпрецедентни мерки, въпреки ясното съзнание от икономическите последствия. Всъщност въпроса е за физическоото оцеляване на населението на Европа и Света. Слава Богу, децата остават извън групата на вируса. Наложените мерки през последнотто денонощие не дават резултат. Лично мнение. Днес на централни места в София животът продължаваше без никакви смущения. Може би, това е добре, че нашата нация има кураж, но не бива да бъдем лекомислени. Към нас се задава пандемия, която е с невиждана ярост в човешката история. Трябва да бъдем отговорни към всички, които ни заобикалят. Измести се фокуса на вниамнието към маловажни теми. Това показва, че най-вероятно не сме узрели още и не знаем какво ни предстои. Предстоят ни времена на изпитания. Ще се изгубят човешки животи, тук не става въпрос за икономическите последствия. Не бива да разочароваме близките си в нашето безхаберие. 

 

Уважаеми дами и господа. Ще приложа на Министерски съвет да приложи възможно най-твърдите мерки. Не трябва да се посяга върху тов, без което не може. Магазините за хранителни стоки и аптеки ще работят. Цял ден получавам обаждания, какво ще стане с фитнес залата, с фризьорския салон… Това, което казвам е да спасят близките си. Фокусът е в това да снижим кривата, за да може и здравната ни система да устои. Не трябва да правим тежки избори кой да живее и кой да умре. Гледах покъртителни снимки от Италия и Китай. Там със сигурност не си задават въпроса, дали фризьорският им салон работи. Осъзнавам цялата отговорност за това, което казвам!!

 

По-рано днес стана ясно, че в рамките на 24 часа има нови 7 диагностицирани с вируса, както и смъртен случай. След новите данни, те вече са 10.

You may also like...