Вече 37 са официално потвърдените проби на коронавирус у нас. Най-строги мерки срещу нарушителите на карантината, закани се ген. Мутафчийски

89469884_207386230483676_1428146354714050560_nНачалникът на Военномедицинска академия и председател на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски даде  брифинг във ВМА с последните данни към този час за заразата от коронавирус.

Към този час в София са изследвани общо 157 проби, във Варна – 9, в Стара Загора – 17.

Във Варна и Стара Загора всички проби са отрицатели.

Във ВМА има потвърдени 5 положителни проби. В Националната лаборатория има една повърдена, като  се очаква още 9 да бъдат потвърдени. От днешния ден има 6 нови доказани случаи на коронавирус. Това прави общо 37 от началото на първия случай. Възрастовите групи са различни.  При някои може ясно да се проследи връзката с пациенти, които вече са приети и диагностицирани във ВМА с вируса. Има няколко случаи на такива, които нямат връзка помежду си, но имат оплаквания , заяви ген. Муафчийски

Във ВМА има 9 пациенти с коронавирус от средно тежко нагоре. В Пирогов бяха двамата починали, късно снощи от потвърдения случай от Св. Наум вече е в Пирогов. 5 са в белодробната болница. Утре се очаква да бъдат поставени под домашна карантина. Тези пациенти нямат клинични оплаквания.

Трима са заразените в Плевен, като от сутринта има един нов случай, в Габрово броят е същият.

Щабът смята, че към този момент България стои ниско в кривата на заразата. Изчисляват се математически модели, според които да могат да се придвидят бъдещите действия.

Всеки, който наруши карантината ще бъде арестуван и го грози затвор до пет години.

You may also like...