Фандъкова свика извънредно заседание на софийския оперативен щаб за борба с коронавируса

image__5397701--5397692-360x246

Във връзка с положителните резултати за корона вирус на четирима български граждани кметицата на София Йорданка Фандъкова сика заседание на софийския оперативен щаб за превенция и ограничаване на разпространението на COVID-19.

Ето каква е ситуацията за столицата и какви мерки ще бъдат предприети.

„До момента ситуацията в София е следната:

✅На този етап на територията на София няма регистрирани случаи на заразяване с COVID-19.

✅Столичните болници разполагат със свободни легла за лечение и карантина на хора с вирусни симптоми, както и с достатъчно висококвалифициран медицински персонал и защитни средства.

✅Създаваме организация Втора градска многопрофилна болница да поема случаите на заразени с корона вирус, в случай, че такива бъдат регистрирани. За това осигуряваме нужната апаратура и медицински персонал със съдействието на всички големи софийски болници и Столичната регионална здравна инспекция.

✅Създадени са планове за действие в „Пирогов“, Александровска болница, Военномедицинска академия, Белодробна и Инфекциозна болници, както и общинските лечебни заведения.

 

Съветите ни към софиянци:

✅Ако имате вирусни симптоми, обадете се на своя личен лекар по телефона, изпълнявайте стриктно неговите указания, като не предприемате посещение в медицински център.

✅Ако нямате личен лекар, моля, да се свържете по телефона със Столичната регионална здравна инспекция.

✅При предписана домашна карантина, задължително спазвайте указанията, които сте получили.

✅Важно е да запазим спокойствие, да се информираме от официални източници и бъдем дисциплинирани, като спазваме добра лична хигиена и ограничим социалните си контакти.

 

Действията, които предприемаме допълнително:

✅Допълнителна дезинфекция на превозните средства на градския транспорт, както и на метростанциите. С дезинфектанти се обработват и парапети, седалки и места, които пътниците докосват с ръцете си.

✅Всички училища на територията на София продължават да са в грипна ваканция.

✅Детските градини работят със засилен филтър на входа за проверка на здравословното състояние на децата и персонала. Въвеждаме и допълнителна дезинфекция на детски градини и общински социални центрове.

✅Всички помещения на институции, които работят с граждани, ще се дезинфекцират по 4 пъти на ден.

✅ Препоръчваме всички обществени сгради, в това число търговски обекти, банки, центрове за обслужване на клиенти и др., също да предприемат допълнителни мерки за почистване с дезинфектанти 4 пъти дневно.

✅Столична община отменя всички общински масови мероприятия и се изпълняват стриктно указанията на министъра на здравеопазването за преустановяване на посещенията на културни мероприятия (кина, театри и др.) и провеждане на спортни състезания без публика“.

 

You may also like...