ИЗВЪНРЕДНО: Установен е коронавирус в България

covid 19

Регистрирани са първите два случая на коронавирус у нас. Те са засечени в Плевен и Габрово. Това потвърдиха от Националния оперативен щаб на извънреден брифинг в полунощ.

Двама пациенти – мъж на 27 години и жена на 75, са дали положителни проби на първите и вторите им направени тестове. Заболелите са хоспитализирани преди няколко дни в отделение за хора, за които се е предполагало, че може да страдат от COVID-19. Те вече са в добро здравословно състояние.

,,Днес от всички изследвани проби, четири от тях дадоха положителен резултат. На тези четири проби бяха направени нови проби, от които се оказа, че две от тях са с положителен резултат. Така че се създава ситуация, в която трябва да действаме като установени пациенти с коронавирус“, обясни проф. генерал-майор Венцислав Мутафчийски, началникът на ВМА и ръководител на оперативния щаб.

,,Все пак искам да кажа, че това все още не са достатъчно достоверни данни, поради което продължаваме с тестовете и с установяването на контактни лица – такива, които са контактували с потенциалните носители на вируса“, каза още той.

You may also like...