Тодоровден е!

todorovden

Днес е църковният празник Тодоровден, който се отбелязва винаги в първата събота на Великденските пости.

Датата на честването на Тодоровден, както и тази на Великден, се определя по лунния календар. Почитането на християнския светец Тодор от българите исторически е засвидетелствано още през ранното Средновековие, обединявайки култа към Светите великомъченици Теодор Стратилат и Теодор Тирон.

Тодоровден се празнува главно за здравето на конете и затова е празник на коневъдството и на конния спорт. Празникът е известен и с имената Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица. Отбелязва се с бурните бългорски кушии (надбягване с коне). При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с маниста, с пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. После идва ред на атрактивното конно състезание – кушията.

На този ден не се яде целия ден праз лук, за да няма болести по конете. Друг много популярен ритуал на този ден е миенето. В ранни зори се къпят малките деца, за да не боледуват.

Преди кушията жените трябва да измият косите си с вода, в която е престояла слама от конските ясли. Миенето става в леген, а когато конете и ездачите тръгнат към кушията, жената плисва водата след тях. Така им пожелава успех, а нейната коса ще стане лъскава и здрава като конската грива. След това вече е забранено да се мият косите, особено след залез слънце. Смята се, че това носи болести.

Имен ден празнуват : Божидар, Божидара, Дора, Дорина, Доротея, Теодор, Теодора, Теодорина, Тодор, Тодора, Тодорка.

Честит празник!

 

You may also like...