Красимир Ангарски: „За пръв път чувам за корупционното куфарче на Ханке. България само ще спечели от смяната на лева с евро“

angarski
Отговорникът за икономическата политика в служебния кабинет на Стефан Софиянски говори в предаването “Лице в лице” по БТВ. Финансистът взе отношение по темите свързани с Валутния борд и присъединяването на България към Еврозоната.

Според него ролята на Стив Ханке не е била малка за въвеждането на Валутния борд у нас. По това време са се ползвали съветите на много известни икономисти. Такива, които не са го подкрепяли и други, които са били “За”. Той потвърди, че основния план за изграждане на Валутния борд у нас е бил такъв, че БНБ да спре да същестува, по настояване на проф. Стив Ханке.

 Ханке е човек, който защитава своите държавни интереси. Иска България да се движи по долара, въпреки, че всички кризи напоследък са предизвикани в доларовата секция.

 Първоначалният вариант беше БНБ да се закрие, да се регистрира в Швейцария и на борда да се сложи чужденец.

 Ако еврото се провали като единна европейска валута няма да се случи нищо страшно, според Красимир Ангарски.

 Ако еврото се провали, Германия ще си върне “марката” и ние веднага ще преминем към този курс.

 По въпроса с куфарчето на Ханке, което е било пълно с доказателства за корупция, предадено на президента Петър Стоянов:

 

Не знам за такова куфарче. Аз имам свое куфарче с документите подписани от всички, докато разработвахме Валуния борд. За пръв път чувам за такова куфарче. 

 

По интересната тема според икономиста е становището, което се очакваше от Европейската централна банка, свързано с курса на лева спрямо еврото при смяната на валутата. 

Беше обещано, че до края на миналата седмица ще се получи становището на Европейската централна банка по текстовете на закона. 

 “Тази смяна не може да стане толкова лесно”, продължи Ангарски.

 

 Необходими са реформи, който да гарантират, че България ще се присъедини при фиксиран курс, който е валидния в момента – 1.9558. Валутният борд и курсът към членство в ЕС наложиха редица от мерки и приватизации в цели сектори, при това за много кратко време.

 

 Отговорникът за икономическата политика в кабинета на Стефан Софиянски заяви, че по онова време всички политически сили са подписали проекта за Валутния борд.

 

Нямаше политическа сила, която да не подписа проекта за Валутния борд. Президента бе единствената легитимна власт, защото по това време имахме служебно правителство. 

 По темата, защо правителството дава заден ход за присъединяването към Еврозоната, какво може да загуби или да спечели страната ни и обект ли е това на референдум, Ангарски каза:

 Референдум по тази тема не е рентабилен. Единственият начин, по който можем да излезем от борда е присъединяване към еврозоната. Ние нямаме истински Валутен борд. Левовете са чекова книжка за евро. 

 

България не може повече да губи, с влизането в еврозоната България може само да спечели. Банките ще имат европейски изисквания. Инфлацията е взела каквото е трябвало, сега БНБ трябва да каже колко точно е резерва, за да се успокоят хората, че няма да изгорят спестяванията и няма да има спекула, добави Красимир Ангарски.

You may also like...