Газ по тръбата на „Балкански поток“ до края на годината – очаква министър Теменужка Петкова

MyCollages (16)Министърът на Енергетиката Теменужка Петкова е убедена, че до края на годината, по трасето на „Балкански поток“ ще потече газ. Петкова добави, че правителството има воля за диверсификация на природния газ. Именно с тази цел е било нейното посещение в САЩ.

„Обясних в САЩ, че трябва да се прави разлика между ”Балкански” и “Турски поток”.
„Голямата разлика между „Балкански поток“ и „Южен поток“ е спазването на правилата“.

Петкова направи поглед в миналото, като призна, че страната ни получаваше 110 млн. долара на година от транзита на природен газ, но вече не е така.

Според министър Петкова работата по изграждането на трасето е с много сериозни темпове, а газ се очаква да мине през тръбата още до края на годината.

„Проектът Балкански поток ще даде възможност за гарантиране на енергийната сигурност на целия регион. Това е реална диверсификация.  Тук има стратегическата роля на България на газовата карта и изграждане на газоразпределителен център у нас“.

Цел пред правителството е договаряне на по-ниска цена за руски газ, както и спазване на европейските дирекиви по енергийните въпроси.

„До края на февруари ще предоговорим по-евтин руски газ. Договорките са в ход, вървят добре. Работим много добре с руснаците. В рамките на нашето правителство се предприемат крути мерки срещу корупцията“.

 

You may also like...