Извънредно гласуване за въвеждане на еврото в България на фон от спецакции и скандали

MyCollages (11)България няма да участва в ERM-2 при различен ценртален курс от 1.9558 за 1 евро. Това е актулания курс на еврото спрямо лева, а проектът на решение бе включен като извънредна точка в днешното пленарно заседание.

Важно гласуване, докато държавата е разтърсена от два сериозни скандала, свързани с досъдебното производство срещу президента Румен Радев и акциите на прокуратурата в офисите на Васил Божков и Комисията по хазарта.

Проектът на решение е подписан от ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“. Рано сутринта министърът на финансите Владислав Горанов пристигна в Народното събрание, търсейки подкрепа за решението от различните парламентарни групи. Одобрението при гласуването дойде след като 140 народни представители го подкрепиха, двама гласуваха „против“и 66 „възъдържал се“.

Записано в проекта е, че се дава възможност на министъра на финансите и управителя на БНБ да предлагат, поддържат и гласуват позиция за централен курс от същия, който и към днешна дата е валиден за 1 евро – 1.9558.

Не закъсня и коментара на министър Горанов след разговорите с парламентарните групи, които предшесваха решението в пленарна зала.

“ Надявам се, че с това почти единодушно решение на българския парламент, отговаряме на темата за допълнителни гаранции, затова, че България ще влезе в еврото само и единствено при този валутен курс“, каза Владислав Горанов.

Според него, ако други държави членки поискат повишаване на курса на единната валута, то България ще има право да се откаже от еврозоната.

„За нас е приоритет влизането в еврозоната, но то ще стане само и единствено при настоящия курс, иначе няма да влезем.“

 

You may also like...