След три часа дебати: Водопреносната мрежа на София ще бъде използвана за справяне с водната криза в Перник

MyCollages (3)С 56 гласа „за“ и един „въздържал се“ Столичният общински съвет гласува позволение водата от язовир „Бели Искър“ да бъде пренасочена към Перник.

„Контролът ще се извършва чрез концесионерът Софийска вода. Във всеки един момент, в който има и най-малък риск за водоподаването на Столична община, водата към Перник, ще се спира“ , подчертаха вносителите на предложението.

Дебатите бяха бурни изпъстрени с различни обвинения и призиви, че е време да се спре с управлението на кризи, а да се лансират мерки, за да не се стига до тях.

„Това не е водна, а политическа криза, която ще ни струва около 30 млн. лева. Предлагам ГЕРБ от партийната субсидия да ги плати. Ние не носим отговорност към безотговорното управление на водните ресурси“, коментира независимият общински съветник Борис Бонев.

В отговор на неговото изказване, председателят Елен Герджиков го определи като популистко.

Волен Сидеров пък призова на заседанието да присъстват министрите на екологията и околната среда.

Не малко мнения бяха свързани с това, че пред София стои същия сценарии, както в случая с Перник, ако бъдат отклонени водни ресурси.

Карлос Контрера заяви, че опасенията за риск пред София са пресилени в този случай. „Категорично възразявам срещу практиката сегашния проблем да се истеризира до нива, в които да се говори, че цената на водата в София ще се повиши заради Перник“.

Кметът Йорданка Фандъкова успокои столичани, че помощта за Перник няма да ги ощети. Тя настоя водоснабдяването на София да бъде подсигурено чрез монтиране на спирателен механизъм по новия водопровод и чрез отпускане на средства за ремонт на стената на язовир „Бели Искър“.

Преди няколко дни кабинетът предложи да бъде изграден водопровод между София и Перник, който ще преминава през Мало Бучино. 25 милиона лева е стойността на тази антикризисна мярка, а освен тях държавата ще трябва да заплати и дължимите такси за пренос на водата.

 

 

You may also like...