Първи думи от началника на кабинета на президента: Води се институционална война, някои хора виждат в създаването на кризи възможност!

 

методиевВ предаването “Лице в лице” по БТВ началникът на кабинета на президента Калоян Методиев говори за последните горещи новини около публикуваните срс-материали, от страна на прокуратурата.

 Записите са в много суров вид и с много условности, започна Методиев. Като “листа от зеле” изникват нови факти и обстояелства. Това, което показвате на публиката и аз, и президента го разбираме през медиите. Нищо не е минало на юридическо обсъждане. Въпросителните около всичко това са цяла страница, а отговорите са нулеви към днешна дата. Президентът е на посещение в Разград по повод празника на града и предполагам, че той ще отговори на въпросите на журналистите. За момента не може да се говори за официална позиция от президентството.

 Има ли обяснение, защо главния прокурор поиска тълкувание от КС в частта касаеща “държавна измяна”?

 На първо четене, коменарите са в суров вид, няма тежко престъпление, което да налага такива тежки мерки. Все още сме в сферата на догадките, всичко се развива мълниеносно и ние научаваме информация чрез медиите.

 На въпрос, защо прокуратурата изнесе разговори на действащия президент, той отговори:

 Оценката ми е като политолог. В момента сме свидетели на разграждане на държавността. Става дума за записи на действащ държавен глава. В самата държава сме свидетели на гърмящи една след друга големи кризи. Буквално се изключващ жизнено важни показатели като вода и въздух, функциониране на управление на отпадъците, всякакви слухове за институции преливащи в институционална война. Създават се условията за една перфектна буря в държавата. Кризата е възможност и не знам какво ще се роди от нея.

 Запитан, дали президентът Радев е част от институционалната война, Методиев отвърна:

 Няма сектор, в който да стоим стабилно. Ако президентът каже, че държавата се развива добре, то би загубил най-ценното си оръжие, а именно да говори истината. Затова и рейтингът му е толкова висок. Няма как да се каже на черното-бяло. Държавата не функционира дори на битово ниво. Не може да осигури вода на цял град. Ами ако данните подадени към Евростат са фалшиви? Не без основание президентът каза, че трябва да се свалят розовите очила.

 По темата, дали Радев е търсил среща с главния прокурор Гешев, която Гешев да е отказал:

 Нямам такава информация. Разбира се администрацията е голяма, може и през мен да стане, но ще бъде в сферата на спекулациите. Ако първите мъже в държавата започнат да скачат един на друг, означава, че вече не сме просто в институционална война, а в тотална война.

 Интерпретации са тезите, че главния прокурор иска да отнеме власт от президента. Тези въпроси ще бъдат обсъдени на срещи с тримата първи прокурори, все още няма насрочена среща, но е наложително.

 Не съм се чувал с президента след като прокуратурата публикува записите.

You may also like...