Президентът на третата годишнина: Розовите очила трябва да се свалят, предстои конструктивен диалог с главния прокурор

MyCollages (1)„Оценката се дава от обществото и в днешната тревожна и променлива действителност по-важно е институциите да бъдат предвидими и с ясни приоритети“, каза държавният глава.

Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред, заяви Радев и като пример посочи изборното законодателство. Държавният глава добави, че парламентът за пръв път е започнал да разглежда промени в изборното законодателство, когато трябва.

„В тази трета година ние продължихме нашата отговорна мисия с последователност. Президентската институция продължи да отстоява правовата държава и интересите на гражданите, да задава дневния ред по важни обществени теми, да стимулира дебата между институциите и гражданите, да обединява около обществено значими каузи, да работи за модерното развитие на България, да отстоява българския интерес“, коментира Радев.
„Поддържах активен диалог с гражданите и институциите, използвайки конституционното си правомощие“, напомни той.

„Наложих седем вета на закони“, информира държавният глава.

„Ще продължа да посочвам институции решения, които генерират условия за корупция“, добави той и обеща да съдейства КПКОНПИ да се превърне в ефективен орган.

Държавният глава напомни кой е критерият за успеха на България.

„Миналата година в отчета си посочих, че България не успява да развие най- големият си потенциал – хората. Мерките не са адекватни. Ако Перник е провалът във водния сектор, то резултатът от миналогодишния тест „Пиза“ има същият резултат за образованието ни. Последствията ще се понасят в бъдеще“

Върховният главнокомандващ попита дали имаме амбицията да мобилизираме наличните ресурси и европейски програми за активиране на научния капитал на нацията и таланта на младите българи. „Така че България да се развие като център, в който да се развиват нови технологии и иновации. Това е критерият за успешната страна на бъдещето или ще се превърнем в страна, изоставаща страна, вносител на техонологии и клиент на технологии. Постигаме ли баланс между инвестициите в инфраструктура и в човешки капитал“, попита още той.

„Сега пак ще се каже, че президентът е черноглед и песимист. Напротив, аз имам високи амбиции за България. Ние можем и трябва да превърнем България в нормална демократична държава“, заяви още президентът и добави, че вярва, че пътят към успеха започва със свалянето на розовите очила.

„Очаквам КС да се ръководи от принципите, заложени в Конституцията“, коментира държавният глава питането на главния прокурор Иван Гешев за имунитета му. „Оставям на вас да прецените защо точно в този момент главният прокурор внася искане в КС“, каза Радев.

Президентът обясни, че неговият мотив за конституционни промени не е насочен срещу Прокуратурата. Във всеки момент очаквам Конституционния съд, който откри дело, да се ръководи от заложените в създаването на Конституцията принципи и ще следя за хода на това дело“.

„От главния прокурор очаквам старание и в реалната борба с корупцията там, където тя има най-голяма хранителна среда. Много ясно заявих и при встъпването на длъжност на новия главен прокурор, че неговата основна задача е да убеди обществото, че брани закона и обществения интерес, а не управляващите, не определени бизнесмени. Заявил съм, че ще имам среща с всички институции“, каза още Румен Радев и допълни, че му предстои конструктивен диалог с главния прокурор.

You may also like...