За ДПС е важно да не се отнемат правата на гражданите по време на избори

81941753_2683450498405975_5669269234861998080_o

За ДПС е важно да не се нарушава Конституцията и да не се отнемат правата на гражданите по време на избори.“ Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, по време на среща с президента за промени в изборното законодателство. „Проблемите ни са доста, защото във времето парадигмата за промяна на изборното законодателство не е било да се улесняват българските граждани, а да могат да се спазват конституционните права. Обикновено властимащи да променят по тяхно усмотрение законодателството“, добави Карадайъ.

Практиката и опитът показват, че всички промени са се обръщали към тези, които са правили промените. Може изборният кодекс да се опрости така че да улесни всички – избирателите, администрацията и всички, които имат отношение към изборния процес. Най-важното за нас е да се спазва Конституцията, имаме препоръки от международни организации. От страна на ДПС правомощията на президента към гражданските права ние ги считаме за задължения. Очакваме институцията президент да се включи в този процес за запазване на правата на българските граждани, които ясно са изписани в Конституцията“, каза още той.

Всички въпроси, включително и технологията на гласуване, са второстепенни, ако правата на гражданите са отнети със закон. Говоря за български граждани, които на президентски избори са гласували, но на местните избори правата им са отнети. Трябва да тръгнем от Конституцията и да гарантираме правото на всеки гражданин да избира и да бъде избиран“, обясни председателят на ДПС.

По думите му страната ни има опит в машинното гласуване и можем да го направим. „Идея беше на ДПС да се прилага след определен период. Тезата ни е била, че техниката – машините трябва да бъдат на държавата. Софтуерът трябва да бъде разработен от държавата. Държавата ако организира машинно гласуване, ние сме за“, посочи още Карадайъ.

Любопитно ми е къде и как се прилага дистанционно гласуване. Какви са вашите идеи по темата, и какви гаранции, сигурност и доверие от страна на гражданите може да се осигури“, попита Карадайъ във връзка с идеята за дистанционното гласуване. „И президентската институция и Народното събрание да гарантират правата на българските граждани. Всеки български гражданин да намери себе си някъде и в който и да е избирателен списък и на която и да е секция. Всякакви термини от рода на уседналост и ред други терминологии, които се включват като параван за отнемане на граждански права ние ще бъдем категорично против. Надявам се президентът да е против нарушаването на Конституцията и отнемане на правата на гражданите“, допълни Мустафа Карадайъ.

Лидерът на ДПС засегна и темата за преференциите като каза, че това е тема, която се използва абсолютно популистки зад паравана мажоритарност на избора. „Законодателството дава възможност да има мажоритарни избори. Всеки, който счита, че хората го харесват, няма нужда да влиза в партийни листи, може да се кандидатира като независим кандидат, да си получи съответният брой гласове и да бъде мажоритарно избрания – дали обществен съветник, дали народен представител или член на Европейския парламент, каза още лидерът.

От друга страна видяхме и резултатите от преференциалното гласуване. Ние предупреждавахме, че на предишни избори са били над 400 000 недействителните гласове. При промените в сегашния Изборен кодекс, сегашните избори произведоха над 450 000 недействителни гласове“, заключи Карадайъ.

Да не концентрираме срещата само върху технологията на гласуването. Разбира се машинното гласуване е много важно и ДПС е предлагало и отстоявало във всички законопроекти тази теза. Това каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид по време на среща.

За нас са изключително важни гарантирането и спазването на конституционните права на българските граждани. Огромна група български граждани заради партийни и изборни сметки са лишени от това право. Само след 15 дни към тази група български граждани ще се добавят поне още 250 – 300 000 български граждани. Групата става толкова голяма, че трябва да се замислим по този въпрос, трябва да се замислим дали е въведена тази уседналост, която е лишаване от право да се гласува“, добави Хамид.

You may also like...