Опозицията събра 104 депутата „ЗА“ вота на недоверие. Ще съберат ли нужните 121?

kolazh-vot

След консултациите за вота на недоверие срещу правителството между БСП и ДПС стана ясно, че партията на Доган ще подкрепи инициативата на социалистите, което прави общо 104 депутата от нужните 121. Припомняме ви, че поводът за вота е водната криза и секторът екология.

Може ли опозицията да свали правителството на Бойко Борисов с четвъртия вот на недоверие?

От къде може левеицата да намери нужните 17 депутата, за да се поздравят с успех?

Математически вотът на недоверие може да мине, ако представителите на „Воля“ (12 души) и независимите (8 души) го подкрепят.

Ако това се случи и всички партии, и независими депутати се обединят като опозиция – гласовете ще станат 124. Това ще е достатъчно, за да падне правителството, но дали партиите са готови за избори?

Ето част от мотивите за вота на БСП и ДПС.

Драгомир Стойнев, БСП:

Мога да ви кажа, че тези 40 страници мотиви са крайно недостатъчни за това, което се случва в момента и което са принудени да изтърпяват българските граждани. Това правителство е заплаха за живота и здравето на българските граждани. Всеки ден медиите сигнализирате за доста криминални случаи, за депониране на опасни отпадъци, за горене на отпадъци. Стигнахме дотам и децата да не им даваме да излизат в училищния двор, защото се диша мръсен въздух. Колегите от ДПС смятат, че е необходимо този вот да бъде подкрепен. Навременен вот в изключително важна област

Йордан Цонев, ДПС:

ДПС ще подкрепи този вот по много причини. Най-формалната е, че сме опозиционна партия. Най-съществената е, че е налице водна криза в Перник и в други райони на страната-. Има криза и с отпадъците. Третата причина, която за нашата партия е много важна. Нашата управленска програма се базира на екологичните принципи. Мотото на нашата програма е „Чист въздух, чиста вода, чиста храна, чиста енергия“. Повече от това мога да ви кааж, че нашата програма не само акцентира върху екологичните проблеми, но ние смятаме да използваме зелената икономика като основен инструмент за икономическия растеж в страната

You may also like...