Какво цели Путин с промените в Конституцията?

putinkonstitucia

Промените в конституцията, изненадващо предложени от руския президент Владимир Путин, бяха възприети по един и същи начин от всички: руският президент подготвя бъдещето си на фона на ерозията на ръководената от него система и приближаващите избори, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Политолози, опозиционери и журналисти смятат, че Владимир Путин, който е на 67 години, наистина поставя началото на процес на преход във властта. Действащите конституционни разпоредби не позволяват на Путин да остане в Кремъл след 2024 г., когато изтича президентският му мандат.

Каква ще е бъдещата роля на Путин?

Той се обяви за реформиране на суперпрезидентския конституционен модел в Русия чрез ограничаване на правомощията на президента и увеличаване на тези на парламента, който да определя кой ще е премиерът. Според експерти това, че Путин ограничава правомощията на президента означава, че той планира окончателно да се оттегли от Кремъл и да поеме нова роля.

„Мисля, че Путин ще остане най-важната фигура в Русия, каквато е вече 20 години“, твърди руската експертка Мария Липман.

Според някои руският лидер ще заеме нов пост с функции на върховен арбитър, който е над ежедневните политически противопоставяния, както направи казахстанският президент Нурсултан Назарбаев. При този сценарий президент на Русия ще стане човек, верен на Путин.

Възможно е Путин да застане начело на Държавния съвет, който ще бъде създаден в рамките на конституционната реформа, или на могъщия Съвет за национална сигурност.

Защо сега?

Въпреки високия си рейтинг от около 70 процента Путин разбира, че системата на властта в Русия е в процес на ерозия. „В обществото ясно се очерта нуждата от промяна“, каза той в годишното си обръщение към парламента.

През миналото лято в Москва се състояха едни от най-сериозните демонстрации срещу властите, а партията на президента „Единна Русия“ е с изключително ниска популярност сред руснаците. Следващата година в Русия ще има парламентарни избори, а социологическите проучвания сочат, че партията разполага с подкрепата едва на 33 процента от избирателите (далеч под 54-те процента, които спечели на изборите през 2016 г.)

Каква роля ще играе премиерът?

Михаил Мишустин, който бе номиниран от Путин за нов премиер на Русия, досега беше ръководител на федералната данъчна служба. Той е по-скоро технократ, отколкото политик, и не изглежда като потенциален приемник на Путин, отбелязва Франс прес.

На премиерския пост Мишустин по-скоро ще се фокусира върху вътрешните проблеми на Русия, заяви в Туитър експертът Дмитрий Тренин, директор на московския център „Карнеги“.

Във вчерашната си реч Путин постави сложни задачи пред новото правителство: да повиши доходите на руснаците, да се справи с демографската криза и да модернизира страната.

You may also like...