ПЛЕВНЕЛИЕВ ПРИЗОВА САЩ ДА НИ ПОДКРЕПЯТ ЗА „БАЛКАНСКИ ПОТОК“

php5wboex_800x_

Трябва да се радваме за „Балкански поток“ и САЩ като добри приятели трябва да се радват за нас. Такъв призив отправи от ефира на БНТ президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев.

Според него американците са наши стратегически приятели и ако искат да ни помогнат, те трябва да подкрепят една историческа промяна. България за първи път в своята история направи дълбока реформа в енергийния и газовия сектор.

Припомняме, че в интервю за БНР заместник – държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл заяви, че САЩ са против втората линия на газопровода „Турски поток“, предназначена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия.

Плевнелиев коментира горещата тема дали е възможно САЩ да ни наложат санкции заради проекта. Той обясни, че в „Южен поток“ тръбите са били руски и Русия можела да ни прегази със своите тръби, но сега тръбите са наши. Росен Плевневиев е убеден, че това не е само геополитически проект, но и пазарен проект. Ние ще преценяваме каква газ да минава. Трябва да защитим своите интереси, призова той.

България строи тръби към всички съседи, може да купува и да продава от и на всички и създаваме газова борса, вече няма един монополист, добави президентът (2012-2017) Плевнелиев.

You may also like...