В ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА ТРЯБВА РАДИКАЛНА РЕФОРМА

kolazh-pensii

Коментар на Антон Тодоров, политолог, бивш народен представител от ГЕРБ:

Във връзка с вчерашната информация, че приходите в НАП са безпрецедентни и коментарите, че видиш ли, сега, ама тутакси трябвало да се вдигнат всички пенсии на калпак, се замислих и стигнах до следните заключения:

1. Всеки разговор за пенсиите ТРЯБВА ДА ЗАПОЧВА с констатацията, че когато комунягите паднаха от власт, пенсионният фонд беше опоскан! Това е началото на всички начала. Когато прочета или чуя някой да коментира въпроса с ниските пенсии и да не спомене този факт, той автоматично става за мен половин човек, на когото налагам дебел игнор.

2. Всеки разговор за пенсиите ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖАВА със следната задължителна информация – системата на пенсионната система в България е крайно ретроградна и НЕСПРАВЕДЛИВА.Несправедлива не за тези, които получават ниски пенсии, а несправедлива за тези, чиито вноски за собствена уж пенсия на практика отиват, за да формират пенсиите на днешните пенсионери. Това трябва да се казва ВИНАГИ, когато се говори за проблема пенсии. Казано накратко – ние, които вчера и днес сме внасяли и внасяме осигуровки за себе си, на практика най-вероятно НЯМА да получаваме пенсии, когато и ако ни дойде времето за тях. Нашите вноски отдавна ще са раздадени на днешните /и вчерашни/ пенсионери. След 15-20 години няма никаква гаранция, че ще има достатъчно работещи хора, чиито вноски пък ние да ползваме на т.н. солидарен принцип. Запомнете – солидарната пенсионна система е измислена и въведена в края на 19 в. в Бисмаркова Германия и то само за ветерани от войните. Тя е сбъркана, абортирана система, най-несправедливата пенсионна система, която някога е съществувала особено, когато е въведена като основна такава.

3. Всеки разговор за пенсиите ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖВА с ясно заявление, че пенсионният фонд в размер на над 9 млрд. лева днес се формира по следния начин – една част, около 6 млрд. се събира от нашите вноски. Другата част, около 3 млрд. лв. се доплаща от бюджета, т.е. пак идва от нашите данъци. Е добре, това справедливо ли е? Това освен всичко друго, не води ли до постепенно одържавяване на НОИ, което противоречи на закона?

4. Всеки разговор за пенсиите ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖАВА с ясно обяснение, че наливането на повече и повече пари за просто увеличаване на пенсиите е безумие. То залага страшни мини, много по-големи от мините с безводието днес. В пенсионната система трябва РАДИКАЛНА РЕФОРМА, според която всеки да има точна и ясна информация колко са личните му пенсионни вноски, дали да ги прави или не, да има възможност сам да ги управлява и ДА НОСИ ОТГОВОРНОСТТА ЗА ТОВА. Представяте ли си да се появи идея за социални влогове и например тези, които нямат депозити, събрани пари, да получат такива НА СОЛИДАРЕН принцип от влоговете на другите, които вслевдствие на личните си усилия, труд и упоритост, съчетани с таланти и предприемчивост, са събрали. Ами в пенсионната система е същото – едни хора получават пари заради ИДЕОЛОГИЧЕСКИ ПРИНЦИП, какъвто е солидарността. Солидарността като казионна идея е отвратителна, грабителска, погребваща бъдещето ни идея – тази идея е проклятие, връх на несправедливостта.

5. Всеки разговор за пенсиите ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖАВА с ясното обяснение, че най-големи пенсии в момента в България получават в мнозинството си хора, които са принадлежали към комунистическата номенклатура, тайните служби и болшевишката армия. Това е КРАЙНО, ТОВА Е АРХИНЕСПРАВЕДЛИВО и води до там, че такива като мен смятат себе си за репресирани отново, този път не чрез преки репресии, а чрез косвено ограбване на дохода ми, за да получават ченгесари и шапкари, плюс служители на някогашната тоталитарна комунистическа болшевишка номунклатура най-високите пенсии. ТОВА Е ДЪНО!

6. И накрая, всеки разговор за пенсиите трябва да завършва с подчертаване на отговорността на БКП/БСП за всички тези гигантски Авгиеви обори, каквито днешната пенсионна система представлява.

Коментарът е от Фейсбук профила на Антон Тодоров

Заглавието е на редакцията

You may also like...