КОМЕНТАРИ СЛЕД КСНС ПРИ ПРЕЗИДЕНТА ЗАРАДИ КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИРАН И САЩ

kolazh-ksns

България настоява за спешна деескалация на напрежението в Близкия изток. Това каза пред журналисти държавният глава Румен Радев след днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента на тема „Възможни рискове и заплахи за националната сигурност в контекста на усложнената среда на сигурност в Близкия изток“.

На съвета е подчертано, че в съвременния и глобален свят всеки акт на насилие и агресия има потенциал да предизвика последици с непредвидим характер и мащаб.

Румен Радев:

Консултативният съвет по национална сигурност излиза със следните препоръки – на първо място да се поддържа националната позиция за деескалация на всички държавни нива. Второ, службите за сигурност да отстояват постоянен мониторинг на ситуацията и да анализират всички процеси с риск за заплаха на националната сигурност. Трето, Министерството на външните работи да поддържа постоянен контакт с българските граждани, намиращи се в зоната на напрежение, и да гарантира тяхната сигурност. На четвърто място Министерството на отбраната да предприеме необходимите мерки за осигуряване на безопасността на българските военнослужещи, участващи в мисии и операции зад граница . При промяна на обстановката ще бъдат взети допълнителни мерки за защита на населението и обектите от критичната инфраструктура на страната

Този Консултативен съвет беше лесен, докладът се прие с единодушие. Максимална бдиртелност, внимание, дипломацията трябва да бъде водеща и да се търси траен мир в региона. Това заяви премиерът Бойко Борисов.

Според него всеки, който каже, че няма заплаха, е безотговорен. Заплаха има за всички, когато има глобален конфликт като този в Близкия изток, убеден е той.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ определи като конструктивно и добро днешното заседание на КСНС.

По думите му има представени доклади от службите за това дали има пряка опасност за страната ни от конфликта в Близкия изток.

Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че ситуацията в Близкия Изток е много напрегната и България работи в контакт с всички служби.

You may also like...