ХРИСТОС УМИРА НА ВРЪХ ГОЛГОТА, БОТЕВ НА ВРЪХ ВОЛА – ПОСЛАНИЕТО НА ФИЛМА, КОЙТО РЕЖИСЬОРЪТ МАКСИМ ГЕНЧЕВ ЩЕ НАПРАВИ ЗА БЪЛГАРСКИЯ РЕВОЛЮЦИОНЕР ХРИСТО БОТЕВ (ВИДЕО)

maksim_genchev

– След като направихте игрален филм за Васил Левски, наскоро дойде новината, че предстои да създадете такъв и за Христо Ботев. Разкажете ни малко повече за това.

Искам да поздравя всички с днешния ден, който е свързан с рождението на Христо Ботев. Навършват се 142 години от тази дата. Виждаме, че и до днес той продължава да бъде млад двадесет и осем годишен български революционер и поет.

– Какво могат да очакват хората от този филм?

Това зависи от хората. Това няма да бъде документален филм. Ще бъде игрален и базиран върху документалния ресурс, който е наистина огромен. Почти по дни и часове се знае за Ботев, а това ме улеснява изключително много, за разлика от филма за Левски, където има много по-малко факти. Тук ще видим игрален филм за подготовката на бунта. Ще видим и преминаването на четата през Дунав, и последните сто часа от живота на Христо Ботев. Той умира на връх, а посланието на филма е:” Христос умира на връх Голгота, Ботев на връх Вола”.

– Има ли по-известни имена, които ще вземат участие във филма?

Засега са трима. Николай Урумов, който ще се превъплати в образа на българския чорбаджия. Михаил Билалов предстои да даде съгласие, но е склонен за ролята на Скачоков. Главната отрицателна роля ще поеме Ники Илиев. Между другото, той се зарадва, че го виждам в такава трудна роля, защото обикновено той играе положителните герои.

Ролята на Ботев е най-отговорната, затова не бързам с подреждането на останалия кастинг, защото действието ще се разиграва между Обретенов, Апостолов, поп Сава Катрафилов, Перо Македонеца и т.н. Това са все огромни герои, но аз ще ги подредя в кастинг, след като уточня кой ще изиграе Ботев. Имам две предположения.

Първото е за един изключително млад, но талантлив , фин и чувствителен актьор, който умее да говори, дори когато прави пауза. Вторият е свързан с по-опитен актьор, с по-близка визуална прилика до разпространения „Карл Марксов” образ на Ботев. Т.е. с гъста коса, дълга брада, с поглед съчинен от ретуширане. Ботев има по-скромно лице, бил е много млад.

– Т.е. имате двама конкретни актьора, които припознавате в тази роля?

Да. Спрямо тях ще бъде подреден останалият кастинг. Споменах кои ще бъдат звездите. Мисля си, че ако взема по-възрастния ще подредя за другите ключови роли също по-възрастни. Макар, че това няма да отговаря на емоцията на филма, защото тези момчета тогава са били много млади. Заимов е бил на 23, останалите масово са в рамките на 32 години. Те са били изпълнени с плам, които са можели едновременно да мислят и действат. С други думи образите са на енергични, силни, дръзки, отдадени хора. Ще разработя съдбите им. Всеки как се разделя с живота. Минавайки през Милин камък, отправяйки се към Вола, те знаят къде отиват и че няма да се върнат. Тази раздяла с физическия живот за мен е много важна във филма. Раздялата с живота, за да се прехвърли във вечността.

– Спонсори?

Какво да кажа…там е много странно. „Америка за България” , както и останалите соросоиди, просмукани на всяко едно ниво в държавата пречат да има българщина. Пречат на възпяването на националните герои, пречат на повишаването на българския дух. Държавните инстиуции, които финансират филми дават по 4 млн.всяка година за „еднодневки”. Всички те са прибрани в стериотипа, че в България е ад, че изходът е навън, че тук живеят някакви страшни хора, които се мразят, които се убиват, които се предават един друг. Просто недостойна е цялата система за финансиране на кино в България. Съответно такава институция няма да приеме моя проект. Аз ще се занимавам с възторга. Ще се занимавам с родолюбивите чувства, които поражда Левски, Ботев, дай Боже един ден и с Тервел. Аз набирам средствата за моите филми от народа – за народа.

 

You may also like...