КАРАКАЧАНОВ ПРИЗОВА ЗА ПРЕДПАЗЛИВОСТ ЗАРАДИ СИТУАЦИЯТА НА БАЛКАНИТЕ

Karakachanov

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира пред „Радио България“ актуалната политическа ситуация на Балканите. Той отбеляза, че Сърбия доста активно се превъоръжава.  „Чуваме изявления на техния военен министър, че Сърбия се стреми към въздушно превъзходство на Балканите, това също дава теми за размисъл“ – отбелязва вицепремиера. Той не подценява приказките за размяна на територии между Сърбия и Косово.

Аз не искам да обвинявам никого, но имайки предвид практиката на Балканите, сме длъжни да бъдем предпазливи, много добре наблюдаващи ситуацията и анализиращи случващото се

Според лидерът на ВМРО напрежението между Турция и Гърция е породено от икономически интереси заради газа около Кипър, който дава доста перспективи за печалби. Спорът между Турция и Гърция е кой ще се възползва от това.

Каракачанов е убеден, че въпреки дрънкането на оръжия, нито една от двете страни, няма да посмее да прибегне до въоръжена намеса.

Министърът на отбраната отбеляза, че има достатъчно механизми и в НАТО и чрез ЕС това да бъде избегнато, но това не отменя факта, че има напрежение, несигурност и вероятност този процес да ескалира.

You may also like...