ДВИЖЕНИЕ „НАРОДНА СИЛА“ ОТБЕЛЯЗА 142-ГОДИШНИНАТА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА СОФИЯ

0969430001578145326_0

Представители и симпатизанти на Движение „Народна сила“ се събраха пред паметника на Цар Освободител в столицата и отбелязаха 142-годишнината от Освобождението на София. За паметния 4 януари 1878 година – „този велик ден за София, за нашата столица, която е средище – Средец на цялото Българско царство, на цяла обединена Санстефанска България“, председателят на Движението Георги Димов изтъкна, че „това е преломът, в който православието преминава Балкана“. Той припомни, че „когато обединените православни християни българи и руснаци преминават Балкана – Стара планина, те побеждават силите на Орханийския башия, който е искал да запали София, издигнал е бесилки и поставил цялата интелигенция на София в страх“ и отправи призив към българите за обединение. „Съединението прави силата“, подчерта той, посочвайки надписа на парламента отсреща и категорично заяви: „Ние – православните българи сме важният посредник между Европейския съюз и Евразия и това може да повиши нашия икономически доход“. По думите му ние сме целунати от Господ и заслужаваме достойно бъдеще, а не днес да горим боклука на Европа, да живеем мизерно и едва да оцеляваме. „Ние, българите, имаме уникалния геополитически шанс да бъдем на тази земя. Нашият национален Санстефански идеал е нещо велико и ние трябва да го пазим“, добави Димов. Коментирайки годишнината, той посочи, че тук няколко души консули – и Леге, и Позитано – хора, които днес знаем като улици, са предотвратили палежа на България и настоя да не се говорят глупости кой щял да подпали София. „Щял е да я подпали Сюлейман Паша. Това е истината – грозна, но това е историческата истина“, подчерта Димов. „Истината е, че първият управител на София – Алабин дава първите 25 000 златни рубли за паметника на Васил Левски“, посочи още той. Георги Димов изтъкна още, че ние българите сме дали кирилицата на Русия и че нашето освобождение е продиктувано от емоционални чувства, а не от икономическата логика, която днес властва в България. „Затова някои платени хора не могат да си обяснят какво става в България и защо е било това освобождение 1877 – 1878 г.“, убеден е Димов. „Те казват – да де, защото България е трябвало да бъде част от Руската империя“, отбеляза той и изрази категорично несъгласие: „Не. Това е емоционално освобождение, а не продиктувано от икономическата логика“. Димов е убеден, че това е освобождение на православни християни, които дават културата на Русия и приема че това нещо „днешните грантаджии не могат да си го обяснят, защото те усвояват едни грантове, едни пари, за да продадат нашата родина България“. Това е грозно и пречи на нашия национален идеал, коментира той и подчерта, че нашият национален идеал, заради такива съюзи с Австроунгария и с Германия се проваля. „Днес сме в същите съюзи – с НАТО и ще последваме същите лоши политики“, добави Димов.

Според него най-важното, което можем да вземем от днешното освобождение на София като логика, е действията на нашите освободители – какво правят православните християни: паметника на Васил Левски, литургия в църквата „Света неделя“ и ги посреща целия български народ.

Това е последния етап срещу нашия турски поробител, който днес в учебниците се изучава като една съвместна сила, с която сме съжителствали в един прекрасен живот. Този прекрасен живот е бесилки в София, обесване на нашия национален герой Васил Левски от турските поробители. София е била превърната в барутен склад и той е щял да бъде взривен и да бъде подпален целия град“, разказа още Димов и заяви: „На всички тия джендъри го казвам това нещо – градът щеше да бъде подпален, ако не беше освободен“. Той изказа благодарност на всички наши освободители, независимо от каква народност са и изрази категорично несъгласие с добавянето на всякакви националности към освободителите след Освобождението. „Забележете тези хора и ги изоблечете в Интерент, които говорят, че нашето освобождение е от поляци, от унгарци, от финландци, от шведи и какви ли не ощео“, настоя той. „Това е Руската империя и българското царство. Ние сме наследник на едно велико царство, което е пренесло в Русия кирилицата и ние сме велика държава, която е дала своята културна лепта на цяла Европа, на целия ЕС и днес ние трябва да имаме европейски доходи като всички европейци, а не да живеем в мизерия и някакви псевдополитици и новопоявили се политици с разни формации да говорят – освободиха ни украинци, освободиха ни поляци, финландци, за да вземат някакви парички от американското посолство“, заяви Димов и добави, че познава тези политици. „Тези политици трябва да бъдат изгонени от България. Тези политици трябва да напуснат политическия живот на България“, категоричен е той. Зам.-председателят на Движение „Народна сила“ Станил Станилов обърна внимание, че тази свобода, която имаме не ни е подарък, тя не ни е дарена.

Връщайки се 142 години назад той посочи, че „на този ден приключва 500-годишния гнет, 500- годишното робство, изпълнено с безправие – верско безправие и човешко безправие – с кланета, убийства, изнасилвания и какво ли още не. Приключва геноцида над българите“ и цитира думите на генерал Гурко, казани пред Александър II, когато го пита как са минали боевете тук: „Ние вероятно нямаше да преминем Балкана, ако не бяха онези мълчаливи и силни българи, които ни донесоха топла храна, накараха ни да разпрегнем конете, за да впрегнат те своите волове и започнаха мълчаливо да пробиват път в студа и в дълбокия сняг. Те умираха също толкова мълчаливо както бяха дошли и на тяхно място идваха други, които продължаваха тяхното дело и също умираха. Слава на тяхната саможертва“. Тези думи са показателни, че българите са били готови за своята свобода, че те са дали жертви и са положили усилия и са го направили заедно със своите братя, коментира Станилов. Той отбеляза още, че т.нар „грантаджии“ никога не споменават какво пише в Манифеста за обявяване на война, подписан от Александър II и прочетен от него и съобщи написаното там – че по волята на руския народ и със закрилата Божия и с негова заповед се обявява тази война за освобождение на поробените братя. „Много рядко владетел пише в манифест по волята на народа, обикновено пише че е по негова заповед и по Божия воля, а тук пише – по волята на руския народ“, подчерта Станилов.

Не трябва да забравяме това което са направили нашите деди и това, което са направили русите за нас“, категоричен е той. „Всички онези народности, които споменават разни пишман-политици, са били част от Руската империя и са дошли тук да воюват по заповед на руския император, не по нечия друга – не на Брюксел, Вашингтон, Берлин или някой друг. Те са дошли тук по заповед на руския император, който не е имал намерения тогава да воюва, но е тръгнал на тази война защото не е могъл и той самият лично да понесе страданията на българския народ, особено след Априлското въстание.“, добави зам.-председателят на Движението.

ИЗТОЧНИК: ACTUALNO.COM

You may also like...