ИВО ИНДЖОВ ПРЕД VESTONOSEC.BG: ВОТЪТ НА НЕДОВЕРИЕ Е НАВРЕМЕНЕН, НО НЕ ОЧАКВАМ ДА ПАДНЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО (ВИДЕО)

ivo-indzhov

Експертът по политически комуникации Иво Инджов коментира пред www.vestonosec.bg внесения от БСП вот на недоверие срещу правителството заради политиката по околната среда и водите 

Г-н Инджов, БСП обяви, че ще внесе вот на недоверие към правителството. Обобщено, темата е екология. Какво е Вашето мнение за мотивите? Достатъчно обосновани ли са те?

Този вот на недоверие, който БСП се готви да внесе е навременен, защото действително има много сериозни проблеми с водните ресурси на България. Също така и с качеството на въздуха. Мотивите не могат да бъдат винаги на 100% изпипани, защото опозицията не винаги притежава пълната информация, такава, каквато има на разположение правителството. Разбира се, че Перник е във водна криза. Ненормален режим за 21 век. Чета в различни медии, че свършва водата във водоизточниците и на друго големи градове. Там очакванията са, че запасите ще стигнат едва за няколко седмици напред. Има достатъчно основания да се иска вот на недоверие. Друг е въпросът, че той е обречен поради сегашното съотношение на силите в парламента.

Ок, казвате, че мотиви има достатъчно, но има ли шанс пред този вот?

Ситуацията е лоша за живеещите в тези населени места, но и властите по места, които са свързани с ГЕРБ реагираха крайно неадекватно на водната криза. Особено в Перник е имало сигнали и предупреждения, които не са били взети на сериозно, нито от местното управление на ГЕРБ, нито от централната власт в лицето на ресорните министерства.

Премиерът лично се намеси и отиде на място. Помогна лис този ход по някакъв начин на управляващите?

По този начин донякъде направи опит да минимизира щетите за управляващите, но когато кмет, шеф на ВиК, двама министри от ГЕРБ не са си свършили работата, каквото и да говори министър-председателят, колкото и виртуозно да се опитва да излезе от ситуацията, това не носи успокоение на хората. Нямаше голям ефект от това.

Каква е вашата прогноза? Какво ще се случи в пленарната зала, когато трябва да бъде гласуван този вот на недоверие?

В зала ще се чуят аргументите и от двете страни. Интересно е дали ще има други политически сили, които ще подкрепят БСП. В крайна сметка водата е обществено благо до което трябва да имат достъп всички хора. Би било редно поне ДПС под една или друга форма да подкрепи вота. Дискусиите може би ще донесат за изясняване на детайлите по кризата и ще покажат до каква степен управляващите са готови да реагират, да действат на пожар, за да защитят интересите на хората. Като цяло не очаквам да има сътресения. Добре е да се изговорят всички тези неща, ако има някакви изненади, те могат да дойдат най-вече от гражданите на засегнатите населени места.

 

You may also like...