ЕНЕРГИЕН ЕКСПЕРТ ПРЕД VESTONOSEC.BG: ОПАСНО Е АЕЦ“КОЗЛОДУЙ“ ДА РАБОТИ С АМЕРИКАНСКО ЯДРЕНО ГОРИВО (ВИДЕО)

angelaki-gocev

Енергийният експерт от гражданско движение „Народна сила“ Ангелаки Гоцев коментира пред www.vestonosec.bg появилите се информации, че България възнамерява да използва американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“

Г-н Гоцев, защо АЕЦ – Козлодуй не може да работи с американско ядрено гориво?

Американското ядрено гориво не е подходящо за руски ядрени централи. Ще ви обясня каква е причината.

Структурата на самото гориво, на самите „таблетки” при американците и руснаците е различно. При американците е „кубична структура”, докато при руснаците е „хексогонална”. Самите циркониеви пръти, в които се пускат таблетките са изградени строго индивидуално.

Когато в циркониев прът, който е пригоден за руски таблетки вкараш американски, тогава се получава луфт. При високата температура в реактора започва вибрация на таблетките. Получава се допълнителна вибрация, при която системите за безопасност изключват реактора. Т.е. имаме аварийна ситуация. Това нещо е доказано вече при няколко експерименти. Например в атомната електроцентрала „Тенелин”, както и в две от централите в Украйна. В една от тях – „Запорожката” на 25 февруари 2019г , Трети енергоблок сработва системите за аварийна защита в 7:30 сутринта. Причината е именно тази силна вибрация, която се получава.

За украинците закупуването на американско гориво е политически акт. Американска банка отпуска на украинското правителство 2,6 млн.долара за закупуване на американско ядрено гориво. С други думи, ако няма пари, те нямат друг избор. В последно време в нашата атомна енергетика се появиха мислещи хора и са сключени договорни взаимоотношения с подфирма на „Россатом”, според които до 2025 година, България ще изкупува горивни ядрени касети. Президентът на фирмата каза: За първи път сключваме такива договорни отношения, при които не само произвеждаме ядрените касети, но и ги доставяме до самата централа”. Това е много изгодно за България.

Имайте предвид, че цената на руските касети е 560 хил. долара, докато американските са двойно по-скъпи. Кое е по-изгодно за страната? За нашата страна е по-изгодно да вземем безопасни ядрени касети, които са съвместими с ядрените ни мощности.

 

You may also like...