РУСИЯ И УКРАЙНА СЕ ДОГОВОРИХА ЗА НОВА РАЗМЯНА НА ЗАТВОРНИЦИ

putin-zelenski

Президентите на Русия и Украйна Путин и Володимир Зеленски проведоха телефонен разговор и се споразумяха да започнат незабавно работа по нова размяна на затворници, предаде Ройтерс, цитирайки изявление на украинското президентство.

Двамата са се договорили да направят списъци на украинци, включително задържани в полуостров Крим, които да бъдат разменени за задържани в Украйна руснаци.

Двамата президенти си размениха поздравления по случай Нова година и се обявиха за развитие на руско-украинските отношения през 2020 г., съобщава пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Путин и Зеленски приветстваха и извършената на 29 декември размяна на пленници между украинските власти и проруските сепаратисти в Източна Украйна, както и сключването на договора за транзит на руски газ през територията на Украйна, отбелязва пресслужбата на украинското президентство. Двамата са изразили надежда, че в най-скоро време ще започне пълно прекратяване на огъня в Донбас.

Президентите Путин и Зеленски „подчертаха значението на сключената „пакетна“ сделка, предвиждаща продължаването на транзита на руски газ за Европа през територията на Украйна“, се казва в изявлението на Кремъл за телефонния разговор. Двамата са отбелязали също „конструктивния характер на проведените преговори, резултатите от които създават благоприятна атмосфера за решаване на други двустранни проблеми“.

You may also like...