СОЦИАЛИСТЪТ АЛЕКСАНДЪР СИМОВ ПРЕД VESTONOSEC.BG: ПОХОДЪТ НА БСП КЪМ ПЪРВОТО МЯСТО ЩЕ ЗАВЪРШИ С УСПЕХ

aleksandar-simov

-Г-н Симов, с Вас ще разговаряме за отминалата политическа година. Защо БСП не успя да победи на евроизборите и на местните избори? Какво не ви достигна?

Вижте, ако можех да дам един единствен отговор на този въпрос, сигурно щях да получа Нобелова награда за политик. Според мен причините са комплексни. Нека да ви припомня. 2019-та започна с усещане за възможна промяна. Тази промяна беше свързана именно с възможността БСП да успее да отстрани ГЕРБ от властта. Ще бъда честен. В БСП има стара травма, стар комплекс да се спъва на равен път. В момента, в който пред нас се появи реален шанс за някакви действия, за някакво различно взаимодействие с хората, винаги се появяват хора, които ни казват: „Давайте отново да си гледаме в пъпа, давайте отново да се забъркаме в поредица от наши вътрешнопартийни скандали”. Смятам, че това беше един от факторите, които ни препъна.

Разбира се има и други фактори. Дълголетието на БСП в много случаи играе срещу партията. Хората са масово недоволни от прехода и като се огледат, едно от нещата, които са виждали по време на прехода е БСП. Върху нея се стоварват и много от вините за неуспеха на този преход, въпреки, че БСП е била против някои от най-големите безумия. Имаше много фактори, които ни препънаха, но на мен ми се иска да вярвам в края на годината, че най-важният урок е, че промяната, която търсим няма да се случи по логическия начин и няма да дойде отведнъж. Това ще е промяна, която ще дойде с малки бебешки стъпки. Капка по капка, докато успеем да отстраним този раков тумор, който е увладял държавата.

-Т.е. не сте се отказали да атакувате първото място?

Не, и никога няма да се откажем. Смисълът да си политическа партия е да атакуваш първото място. Никой не може да се примири с ролята на „вечния втори” . Да си втори в политиката означава да си почти никой. Особено в българската. Трябва да имаш възможността да промениш тази държава. Аз смятам, че начинът по който БСП си представя промяната е добрият начин. Групировката, която в момента управлява става все по-безумна, все по-неадекватна, все по-корумпирана и това унищожава страната ни всеки ден.

Не сме се отказали и смятам, че ще успеем. В крайна сметка походът на БСП към първото място ще завърши с успех.

-Кое не ви харесва във вътрешната политика? Можете да очертаете няколко аспекта.

Ще се опитам да го обясня с няколко думи.

-Питам специално за политиката на управление.

Топ-факторът за мен е, че политиката на управляващите се изразява в това, че те не знаят какво искат да постигнат. ГЕРБ е анти-интелектуална партия. Те са партия наподобяваща „чехълче”. Има инстинкта за властта, но не знае какво иска да постигне с нея. Нейните амбиции стигат само до това, да притежава министерските кресла. Същевременно фактът, че нямат визия, че нямат идея за това, което искат да постигнат ги поставя в постоянна зависимост. Не само от корпоративни интереси, не само от олигархични схеми, ами и от всякакви външнополитически зависимости. България е една от малкото страни, в които премиерът казва, че правим това, което ни казват началниците. Това да минава като проява на висша политическа и дипломатическа мъдрост. Фактът, че ГЕРБ са безидейни запраща България в ужасяващо безвремие. На Балканите ври и кипи. Вижте Сърбия, Македония, Гърция, Румъния дори. Косово, Черна гора… там се случват процеси. Има инвестиции. При тях идва нова политическа епоха. Ние се хвалим със стабилността, която е другото лице на отровното безвремие, което ни задушава.

-Въпрос относно външната политика. Министър Захариева изтъкна като голям успех срещата на премиера Борисов с американския президент Доналд Тръмп. Какво е вашето виждане относно тази среща?

Тази среща ще се запомни с факта, че Бойко Борисов изпълни дълголетния си блян да се снима пред камината на Белия дом. Има ли българин, който може да ми каже каква бе ползата за България от тази среща? Ако има такъв, то ще призная, че не съм бил прав. Ползите бяха само за това, че Бойко Борисов си „начеса” егото. Отиде в Белия дом като клиент. Не е ясно с какви допълнителни ангажименти се завърна от там, като ние тепърва ще виждаме за какво става въпрос. Факт е, че Борисов не бе съгласен за военна база на Черно море. Още като излезе от срещата с Тръмп се радваше, че ще правим логистично команден център, което не било база, но много приличало на такава. Ясно е, че срещата бе превърната в един политически фетиш, колкото да може Борисов да си докаже, че е незаменим в управлението. Реална полза от нея – няма. Смятам, че тепърва ще започнат да излизат ангажиментите, които са поети на гърба на българските граждани, още повече и без тяхното съгласие. Резултатите от тази среща не бяха обсъдени никъде. Нито един документ не бе вкаран в парламента, за да видим какво точно се е обсъждало. Чухме за великата идея АЕЦ – Козлодуй да се обслужва с американско ядрено гориво…това са пълни глупости! Това е абсолютно невъзможно от научна гледна точка. Ясно е, е опитаха да скрият нещо, а ние тепърва ще носим синините от бича от тази среща на Борисов

 

You may also like...