АНТОН ТОДОРОВ ПРЕД VESTONOSEC.BG: НЯМА КАК УЧАСТНИЦИ В БАНДИТСКАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ ДА СА АЛТЕРНАТИВА НА ГЕРБ (ВИДЕО)

anton-todorov-2

– Г-н Тодоров, какъв е вашият кратък политически анализ за изминалата година? Нека поговорим за изборите. Тази година трябваше да избираме на два пъти. Защо ГЕРБ успя да победи на два пъти, въпреки свръхочакванията на най-голямата опозиционна партия БСП? Въпреки свръхочакванията на много коментатори, че ГЕРБ ще загуби от своята сила.

Моето обяснение е свързано с едно понятие, което се нарича „здрав смисъл”. Накратко това представлява проверено емпирично знание. Мнозинството от българите, които гласуваха за ГЕРБ, очевидно са хора със здрав смисъл, които заложиха на онова, което виждат, а не на това, което някой им обяснява, че виждат.

Странно е… БСП… тази според мен национал-предателска банда, както бих я нарекъл, да се представя като алтернатива поради една много проста причина. Аз ще бъда много директен и знаете, че никога не говоря с клишета, а казвам конкретни неща.

Абсурдно е алтернатива да бъде партия, която има на върха си хора с минало. Хора, участници в най-гнусната приватизация по времето на управлението на Костов. „РМД – приватизацията”. Получили милиони кеш в банкови сметки и в каси, срещу незнайно какви суми, за които дори не си спомнят. На върха на тази партия имаме такъв човек. Имаме на върха човек, който е задържан за контрабанда на валута преди близо 20 години. Имаме… аз ги наричам приватизатори „пеликани” , които напълниха гушата по време на бандитската приватизация на другаря Костов. И днес ми се явяват, дори някои от тях бяха кандидати за кметове в големи областни градове, днес се явяват като алтернатива. Имаме като основен икономически говорител на тази партия човек, който бе част от анти-българското правителство на Жан Виденов. Прощавайте, но това, което ви казах току що… прегледайте коментарите за тази година в другите медии. Ще видите, че няма нито един журналист, нито един анализатор, нито един коментатор, който да казва тези простички, за мен обаче изключително важни факти.

Пет пари не давам, какво ми говори другарката Нинова, след като знам какво се е случило през януари 99’ година – приватизацията на „Техноимпекс” . Пет пари не давам какво ми говори Румен Гечев, след като знам,че през 96’ – 97’ година в България пенсията беше 2-3 долара, заплатата 5-6 долара. Пет пари не давам какво ми говори Весела Лечева, след като тя приватизира няколко завода с нейния съпруг, който спомняте си бе застрелян през 2003 или 2004 година. Сигурно, заради много добри дела.

Пет пари не давам какво ми говорят хора, като Кирил Добрев. Явно повече българи знаем тези факти и при гласуването се е проявил този „здрав смисъл” както го наричам.

– Често основната критика към управлението е, че все още България не може да се отлепи от дъното по икономически показатели в ЕС. Казват, че сме най-бедната държава?

За мен е важна тенденцията. Да, по част от показателите действително сме на последно място. Но, аз бих искал да кажа на вашите читатели и слушатели, че тенденцията на увеличаването на доходите в България е сред най-активните. Ние сме на 3-то място по процент на увеличаване на пенсии и заплати в ЕС. Да, някои сега ще реагират остро. Но, аз подчертавам, това са факти и няма място за коментари и лично мнение. Статистиката на Евростат ни отрежда второ място. Искам тези, които опонират да го правят чрез тези числа и да кажат, че това, което казвам не е вярно.

Когато Борисов направи първото правителство, безработицата беше около 15%. В момента статистиката е друга. Всеки може да я провери. Към този момент тя е вече под 4%. В София напрактика няма безработица, което не е добре, защото се получава разхлабване на готовността да се работи качествено и ефективно. Още нещо: За миналата и по-миналата година ние ударихме абсолютни горни нива на експорт. През 2017-та експортът беше 52 млрд лева на силно конкурентни пазари. Над 65% от износа на България е в страни, в които конкуренцията е безмилостна. Имаме положителен експорт по отношение на Германия. За сравнение: По времето на комунизма се налагаше да се дотира с милиарди абсолютно неконкурентноспособна и некачествена продукция.

Един друг наглец в БСП – „ проф. Иво 80% дебили Христов” , който нарича българите „дебили”, говори и настоява, че ние сме загубили някакви индустриални позиции. Прощавайте, но аз съм много навътре с архивната истина по онова време. Мога да кажа, че по „онова време” всяко нещо, което се е изнасяло е било на загуба. Затова ние акустирахме или по-скоро стигнахме до крушение в края на „режима” и приключихме с 11 млрд. дълг.

Сега дългът е два пъти по-голям, но тогава 100% от него бе държавен. В настоящето влиза и дълга на частните фирми. Погледнете колко беше БВП за 2009-та и вижте колко е сега. Повече от два пъти увеличение. От 56 на 120 млрд. лв. Това означава, че за 10 години ние сме построили две Българии. Това са официалните факти на статистиката.

– Да поговорим за срещата на премиера Борисов с Доналд Тръмп. Тази среща бе изтъкната на годишния отчет в Народното събрание от министъра на външните работи Екатерина Захариева. Защо тази среща беше толкова важна?

Тази среща е важна от стратегическа гледна точка. Важна е, защото постави направления, които ще се развиват и надграждат в близките 10-15 години. Тази среща е много важна, защото в България каквото и да се говори против Тръмп, този човек има голяма вероятност да бъде преизбран. Той изпълнява предизборните си ангажименти пред своите избиратели. Успя да ангажира хора, които с години не са гласували да отидат до урните и да дадат своя глас за него. Погледнете икономическите показатели и параметри на САЩ. От много години там не е имало толкова ниски нива на безработица. Нещо такова се случи преди 50 години. Всъщност той подобри онзи термин от близкото минало „Рейгъномика”. „Неоконсерватизмът” , който успя да победи болшевишкия Източен блок.

В тактически смисъл също бе важна. Имаме нужда от препотвърждаване на нашите ангажименти към най-важния ни съюзник. Всички тези, които днес критикуват сделките за „F16”или другите, които предстоят да се подпишат със западните ни съюзници са важни, защото ще се модернизира армията. Говореше се, че с идването на демокрацията армията бе съсипана, сега правителството гласува отпускането на пари, сключването на сделки за модернизация, и в този момент се появява човек като президента Радев, който е наобратно с нашите виждания.

Играта на дълги позиции във времето ще бъде ключова за развитието на партньорството и отношенията с най-големия ни сртатегически партньор. Имаме нужда от сериозно обновяване на българската армия, но ми се иска да кажа още нещо. Не веднъж Тръмп бе обвиняван в колаборация с Кремъл. Тези, които следим в детайли това, което се слува на голямата политическа сцена можем да изразим несъгласие с тези обвинения. Видяхме, че бяха изгонени десетки високопоставени руски дипломати с обвинения в шпионаж. Такова нещо не се бе случвало от 2001 година, когато Джордж Буш – младши изгони над 140 дипломати по подозрение в шпионаж. Претенциите ми към Тръмп са свързани с политиката към Северна Корея. Считам, че тя е изключително погрешна.

 

You may also like...