ВИЦЕПРЕМИЕРЪТ КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ ПРЕД VESTONOSEC.BG ЗА: ПЕНСИИТЕ И ЗАПЛАТИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ, МОДЕРНИЗАЦИЯТА НА АРМИЯТА, ЧЛЕНСТВОТО НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ В ЕС (ВИДЕО)

karakachanov

Г-н Каракачанов, тези дни министрите изнесоха своя отчет пред премиера, чухме хубави неща като това, че нямаме загубено европейско финансиране, има икономически растеж, ръст на доходите, безработицата намалява. Чисто статистически сигурно е така, но Вие като лидер на партия и вице-премер доволен ли сте от резултатите?

Мисля, че като цяло правителството се справя със задачите си. Наистина има ръст на доходите , наистина инфлацията е ниска, безработицата също е ниска, но някои от доходите продължават да остават ниски. За новия бюджет, макар и трудно Обединени патриоти във формата ВМРО – НФСБ успяха да се преборят за увеличаване на минималната пенсия на 250 лв. Надявам се, че през 2021-а година ще успеем да достигнем 300 лева минимална пенсия, това, което бяхме обещали пред избирателите си.

Кое пречи да се случи осезаемо увеличаване на доходите?

Ще ви кажа. Още от самото начало Волен Сидеров бе първия, който настояваше да не се заяждаме и да не държим твърдо на тази цифра – 300 лв. И по този начин бламира коалицията „Обединени патриоти” отвътре. Тогава успяхме да постигнем увеличаване на минималната пенсия от 164 на 200 лв. Сега, както виждате, при липсата на този фактор, който бламираше коалицията отвътре всичко става доста по-бързо. Без да се вдига излишен шум или без да се правят излишни скандали.

За да бъдем коректни, аз бях на дебата за минималната пенсия. Имаше такова обвинение от ВМРО, но от АТАКА го отрекоха.

Те могат да отричат всичко, но тези преговори, когато съставяхме правителството се водеха и тогава там имаше поне 10 души. Не сме били само аз, Симеонов и Сидеров. Имаше поне 5-6 човека представители от ГЕРБ. Спомням си, че там бяха Горанов, Томислав Дончев, Цветан Цветанов, Борисов, Ивайло Московски. Това е част от историята.

Да се върнем към политиката. Какво трябва да направи България, за да престане да заема това последно място в ЕС по доходи? Каква политика трябва да се води?

Има няколко неща, които трябва да се направят. Първото нещо е да се продължава политиката за освобождаване на частната инициатива от администрацията. Тук Томислав Дончев имаше някои идеи за облекчаване на административния натиск, но мисля, че това не е достатъчно. Трябва това да бъде направено по един доста по-радикален начин. От друга страна, трябва да се промени начина на мислене. До сега , мисленето на всички политици, без значение дали са леви или десни беше следното: Свободен пазар, свободно движение на хора, стоки и капитали, частна инициатива и други „бля-бля” хубави приказки. Държавата по никакъв начин не стимулира определени отрасли в икономиката. По никакъв начин не ги стимулира! Всичко е оставено да се развива така, както дойде. Да, разбира се, усвояват се европейските програми – това е вярно. Но, мога да ви кажа, тъй като вече две години съм министър на отбраната и покрай трите проекта за модернизация на самолетите, бронираните машини и корабите направихме конкурс по закона за общесвените поръчки. На тези конкурси участваха по четири държави за всеки един от тях. Мога да ви кажа, че всяка една от държавите: Германия, Франция, САЩ, Италия , това са основните играчи. Дори една финландска фирма участва в конкурса за бронираните машини. Всяка една от тези държави много осезателно лобираше. По различни канали. Включително на ниво Министерски съвет и министерсва за своите фирми. Да погледнем за коя българска фирма, която развива производство в чужбина лобира българското правителство? За съжаление, нито една. В същото време, да погледнем сделката за самолетите. В конкурса участваха и „БОИНГ” , които предлагаха „F18”. Американското правителство има много ясна стратегия. За Източна Европа самолетите са „F16”, които се произвеждат от една фирма – „Lockheed Martin”.

F18” и БОИНГ” като друга фирма е подпомогната от американското правителство с инвестиции, които ще бъдат направени в Швеция. Т.е. държавата помага и разпределя пазарите или възможностите на своите фирми, които са големи и дават много работни места и БВП. Помага им, за това да печелят поръчки и да навлизат в чужди пазари, за да могат да печелят повече.

Да, но в България, ако държавата се намеси по някакъв начин в частния бизнес се чуват обвинения за комунизъм.

Това са пълните глупости. Аз винаги казвам, че 30 години ни обясняваха, че пазарната икономика е грешна. Аз преди много години съм давал подобни примери. Свободният пазар и конкуренцията по никакъв начин не пречат на планирането в икономиката. Много примери има в това отношение. Нека вземем САЩ, защото те са основният икономически критерии, заради начина на управление на пазарната икономика. Поне много от нашите политици ги посоват така. Аз казах как е в оръжейния бизнес, в самолетостроенето. Само че, всяка година в САЩ държавата насочва включително земеделските производители към това, какви са търсенията на външните пазари за износ на земеделска продукция. Ако миналата година се е наблягало на царевицата, то тази година се очаква търсенето на повече пшеница, то тя подпомага и насочва тези производители в другата посока, за да могат предварително да планират разходите, за да могат да печелят.

Да се върнем на въпроса. Защо България няма нито една българска консерва? Дори лютеницата, която минава за българска е внос на доматено пюре от чужбина, най-често от Македония, Гърция и други държави. Консервната ни промишленост не се развива, дори фалира. Защото никой не подпомага зеленчукопроизводството и овощарството.

Тези ваши идеи, споделят ли се от големия коалиционен партньор – ГЕРБ?

Тези мои идеи съм ги изразявал поне два-три пъти. Има разбиране, но към момента споделяне не означава провеждане на политика. Според мен, за да приключим с темата за икономиката, огромният потенциал за това България много по-бързо да се развие като икономика и хората да полуават много по-високи доходи е земеделското производство да се стимулира. Земята не е само това, което виждаме в момента. В момента какво се произвежда в България? Царевица, пшеница, слънчоглед и рапица. Огромни ползватели на земята. Около 200-300 човека притежават около 80% от земята. Другото е малки разпарчетосани земеделци. Има българска фирма, която обработва 1,5 млн.дка. За тези огромни масиви се получава европейска субсидия. Тогава нямаш никакъв интерес да развиваш по-сложни производства, които да обслужваш с повече работна ръка. Поради тази причина хората в работоспособна възраст напускат селата, защото там няма достатъчно работа. После се циганизират, нямаме преработвателна промишленост. Внасяме продукция от всякъде. Не произвеждаме меса, внасяме ги. И още нещо. За да искаме да живеем като западноевропейците, трябва да се научим да работим като тях. Всички български политици обясняваха, че като влезем в ЕС ще живеем много добре, без да правим кой знае какво. Да, ама не. Живият живот означава да се трудиш.

За финал. Вие сте подходящ събеседник по този въпрос. До кога ще чакаме Северна Македония да прояви необходимото уважение към България? Направихме много жестове.

Няма какво да я чакаме . Както виждате, правителството взе много ясно решение, което беше подкрепено единодушно от Парламента, че условието Македония да започне преговори с ЕС е да прекрати досегашната практика.

Т.е. не ги подкрепяме, докато не прекратят провокациите?

Логиката е проста. Ние няма за какво да ги чакаме. Заявили сме нашите условия. Когато започнат да се съобразяват с тях, тогава могат да запонат преговори. Като не искат да се съобразят, ще стоят в килера и ще чакат.

You may also like...