ДНЕС Е БЪДНИ ВЕЧЕР – ТАЙНСТВЕНАТА НОЩ, В ОЧАКВАНЕ НА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО

budni_vecher

Днес е Бъдни вечер, последният ден от Коледните пости. За християните това е тайнствената нощ, в очакване на Рождество Христово. По традиция цялото семейство се събира около празничната постна трапеза с молитва и благодарност.

Приготовленията за празничната вечеря започват от рано сутринта и продължават до разчупването на питката над празничната трапеза, съдържаща нечетен брой постни ястия – 7, 9 или 11, сред тях са варено жито, фасул, сарми, пълнени чушки с боб, ошав, туршии, лук, чесън, мед и орехи и вино. Първото парче от погачата се оставя за Света Богородица. На масата трябва да има запалена свещ, тъй като огънят се счита за пречистващ. Самата вечеря е по-скоро ритуал, отколкото хранене.

В навечерието на Рождество Христово Негово Светейшество Неофит – Българският патриарх и Софийски митрополит, ще оглави празничното богослужение в храм-паметника „Свети Александър Невски“.

Нашата християнска вяра отново ни пренася под грейналите небеса на светата Витлеемска нощ и по традиция стотици богомолци ще посрещнат заедно вечерта на Бдението в патриаршеската катедрала.

От 18:00 часа ще бъде отслужено празничното богослужение. По традиция тази вечер в патриаршеската катедрала ще бъде отслужена утринната служба – богослужението, което утре на Рождество Христово ще бъде извършено в другите православни храмове в страната. Това е така, за да може българският патриарх пръв да отправи посланието си за мир и да поздрави българския народ.

ИЗТОЧНИК: NOVINI.BG

You may also like...