„СЕВЕРЕН ПОТОК-2“ И „ТУРСКИ ПОТОК“ ТРЪГВАТ ВЪПРЕКИ САНКЦИИТЕ ОТ САЩ

potok

Какво мисли българското правителство?

 

Руският министър на външните работи Сергей Лавров обяви, че газопроводите „Северен поток-2“ и „Турски поток“ ще заработят въпреки американските санкции, предаде Ройтерс, позовавайки се на агенция Интерфакс. Той даде да се разбере, че Русия възнамерява да отговори на новите мерки.

На 20-ти декември президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закон за налагане на санкции на компании, полагащи тръби за газопровода „Северен поток-2“. Целта на проекта е да удвои газовия капацитет на северния газопровод към Германия „Северен поток“.

Ще остане ли България с празни ръце за пореден път?

В началото на месеца руският държавен глава Владимир Путин отправи критики към България, че страната ни съзнателно протака реализацията на „Турски поток“.

Премиерът Боойко Борисов отговори, че строежът на българския участък от газопровода ще приключи в определения срок. Според него вероятно на Москва не ѝ е приятно да сме толкова лоялен член на НАТО и Европейския съюз. Размяната на реплики стана веднага след посещението на българска правителствена делегация в САЩ, където стана ясно, че България е предложила във Варна да се направи военноморски координационен център в подкрепа на Инициативата на НАТО за адаптирано предно присъствие.

Ще изпусне ли България поредния газов проект, след загубата на „Южен поток“, заради плановете на Вашингтон в региона?

You may also like...