Спи ли Борисов в Брюксел?

В края на 2012г., по време на първия мандат на ГЕРБ, Бойко Борисов присъстваше на връчването на Нобеловите награди в норвежката столица Осло. Там камерите запечатаха българския премиер унесен, може би позаспал, на първия ред в залата.

В някои родни медии излезе информацията, че Борисов е спал по време на церемонията. В последствие оправданието беше, че той се е занимавал с телефона си, пишейки SMS-и.

Вие преценете от видеото.

 

У нас се харесват подобни „сензации“ и за съжаление често пъти, при далеч по-важни визити на Борисов зад граница, се акцентира върху маловажни събития и битовизми, но не и върху решенията, които се взимат.

На премиера май му харесва това поведение на някои родни журналисти, защото не му се налага да обяснява какво са измислили „началниците от Брюксел“, особено ако няма да се хареса на широката публика.

По-добре е да те сложат на първа страница на снимка с Меркел, отколкото в публикация, че трябва да приемем регламента Дъблин II, според който бежанците се връщат обратно в първата страна по регистрация, каквато често пъти е България. По този регламент „началниците“ се опитали да ни пробутат 27-годишният сириец Мохамад Делеел, който на 25-ти юли се взриви в германския град Ансбах и рани 14 души. Той живял у нас от края на 2013 до средата на 2014 г.

Всъщност малко след терористичния акт на Делеел, медиите се сетиха да проверят, че ЕС е върнал на България над 400 мигранти за по-малко от година по силата на същия дъблински регламент. Къде спахте почти цяла година? Защо не забелязахте опасността от регламента при самото му създаване?

Нашите управляващи пак ли пишеха смс-и, докато са се обсъждали толкова важни въпроси за съдбата на ЕС?

Така или иначе Борисов се прави на проспал политиката на ЕС за мигрантите, която по негово признание „напоследък не му дава по цели нощи сън“.

Докато страни от съюза ограждаха границите си срещу мигранти, ние отново живеехме в съня на „европейската солидарност“.

Това полубудно състояние бе прекъснато наскоро, когато в студиото на Нова ТВ Бойко Борисов призна, че Турция заплашва да залее ЕС с бежанци, а Европа вече е заградена навсякъде с огради. Тоест тази заплаха на Турция, продължи с размислите си премиерът, се отнася за България, защото в Румъния мигрантите не искат да ходят, а Сърбия спада към заградените държави. Борисов изказа и съжаление, че не го послушали в Брюксел преди година и половина да затворят границите и сега минали милиони бежанци.

Тук обаче възниква въпросът – Ако Европа вече е заградена навсякъде с огради, ние пак ли сме спали или писали смс-и?

Изглежда европейските държави са чули призива му за затваряне на границите, но Борисов сам е пропуснал да се възползва от съвета си.

Хубаво е, че премиерът напоследък не спи по цели нощи, защото е започнал все по-адекватно да формулира проблемите пред България. Остават само конкретните действия за решаването им.

Борисов изглежда се е посъбудил и за опасността, която идва от Анкара.

„500 000 мигранти може да бъдат върнати у нас, ако Туция стане несигурна държава“ заяви премиерът пред Нова ТВ, като изглежда, сам си дава сметка, че тя вече е несигурна.

Борисов дори направи исторически предпрадки към отношенията между Европа и Османската империя, което е нещо ново в говоренето му по отношение на нашата южна съседка.

„Канцлерът на Австрия казва: „никаква Турция, да се развали споразумението“(за бежанците между Турция и ЕС, бел.ред.) , това го казват и от Вишеградската четворка и кой ли не, само че историята показва, че обикновено Османската империя отива до Австрия, там тапата вече ги спира, жертва на това обаче стават Балканите. Аз съм изключително притеснен за това, което може да очаква България“ – заяви лидерът на ГЕРБ.

Да се връщаш обратно в историята, търсейки обяснение за отношението на турската държава към Балканите е резонно, когато Анкара е управлявана от президент с апетити за възстановяване на Османската империя. Тук отново трябва да бъде поздравен премиера, въпреки че до тези заключения можеше да стигне далеч по-рано, още в периода 2009-2011г. когато управляваше с подкрепата на АТАКА и Сидеров. Вторият ясно изразяваше тези опасения по отношение на режима в Турция още тогава и подтикваше Борисов към подобни заключения, макар и в доста по-остър тон. По това време премиерът още вярваше в добросъседските намерения и европейската солидарност. Не искаше да взима акъл от националисти.. Той всъщност от никой не искаше. Можеше да посмекчи малко тезите на Сидеров, за да са по-приемливи пред Брюксел, и да вземе предпазни мерки още тогава, за да не изпада в такава неизгодна ситуация сега. Може би някой ден политиците, било леви, десни, националисти или либерали, ще узреят да формулират помежду си нещо средно, в екип, което да е практично и в интерес на България. Но това е друга тема.

С Турция в момента трябва да се опитаме да градим възможно най-добри отношения, според премиерът.

Това му изказване буди безпокойство дали не е позадрямал за някои откровенни провокации към България от турската страна, които нарушават „добрите отношения“.

По време на разцеплението в ДПС около Коледа, Борисов призна, че е водил телефонен разговор с тогавашния премиер на Турция Давутоглу (идеолог на неоосманизма, бел.ред.), в който турския му колега го е помолил да вземе отношение по раздора в партията на Доган.

Ердоган и Давутоглу, по думите на премиера, поискали от него да подкрепи Лютви Местан в този конфликт.

Това ако не е пряка намеса във вътрешните работи на България, то не знам кое е?

Борисов видимо не взе страна в тези вътрешнопартийни драми, но сякаш отказва да приеме, че Турция иска да има политическо влияние у нас, което е в разрез с националната ни сигурност.

Не знам на какво отгоре ще гради „възможно най-добри отношения“ с Турция към днешна дата.

Единственото му опълчване, пак по негови думи, е че припомнил на Давутоглу как Анкара е пренебрегнала интересите на България по категоричен начин, когато е започнала разговори с Москва за „Турски поток“. Борисов казал, че помни добре как Путин му е размахвал пръст от Анкара. А ако Русия и Ердоган не се бяха споразумяли за „Турски поток“? Щеше ли да е по-добър с Давутоглу Борисов?

Ако все още съществува европейска сигурност, то българският премиер непременно трябва да потърси съдействие от колегите си в Брюксел, за да защити държавата ни от тези турски провокации. Все пак сме част от единното европейско пространство. Ако „началниците“ нямат интерес да защитят България, като част от ЕС, то тогава да се оправяме сами.

Като споменах Путин, няма как да не се сетя за още едно задрямало положение на българската външна политика.

„АЕЦ Белене я няма. Затворихме я. Изпълнихме това, което искат сините. Ще ни осъдят на 600 млн. евро.“ – Това са само част от пророчески разкрития, направени на 08.04.2011г. в предаването „Панорама“ на БНТ.

Те са на Бойко Борисов, който в последствие сякаш беше успан от „популистите“(така нарича противниците на Белене в същото интервю) и сам прекрати проекта за втора атомна централа.

Думите са пророчески, защото през 2016г. българската НЕК е осъдена за около 600 млн. Евро от руската страна в арбитража за АЕЦ „Белене“. Пак ли позадрямахме, че допуснахме да се случи нещо, от което се опасявахме още през 2011-та?

Дано и тези негови думи от същото интервю не станат пророчески:

„Много е важно да построим АЕЦ „Белене“. Защото, ако не го направим, Турция прави четири реактора и след 20 години или 10 години ние ще купуваме ток от Турция. Защото 2020-та спират двата реактора – пети и шести, на “Козлодуй”.

Турската страна сега ни плаши със заливане с мигранти, а какво ли ще стане, когато зависим от тях и енергийно?

Сега на ход е Бойко Борисов. Сам признава, че напоследък по цели нощи не спи. Времето за дрямка и приказки отдавна приключи, трябва да взима решения.

Ивелин Николов, главен редактор на ВестоносецБг

You may also like...