ВКС РЕГИСТРИРА ДОСТ НА МЕСТАН, ВЪПРЕКИ ЧЕ СГС Я СМЯТА ЗА ЕТНИЧЕСКА

Върховния касационен съд (ВКС) допусна вписване на Политическа партия ДОСТ, съобщава БТА. Така върховните съдии отменят отказа на Софийски градски съд (СГС) да регистрира партията на бившия председател на ДПС Лютви Местан. Според тях партията е изпълнила всички изисквания на закона, за да бъде вписана – има необходимия брой учредители и членове.

СГС отказа вписване на партията с мотива, че тя се създава на етническа основа поради преобладаващия брой учредители с турски имена и поради етимологията на думата ДОСТ чиято абревиатура е с определен емоционален заряд, произтичащ от значението на чуждицата с турски произход „приятел“.

От СГС изразиха и съмнения в легитимността на учредителната конференция на партията на Местан.

Според ВКС обаче тезата на СГС за най-вероятни действия на етническа или верска основа е само хипотетична.

Според върховните съдии напълно произволен е и изводът за възможно наличие на цели, различни от официално декларираните от учредителите и записани в устава на партията.

„Ненакърнимостта на конституционното право на сдружаване на гражданите в партии обуславя недопустимостта да се въвеждат допълнителни изисквания за регистрация на политическа партия извън изчерпателно уредените в чл.15, ал.3 ЗПП и да се създават критерии и стандарти за учредяване на политически партии, извън визираните изисквания на специалния закон“

От ВКС смятат, че от представените списъци и декларации е видно, че учредителите на ДОСТ са от различни етнически групи, макар и да преобладават гражданите с турски имена.

Проверката за несъответствие на декларациите за индивидуално членство не опровергава изводите на съда по отношение на спазването на императивните изисквания на ЗПП относно учредяването на политическа партия.

В решението се заявява още, че същевременно формулираните в Устава на ПП ДОСТ цели са общовалидни по отношение на всички граждани с избирателни права и партията е напълно отворена за членство. Тезата на първоинстанционния съд за „най-вероятни действия на етническа или верска основа“ е само хипотетична.

Съдебният състав на ВКС е категоричен:

„Заявените подлежащи на вписване факти и обстоятелства, чието валидно осъществяване е обективирано в проверените документи, обуславят извода за законосъобразно създаване на политическата партия“

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

You may also like...