ПРОТЕСТ ПРЕД МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА МОСКОВ

Протест организиран във Фейсбук събра десетки граждани пред Министерство на здравеопазването. Недоволните поискаха оставка на здравния министър Петър Москов, заради пилотните тестове на системата за „пръстов идентификатор“ в болниците.

Протестът им започна с български революционни песни и с развети трибагреници. Някои от плакатите бяха с призив за „Незабавна оставка на Петър Москов“, а други гласяха, че „Задължение на всеки гражданин е да оспорва властта“.

Припомняме, че миналата седмица Здравната каса обяви, че системата ще се тества първо в пет болници в страната, от тази седмица – в още 20, а на 1-ви октомври вече ще е задължителна за всички лечебни заведения.

С пръстовият идинтификатор ще се генерира уникален идентификационен номер на пациента, а ако пациент откаже да даде „пръстов индентификатор“, на болницата няма да бъде платено и може да бъде отказан прием.

Според защитниците на „идентификатора“ той ще спре „източване“ на касата от болници с прием на мними пациенти.

Не така мислят събралите се днес протестиращи. Според тях с този „пръстов отпечатък“ се нарушават правата им.

Те са отправили петиция до всички власти в страната и смятат, че опитът за въвеждане на системата в болници, а в бъдеще и в аптеки, ще ограничи достъпа на болни, неподвижни пациенти до здравни грижи и до лекарства, както и че се отнема правото на хората на неприкосновеност.

Хората смятат още, че обещаното от здравното министерство електронно здравно досие и електронна здравна карта по законов начин ще включват всички данни за пациента и не би могло да има изтичане на лични данни и информация.

Протестът се обяви и срещу ваксините от Турция и основния и допълнителен здравен пакет, които бяха дадени на Конституционния съд, както и срещу цялата реформа на МЗ, която включва промените в проекта на националната и областните здравни карти, които също бяха атакувани във ВАС.

Недоволство беше изразено и срещу работата на Фонда за лечение на деца, срещу това, че децата с увреждания у нас нямат европейски здравни права.

You may also like...