Росен Плевнелиев пред Европейския парламент в Страсбург: Кремъл oпитва да разруши и да събори основите на ЕС (ПЪЛЕН ТЕКСТ)

plevneliv ep

За мен е привилегия да се обърна към вас днес като президент на България. Чест е да говоря тук, в самото сърце на европейската демокрация. Аз съм горд про-европейски президент на про-европейска нация. Ние, българите, сме горди с това, че сме опора на стабилността и двигател на позитивната промяна в Югоизточна Европа. Наша обща цел е да защитим европейските ценности за мир, свобода, демокрация, човешки права, върховенството на закона и солидарността. Наша обща кауза е да продължим да пишем историята с нашия проект за Европа, обединена, просперираща и мирна.

Днес обаче мирът и свободата са поставени на изпитание, изложени са на конфронтация. Ние сме свидетели на най-лошата среда на сигурност от края на Втората световна война. Виждаме фундаментални различия между световни и регионални сили. Националните граници и международните принципи са поставени под въпрос. Свидетели сме на много по-усложнена международна система, в която световните и регионални институции и сили не могат да предотвратят и да разрешат рекордния брой конфликти. Войната и терорът преобладават в много региони. Държави и институции се разпадат. Днес в Европа разбираме, че това, което става в Близкия Изток или в Африка, директно засяга нашия живот. Днес границите се възстановяват. Същото поколение, което събори Берлинската стена, сега изгражда нови стени в самото сърце на Европа.

Да, светът днес не е балансиран и намирането на нов баланс ще отнеме време. Наблюдаваме нестабилни региони, несигурни граници и притеснени граждани. Тероризмът е във възход. Във всеки един момент, където и да било по света, може да има терористична заплаха. Никой не е застрахован и никой не е сигурен. Днес влиянието в света се трансформира и променя.

На Конференцията по сигурността в Мюнхен руският министър-председател говори за времето на Първата Студена война и Новата Студена война, пред която сме изправени. Надявам се, че не сме се запътили към Нова Студена война.

Не сме в период на нова Студена война, а по-скоро сме в период на „Студен мир“.

Преди две години на Конференцията по сигурността в Мюнхен отбелязах, че Европа е навлязла в нов период. Украинската криза промени правилата на играта. Навлязохме в нова фаза на развитие, която аз наричам времето на Студения мир. Мир, защото никой не иска война, но студен мир, защото наблюдаваме конфронтация и методи от времето на Студената война – пропагандни войни, кибератаки, прокси и хибридни войни. А някои страни „изстинаха“, дестабилизираха се и бяха отслабени от замразени конфликти.

Руският президент често говори за нов баланс в света със сфери на влияние на Великите сили, които трябва да бъдат уважавани.

Да не би да сме се запътили към нова конференция в Ялта? Ако Западът допусне това да стане, то това ще бъде исторически срам. Трябва да покажем характер, трябва да се изправим и да защитим нашата визия и нашия проект за Европа. Живеем в трудни времена, защото световните и регионални лидери демонстрират различен подход и различни цели в политиката. Каузата на мъдрата политика е да модернизира, да образова, да даде път на дипломацията, а не да воюва. Ако нямаш кауза, имаш нужда от война, имаш нужда от удобен враг. Лесно е да дестабилизираш. Държавите лесно могат да бъдат разрушени от могъщите си съседи. Разрушените общества обаче могат да бъдат възстановени от хората, а не от Великите сили. Бързо може да се разруши редът, но изграждането му наново изисква време – за съжаление, точно това е, което днес наблюдаваме в някои части на Европа. Целта на мъдрата политика не трябва да бъде създаването на замразени конфликти или окупирането на територията на съседите. Целта на мъдрата политика е да направиш нацията си образована и просперираща, да овластиш гражданите, да създадеш общества, които са свободни и толерантни.

Не искаме да се връщаме във времето, когато Великите сили разпределяха сферите си на влияние. Не можем още веднъж да позволим „политическите интереси“ да разделят и да окупират територията на суверенни държави. Това, което се случи в Украйна, с горчивина ни напомня, че постиженията на прогресивното човечество не могат да се приемат за даденост. Ние никога не сме искали да имаме нова война в Европа, но за съжаление днес има война в Европа и тя е в Украйна.

За мен, за нас, Крим е Украйна и Украйна е Европа. Смятам, че премахването на визите за украинските граждани е важна и спешна стъпка в подкрепа на Украйна и за да може народът на Украйна да се чувства добре дошъл и подкрепен от европейците.

Липсата на знание за миналото, ненаучените уроци от историята хвърлят сянка върху бъдещето ни. Не трябва да даваме шанс на популистите да експлоатират невежеството или забравата и да променят миналото по техен вкус. Приветствам създаването на Европейски дом на Историята. Трябва да се насърчава запазването на спомена за трагичното минало и той да се предава на по-младото поколение. И заедно с това най-важният урок – че свободата не е даденост и от всеки един от нас зависи да я защитаваме. И че мирът не е просто липса на война. Мирът е човешки права, мирът е върховенство на закона. Всеки млад европеец трябва да може да види къде и как станаха битките при Вердюн или при Дойран и да разбере защо вече никога не трябва да започваме война. Българският революционер Гоце Делчев мечтаеше за бъдещ свят, в който нациите никога повече няма да отиват на бойното поле, ще се съревновават само в областта на културата, науката и знанието. През 21 век споровете в Европа трябва да се разрешават в парламентите, а не на бойните полета. Европейският проект за интеграция превръща тази мечта в реалност.

Разбира се, Европа не може да бъде остров на стабилност в океана на световната нестабилност днес. ЕС е изправен пред рекорден брой кризи. Допълнителни кризи са на пред очите ни, например възможно излизане на Великобратания от ЕС, надигането на националистите и полулистите, миграцията и други. Не трябва да допускаме Европа да изпадне в морална криза – криза на липса на солидарност, криза на ценностите.

Независимо дали става въпрос за миграцията или за санкциите срещу Русия – трябва да сме заедно.

Ние сме семейство. Едно семейство стои единно по време на криза. И всеки член на семейството трябва да допринася, да разрешава, не да задълбочава проблемите. България се гордее с това, че винаги е част от европейското решение и действа решително и отговорно.

ЕС има уникално значение и силна политическа легитимност, заради мирните дискусии и преодоляването на различията, поради споделените фундаментални права и правила и поради постигнатото безпрецедентно ниво на сътрудничество между 28 държави членки. ЕС е уникален проект за мир, в който всяка нация е важна. Нито една държава не е периферия или подчинена. Проблемите на миграцията, тероризма, климатичните промени, икономическите кризи и други минават отвъд нашите граници. Тези проблеми са транснационални и изискват общи усилия. Сътрудничеството вече не е въпрос на избор, а на необходимост.

Наблюдаваме хаос около границите ни, провалени държави и замразени конфликти. Бруталните криминални интереси и трафикантите на хора правят бизнес като си играят с човешки животи. Затова операциите на НАТО и Фронтекс на външните граници са справедливи и навременни. Подпомагането на хора, чиито живот е в опасност, е универсална ценност. Важно също така обаче е да се прави разлика между тези, които бягат, за да спасят живота си, и мигрантите, които просто търсят по-добри икономически перспективи.

Днес бежанската криза е изключително важна за Европа. Тя може да я промени политически, икономически и социално. Тази криза възражда стари заболявания като популизма, национализма и разделението. Тя въплъщава основната необходимост за по-добро, общо и дългосрочно взимане на решения. Изправена пред безпрецедентна миграцоионна вълна, всяка държава членка трябва да демонстрира солидарност и отговорност.

България се е доказала като лоялен партньор в добри и в трудни времена. Ние сме разположени на най-лесния и най-прекия път от зоните на кризата до Западна Европа.

България пази външните гранци на ЕС професионално и ефикасно.

Следваме правилата на Дъблин и Шенген. Демонстрираме солидарност с всички бежанци и предоставяме хуманитарен статут на тези, които отговарят на критериите. България изпълнява всичките си отговорности и задължения на държава членка и се нуждае от еднакво отношение със страните от Шенген, като се присъедини към Шенгенското пространство възможно най-скоро, в името на общата политика на сигурност на ЕС. България подкрепя създаването на единна схема за солидарност, която ще позволи справедливата релокация и установяване на бежанците във всички държави членки. Като председател на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, България инициира съвместно изявление по миграцията и направи сигурността и миграцията приоритет за в региона.

Балканите днес са на преден план и на първа линия на защитата на Европа. Иска ми се да видя Балканите като първа линия на стабилност и просперитет, като първа линия на толерантност и мирно съвместно съществуване на различни религии и етнически общности. Като български президент казвам: ние искаме границите да падат, а не да се местят. Имаме балансирана и принципна външна политика, желаем да бъдем приятели с всички. Защото всеки може и трябва да допринесе за мира и стабилността. Тясното сътрудничество по въпросите на миграцията и противопоставянето на радикализацията, на насилствения екстремизъм и тероризъм е пример за това, че ЕС и Балканите са заедно.

Процесът на интеграция в ЕС също така е исторически шанс за страните от Западните Балкани да оставят в миналото огромната тежест на конфликтите. Националистическите доктрини, които доведоха до зверства, принадлежат на миналото. Затова заздравяването на добросъседските отношения е фундаментално за политиката на разширяване и ясно показва дали държавите, които се стремят да станат членки на ЕС, искрено са приели основните ценности на Съюза. България играе важна роля за експертизата на ЕС в региона. Ние силно подкрепяме регионалното сътрудничество за помирение, свързаност и интеграция. Срещата на върха на ПСЮИЕ, която се проведе миналата седмица в София, отбеляза много успешното Българско председателство и 20-годишнината на формата, който доказа, че е автентичният глас на региона.

Скъпи приятели,

Трябва да се сплотяваме и да изработваме общи стратегии, а не да изграждаме крепости за защита на недалновидни национални интереси. Трябва да ангажираме лидери от политическия, икономически и граждански сектори, не просто да говорим и обсъждаме, но и да постигаме резултати, да допринасяме и да разрешаваме проблемите. Появата на нови икономически, демографски и политически сили определя необходимостта да се задълбочат връзките с партньори, които споделят нашите ценности. Трансатлантическите отношения са стратегически важни с оглед на растящите предизвикателства към нашия либерално-демократичен ред.

Светлото бъдеще на Европа изисква изграждането на нов икономически модел, който да може да отговори на предстоящите предизвикателства и да използва широкия обхват от възможности. Новият икономически модел на Европа трябва да бъде динамичен и отворен. Трябва да възприемем нови подходи и механизми. Не трябва да се страхуваме от явления като съвместната и споделена икономика или електронната търговия –трябва да ги приветстваме и да ги използваме по най-продуктивния начин.

Европа трябва да стане лидер на новата индустриална революция, на пробивните иновации и дигитални технологии. Европа на бъдещето е Европа на предприемачите, на технологиите и иновациите. Искаме динамична, гъвкава и адаптивна Европа, която да обединява и да бъде лидер.

Какво трябва да направим? Нуждаем се от превенция – да бъдем активни, рано да откриваме и да разрешаваме кризите. Трябва да адаптираме инструментите си и да имаме фокус – да посочим една криза, да я разрешим и да бъдем горди, че сме го направили по европейски, по нашия собствен начин. Трябва да вземаме смели политически решения. Именно от това спешно се нуждае нашият съюз днес, когато ни е трудно. Трябва да овластим дипломацията – да преговаряме, да преговаряме, а не да воюваме, защото употребата на оръжия е доказателство за липса на аргументи. Трябва да направим път на принципите, не на интересите. Да препотвърдим, а не да предоговаряме принципите на върховенството на закона, на човешките права и свободи, на териториалната цялост, на суверинитета и ненарушимостта на границите на всяка страна в Европа и в света.

Да, ние сме изправени пред години на рискове и несигурност по пътя си към един по-стабилен световен ред. И, да, постигането на нов баланс в мултиполярен свят изисква време. В преходния период трябва с общи усилия да изградим и да надградим един гъвкав регионален и световен ред. Трябва да насърчаваме институционалните реформи, дипломацията и принципите. Трябва да подкрепяме лидерите, които разбират, че различията трябва да се преодоляват по мирен начин, а не чрез прокси или пропагандни войни. И трябва да бъдем непоколебими, защото ако не сме, ще насърчим безотговорните лидери да дестабилизират още повече.

Скъпи приятели,

Европейският съюз е ежедневен плебисцит за желанието ни да живеем заедно. Историята показва, че без постоянни усилия всичко, което сме спечелили, може да бъде изгубено. Дебатите по миграцията, възможното излизане на Великобритания от ЕС, популистите и евроскептиците само препотвърждават това заключение. Днес повече от всякога трябва да възвърнем доверието в жизнеността на Европейския проект, в липсата на негова алтернатива. Трябва да разсеем съмненията на европейците и да ги уверим, че знаем накъде сме се запътили.

Днешна Европа поставя повече въпроси, отколкото дава отговори. Нашите граждани изискват сигурност във все по-несигурния свят и се питат как можем да живеем в хармония със съседите си. Балансът между правата и отговорностите в европейското общество е неотменна част от отговора. Трябва да покажем на външния свят и на нашите граждани, че ние вярваме в нашия потенциал и сме готови да го увеличим. Въпроси като тероризма, миграцията, замразените конфликти, не могат да бъдат разрешени без справяне с техните корени – геополитическите трусове и тежките конфликти. Това прави наложително да се подсилят структурите за управление на кризи и да се засили ролята на стратегическото планиране в Европейската външна политика и политика на сигурност.

Трябва да бъдем реалисти. Много от проблемите ни имат европейски корени – социално изключване, маргинализация, лошо образование, неефективен диалог между религиите. Този комплекс от проблеми създава условия за радикализация.

Тероризмът започва там, където се проваля образованието. Много от терористите и чуждестранните терористи-бойци са европейци. Ние помним моралното си задължение да бъдем земя на свободата и на човешките права за потиснатите и застрашените. Ние, обаче, сме също така символ на правила и ценности, които очертават права и отговорности. Интеграцията и образованието са ангажименти както на приемащите общества, така и на мигрантите.

Днес е по-ясно от всякога, че без ясна политика и решения, постигнати чрез диалог, страховете на гражданите ще бъдат използвани от популистите. Без реалистичен подход ще бъде трудно да се парират спекулациите, че някой иска да изгради Европа зад гърба на европейците. Популистите и националистите ни принуждават да направим избор – между ценностите, които наследихме от бащите-основатели и изискванията на сигурността за нашите граждани.

Ние избираме и двете! Избираме както ценностите, така и сигурността.

Не виждаме противоречие между това да пазим границите си и да се придържаме към човешките права и свободи. И виждаме различията между националистите и патриотите. Един велик европейски президент, Шарл де Гол, каза: „патриотите са тези, които обичат страната си, националистите са тези, които мразят различния“. Днес повече от всякога се нуждаем от модерен патриотизъм, не от агресивен национализъм в Европа.

Дами и господа,

Единните принципи и включването на всички в процеса на интеграция в ЕС са ключови за бъдещето на Европейския проект. Ясно е, че националните общества са различни и имат различни исторически мотивирани реакции на събитията. Богатството на Европа се намира в разнообразните ни истории и култури. Това обаче не трябва да бъде причина да променяме естеството на Европейския проект, като инициираме Европа „на две“ или на много скорости.

Споделеният ангажимент към Европейския проект има пряка връзка с европейската ни идентичност.

Дори допукането, че Европа може да бъде изградена „на различни скорости“, изпраща послание на съмнение в Европейския проект.

То създава усещане за неравенство. Ще бъде грешка подценяването на потенциала за развитие на някои части на Европа – например, Балканите. Ще бъде историческа грешка да не ги подкрепим и да ги оставим на външните влияния на бившите империи. Европейските нации не трябва да се противопоставят, независимо от интереса. Може да има само един отговор – повече солидарност с тези страни, които ще трябва да изминат по-дълъг път. Особено във време на предизвикателства, тази солидарност трябва да премине отвъд инструментите на Кохезионната политика и да бъде част от всяка европейска политика.

Независимо какъв ще бъде резултатът от референдума в Обединеното Кралство, дискусията за многото скорости на Европа ще продължи. Трябва да избегнем деструктивната природа на дискусията за „Европа на части“. Не можем да избираме солидарността, като превръщаме ЕС в сбор от бизнес отношения. Защото всяка страна трябва да се справи с различни проблеми, да си играем на „нулев сбор“ е политика с ужасни резултати в миналото. Всички ние трябва по-добре да се вслушваме в партньорите си.

България е пример за държава членка от средна величина, която се превърна от периферна страна, в страна на предна линия: по отношение на Украйна, Русия, миграцията. Нашите граници са границите на Европа, нашите съседи са съседите на Европа. Въпреки че трябва да направим труден избор, никога не сме мислили да жертваме европейската солидарност. Защото ние, българите, научихме, че не можеш да промениш географията, но само европейската интеграция може да превърне рисковете, произтичащи от географския фактор, във възможности.

Уважаеми членове на Европейския парламент,

Европейските демокрации определено не са перфектни. Често, и не без причина, те биват критикувани. Не сме перфектни, но сме по-добри от много други. След като не можем да убедим евроскептиците, трябва да мобилизираме проевропейците.

Искам ясно да заявя – всички предсказания за провал или дезинтеграция на ЕС са погрешни, неверни!

Виждали сме много кризи в нашата история. Лекът е ясен: повече солидарност, хуманност и емпатия. Повече върховенство на закона. Повече синергия. Повече образование. Повече интеграция. Първият демократично избран български президент д-р Желю Желев казваше: „Демокрацията може да се лекува само с повече демокрация“. Аз съм убеден, че ще се справим с предизвикателствата без да загърбваме основните ни ценности. Правили сме го неведнъж в миналото. Ще бъде грешка, ако някои разчитат нашата толерантност като слабост. Точно обратното, тя е ясен знак за сила и за решимост да защитим начина си на живот.

Историята на ЕС ни научи, че единствено интеграцията работи в трудни времена. Единственото оръжие, което имаме за постигане на мир, сигурност и човешко развитие, е интеграцията. Нито една страна не може сама да се справи с предизвикателствата. Издигането на граници – независимо дали са териториални, икономически или правни – е привлекателно, но временно и нетрайно решение.

Предизвикателствата, пред които сме изправени, са много сериозни и не можем да си позволим да чакаме, да отлагаме или да прехвърляме проблемите на следващото правителство или поколение. Трябва да действаме, трябва да взимаме решения. Безразличието не е опция днес. Трябва да се обърнем към проблемите и да имаме план как да ги разрешим.

Има много кризи. Една от тях е, че днес Русия не подкрепя принципите на международния ред. Кремъл ни се противопоставя и се опитва да дестабилизира ЕС,

като внася недоверие в самата сърцевина на нашия проект. Опитва се да разруши и да събори основите на ЕС, които са единство, солидарност и върховенство на закона. Москва инициира обширна пропагандна операция в Европа, която изпраща послания на недоверие, а не на ценности. Целта е да се подкопае доверието на хората в ЕС. И това, което е по-голямата опасност – да подкопае доверието на европейците в интеграцията и в общата ни съдба. Целта е да бъдат отворени врати за призраци от миналото – национализма, популизма, Велики сили и сфери на влияние, интереси, които доминират и се противопоставят на принципите и ценностите.

И изглежда, че успява. Изглежда, че не напредваме в момента. Ние сме застинали и сме спрели единствения двигател, който имаме – интеграцията.

Ние набиваме спирачки на разширяването, на Шенген и други. Това, което трябва да направим, е да отворим вратата.

Да внесем свеж въздух и нов хоризонт. Да включим двигателя на интеграцията! Да започнем нови проекти на интеграция Това, което трябва да направим, е да препотвърдим и заздравим основите на нашия ред и правила, но и да се адаптираме и да се отворим към бързо променящия се свят. Трябва да се интегрираме, не да се изолираме. Трябва да гледаме напред, не назад. Европа е определена да играе смислена глобална роля и трябва да се мобилизира, да започне нови проекти на интеграция.

И трябва да правим разграничение между техники и съдържание. Бъдещето на Европа не зависи толкова много от техниките – еврофондове и директиви, управление на кризи и други. Бъдещето на Европа зависи от съдържанието, от основния смисъл на това кои сме ние. И това е върховенството на закона. Бъдещето на Европа зависи от това да не забравяме големите идеи и да не се ограничаваме в техниките. Да не губим представа за голямата картина. Големият въпрос е каква е визията ни за Европа? Как добавяме стойност към работата, свършена от предишното поколение и към визията на бащите-основатели? Чудя се какво са мислили основателите на ЕС. Какво са мислили тези велики европейци преди 70 години, след разрухата от Втората световна война, когато всеки мразеше всекиго в Европа? Те знаеха, че мирът е възможен само когато нациите достигнат такова ниво на сътрудничество, което прави бъдещата война невъзможна. И те започнаха да се интегрират – пазари на стомана, пазари на въглища и други. Идеята им е била не да отслабят националните държави, а да ги направят силни в единен съюз.

България е била винаги слаба, когато е била сама. Днес тя е силна в ЕС и в НАТО.

Големият върпос е къде бихме желали да бъдем през 2030 или 2050 година? Разбира се, ние ще решаваме миграционната, банковата, дълговата и другите кризи. Но това всичко ли е? Искаме ли само да се справяме с управлението на кризите, като скачаме от една криза на друга? Това е само техника, не е мечта или визия. Бих желал всички ние да продължим да мечтаем и да правим история както правеха нашите бащи-основатели. Бих желал всички да задвижим нови двигатели на интеграцията – процес на разширяване, по-ефективна и по-координирана обща европейска външна политика, отбранителна политика и политика на сигурност, Европейския енергиен съюз, Единният дигитален пазар, съюз на капиталовите пазари на ЕС и други. И нека продължим да пишем и да правим историята на силния ЕС със силни и проспериращи държави членки. Ако забравим или нямаме кауза вече, някой друг ще се фокусира върху нас като удобен опонент. Ако спрем да правим историята, някой друг ще я прави вместо нас. Тъй като някои искат да поставят под съмнение и да дестабилизират нашите основи, нека създадем нова, допълнителна доза доверие в нашия ЕС. Нека я постигнем сега и нека я постигнем заедно!

Благодаря ви!

Comments

comments

You may also like...

312 коментара

 1. GvidonaBlido казва:

  pharmacie generique is

  1af6 drugstore is

  1af6 be is with a mastercard

  1af6

 2. MandyBlido казва:

  922211 buy cialis on line reviews

  generic cialis online

 3. BorbatBlido казва:

  1fd011 most reliable fast cash loan

  payday loans online

 4. MilaBlido казва:

  9fdc31 best pharmacy buy viagra

  http://genviagrarwe.com/

 5. VeraBlido казва:

  9fdc21 quelle dose pour le viagra

  viagra online

 6. XzayvienBlyzesBlido казва:

  2d2311 cialis 10mg france

  pastillas cialis monterrey

  is generic cialis ok

 7. XzayvienBlyzesBlido казва:

  2d2311 can i use marijuana on cialis

  cheap cialis online

  cialis soft generic equivalent

 8. XzayvienBlyzesBlido казва:

  2d2311 is generic cialis uk

  cialis online

  cialis lilly icos llc

 9. XzayvienBlyzesBlido казва:

  2d2311 achat de cialis un toulon

  generic cialis

  cialis soft vitser

 10. XzayvienBlyzesBlido казва:

  2d2311 check one day delivery cialis

  generic cialis online

  cialis soft 20 mg

 11. MatveyBlido казва:

  ab6911 viagra cialis it

  buy viagra

 12. VikaBlido казва:

  be0011 recensione cialis generico

  cialis

 13. SzwejbkaEvonBlido казва:

  is pills that take paypal

  529b is samples cheap

 14. NyjahBlido казва:

  27a411 viagra en ligne pharmaci

  viagra

 15. NidaBlido казва:

  the best substitute for is

  cf5a is pour femme effet

  cf5a where can a minor get is

  cf5a

 16. ShattoTaetumBlido казва:

  d0ba31 low cost viagra canada

  https://viagragebforsale.com/

  viagra and alcohol safe

 17. JaidynSchaefferBlido казва:

  7aea11 cialis sin receta costa rica

  cialis erfaring

  cialis experience

 18. AmeliaroseReindlBlido казва:

  04a631 click now viagra order

  https://viagraherebestss.com/

  kaufen sie viagra schweiz

 19. CardaleAgriosBlido казва:

  cost of real is at walmart

  8f3f vente de is nz

 20. Warrenpiday казва:

  She flicked off the lights and pushed him against the wall. A frame fell face down on the floor and shattered next to them. She didn’t allow him to take notice. She bit at his bottom lip, tugging his face, commanding him to follow her lead as she walked backwards down the hallway, deeper into the darkness, her darkness. And he, submitting to her bestial strength, simply weaved his fingers into the rust of her hair and bowed to her dominion. Like a lowly, unassuming insect, captivated by her hellfire glow.
  http://plumlee.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=1080pxnxx.com
  Halfway down the hall, she slammed him back first into the wall again, harder than before — no frames there that time. She clawed at his chest under his shirt as she ate his kiss once more and bit down his neck; the groans he breathed out into the obscurity flinched sharply as her fangs grew less and less forgiving.

  His buckle caught the flash of lamplight seeping in from somewhere outside as she tugged at the leather strap of his belt. She ran her fingers up and back down the front of his chest, back down to his waist, and unclasped his belt, plucking it from the loops with a single sliding pull. Feverishly, she tore his pants open and moved them, along with his boxers, down just enough to reveal his smug erection. With both palms on his board-firm chest, she smirked at him, kissed him once more, a little softer than before, and squatted down before him.

 21. Warrenpiday казва:

  She flicked off the lights and pushed him against the wall. A frame fell face down on the floor and shattered next to them. She didn’t allow him to take notice. She bit at his bottom lip, tugging his face, commanding him to follow her lead as she walked backwards down the hallway, deeper into the darkness, her darkness. And he, submitting to her bestial strength, simply weaved his fingers into the rust of her hair and bowed to her dominion. Like a lowly, unassuming insect, captivated by her hellfire glow.
  http://chat.antimuh.ru/go.php?url=https://www.1080pxnxx.com
  Halfway down the hall, she slammed him back first into the wall again, harder than before — no frames there that time. She clawed at his chest under his shirt as she ate his kiss once more and bit down his neck; the groans he breathed out into the obscurity flinched sharply as her fangs grew less and less forgiving.

  His buckle caught the flash of lamplight seeping in from somewhere outside as she tugged at the leather strap of his belt. She ran her fingers up and back down the front of his chest, back down to his waist, and unclasped his belt, plucking it from the loops with a single sliding pull. Feverishly, she tore his pants open and moved them, along with his boxers, down just enough to reveal his smug erection. With both palms on his board-firm chest, she smirked at him, kissed him once more, a little softer than before, and squatted down before him.

 22. PolskyBlido казва:

  at is from uk

  16b9

 23. low cost viagra [url=https://viagenupi.com/#]cheapest viagra
  prices[/url] viagra cheapest viagra prices generic viagra soft tabs https://viagenupi.com/

 24. DarinaBlido казва:

  df8111 cialis levitra generika

  discount cialis

 25. IllirikBlido казва:

  bbf621 can you buy viagra at rite aid

  http://viagrakiqw.com/ – viagra online

 26. WillamsDrueBlido казва:

  wow is side effects

  26d8 billige marke is

 27. NhuMassaroBlido казва:

  is ato comprar

  aa64 prix du is

 28. lily icos is

  6df4 36 hour is from

 29. ArkoBlido казва:

  pastilla is o duroval

  10c8 click now order is canada

  10c8 vendo is barcelona espan

  10c8 kpa is i grekland

  10c8

 30. TimoteSissacBlido казва:

  659e31 comprare cialis 5 mg

  https://ssupercialisever.com/

  buy cialis soft tab

 31. LingelbachRylinBlido казва:

  herbe is

  3d96 real is cheap fast

 32. Jerryamosy казва:

  Знаете ли вы?
  Рассказ Стивенсона о волшебной бутылке был опубликован почти одновременно на английском и самоанском языках.
  Согласно мифу, Марута Сар пыталась примирить Арарат и Арагац, но не смогла.
  Англичане купили заказанную португальцами рукопись голландца и бельгийца с изображениями монархов десяти королевств.
  Фиктивно отменить рабство в Камбодже её короля заставили французские колонизаторы.
  Член Зала хоккейной славы готов был играть где угодно, лишь бы не переходить в тренеры.

  arbeca

 33. Jerryamosy казва:

  Знаете ли вы?
  Старейший депутат Палаты представителей проработал в Конгрессе США почти до 92 лет.
  Жизненный путь абсолютного большинства звёзд известен заранее.
  Рассказ английского писателя был экранизирован в СССР раньше, чем опубликован его английский оригинал.
  Битву русских дружин и монголо-татар возле леса отмечают сразу в трёх селениях.
  На идеологию национал-социализма оказали влияние русские эмигранты.

  arbeca

 34. Briantow казва:

  find here visit our website such a good point

 35. Briantow казва:

  browse around this site go to my site click over here

 36. Briantow казва:

  click this link now go i was reading this

 37. Briantow казва:

  benefits of 1000 mg cbd oil concentrated cbd shatter benefits cbd benefits drug administration

 38. Briantow казва:

  read full article discover this info here additional reading

 39. Briantow казва:

  official statement site hop over to these guys

 40. Briantow казва:

  advice see here now his explanation

 41. Georgedauts казва:

  Во базу Пасьянса Солитера сошли принципы 2-ух довольно
  распространенных игр, подобных равно как «Восьмерка»,
  но кроме того «Наполеон в островке священный Елены».
  Однако оригинальность данной вид развлечения,
  что выделяет ее с иных пасьянсов, заключается во этом,
  то что во ней отсутствует обычной концепции сортировки
  мушан согласно пошибам.


  ПАСЬЯНС ПАУК играть онлайн бесплатно

 42. HenryAspic казва:

  Check out the automatic Bot, which works for you 24/7.
  Link – https://plbtc.page.link/zXbp

 43. Briantow казва:

  Read More Here official website more info here

 44. Briantow казва:

  wikipedia reference click over here this contact form

 45. Briantow казва:

  these details try this site check out here

 46. Briantow казва:

  hop over to this site Check This Out website

 47. NonRoorsskads казва:

  hemp oil for pain cbd oil for pain cannabis oil

 48. Smallerhoomole казва:

  cbd oils pure cbd oil cbd products cbd drops

 49. Briantow казва:

  great site read the full info here this contact form

 50. unsellIllurdeme казва:

  cbd cream cbd oil for dogs cbd near me cbd oil for dogs

 51. unsellIllurdeme казва:

  cbd oil benefits buy cbd oil online cbd oil at walmart cbd products

 52. NonRoorsskads казва:

  hemp cbd cdb oils cbd oil for sale

 53. TREAROEVESS казва:

  cbd oil for anxiety and depression best full spectrum cbd oil where to buy cbd oil near me hemp extract benefits

 54. TREAROEVESS казва:

  credit sesame annual credit report completely free credit score online how to dispute credit report items

 55. NonRoorsskads казва:

  free credit karma mint credit score credit score calculator how to check your credit score

 56. abnolliweemief казва:

  cbd for dogs http://cbdoilwalmartww.com/# – hemp oil for pain hemp cbd oil buy cbd oil online

 57. Hamster Care Sheet казва:

  After looking over a few of the blog posts on your website, I really like
  your way of blogging. I saved it to my bookmark website list and will be checking back in the near future.
  Please visit my website as well and let me know how you feel.

 58. TREAROEVESS казва:

  cbd medic http://cbdhempht.com/ – cbd oil store best cbd oil buy cbd oil cbd store

 59. Shirleywek казва:

  Just weeks after Pamela Anderson and Jon Peters ended
  their 12-day marriage, the movie mogul is engaged to
  another woman, according to a report.

  drugs pamela

 60. abnolliweemief казва:

  play free slots grand falls casino online casinos real money

 61. abnolliweemief казва:

  cbd store hemp cbd best cbd oil cbd cream

 62. unsellIllurdeme казва:

  cbd gummies walmart cbd products cbd cream

 63. unsellIllurdeme казва:

  hollywood casino online slots download free casino games big slots games for free free slots online

 64. Smallerhoomole казва:

  cbd capsules cbd oils cbd oil at walmart buy cbd oil

 65. abnolliweemief казва:

  cbd near me cbd oil for pain cbd medic cbd oil for pain

 66. unsellIllurdeme казва:

  cbd oil for dogs cbd near me cbd pills

 67. joker123 казва:

  Why viewers still use to read news papers when in this
  technological world everything is presented on net?

 68. NonRoorsskads казва:

  mirrorball slots http://casinoslotsdns.com/# – play free slot machines with bonus spins pch slots posh casino online

 69. bsbnOrisa казва:

  buy discount viagra online viagra from india real viagra

 70. Martin казва:

  Touche. Great arguments. Keep up the amazing effort.

 71. tadalafil казва:

  generic tadalafil http://jacialis.com/ cialis tadalafil

 72. fbbkElafe казва:

  order viagra online cheap generic viagra buy female viagra

 73. tadalafil 20 mg казва:

  tadalafil generic http://sjcialis.com/ cialis online

 74. viagra samples казва:

  order viagra online http://ajviagra.com/ viagra cost

 75. cialis reviews казва:

  tadalafil http://loncialis.com/ non prescription cialis

 76. bfnhbsuema казва:

  writing a thesis paper writing a good thesis help with writing thesis

 77. buy viagra soft казва:

  cheapest viagra http://kauviagra.com/ price of viagra

 78. buy tadalafil казва:

  cialis prescription http://jocialisrl.com/ tadalafil citrate

 79. bsbhTorry казва:

  cialis professional cialis cheap cialis

 80. vsvhOrisa казва:

  tadalafil tablets discount cialis cialis online no prescription

 81. bsbbgFloub казва:

  п»їcialis cialis professional cialis without a prescription

 82. muikOrisa казва:

  research paper writing help research paper services cheap best website to buy research papers

 83. dissertation chapters казва:

  dissertation writing software http://dissertationhelpxvf.com/ phd dissertations

 84. bsjkElafe казва:

  thesis proposal help thesis editing service thesis writing practice

 85. buying essays казва:

  buy an essay online cheap http://buyessayhelpvwe.com/ buy custom essay

 86. college essay service http://essaywritingservicefav.com/ college essay editing service

 87. cheap essay writer казва:

  how to be a good essay writer quality custom essay cheap custom essay

 88. research paper buy http://researchpapersgaa.com/ purchase research papers online

 89. college papers for sale http://writemypaperbuyxvv.com/ pay someone to write my paper

 90. ikiyksuema казва:

  top custom essays http://customessaywritershb.com/ custom essays writing

 91. nhjuThola казва:

  college essay writing service my custom essay community service essay

 92. kidfaOrisa казва:

  buy essay papers cheap buy essays cheap buy a essay

 93. dhgbgFloub казва:

  write my paper for me help writing a paper pay for paper

 94. HenryAspic казва:

  Печелене на пари може да бъде много лесно, ако използвате този робот.
  Връзка – https://tinyurl.com/y7t5j7yc

 95. GlennHousy казва:

  Antidetect browser is a software with unique methods that change fingerprints in a natural way and remain undetectable to online tracking services. Easily bypass fingerprinting and skip over sms verification from major big data companies like Google, Facebook, Twitter, Amazon, etc.

  Create unlimited browser configurations. Each new browser will have non-unique Canvas prints, WebGL, fonts, etc.

  https://www.nofingerprinting.com – Download here Because Privacy Matters. Now for a limited time with 10% discount, available only on Nofingerprinting.com. (Use Discount code/Couponon code: 10324O7UFBEKQ24E to get 10% discount for Ivanovation.com)

 96. TREAROEVESS казва:

  best online casinos http://onlinecasinoweo.com/# – online slots free slots games play slots

 97. NonRoorsskads казва:

  big fish casino free casino games real casino slots slots games free

 98. HenryAspic казва:

  Днес дори едно дете знае как да спечели $ 100.
  Връзка – https://moneylinks.page.link/6SuK

 99. Casiepsqx казва:

  viagra parties
  what is the opposite of viagra
  viagra lowe rback pain

 100. Douglaspryp казва:

  otc viagra us
  buy viagra cheap
  which is better viagra or cialis?

 101. Judivbjx казва:

  trazodone and viagra
  nerve damage and viagra
  is it safe to take a 100 mg of viagra

 102. unsellIllurdeme казва:

  turbotax credit score credit karma home free credit score report perfect credit score

 103. abnolliweemief казва:

  vegas slots online free casino games online free casino real casino slots

 104. Joanexqni казва:

  viagra girl in blue dress name
  viagra online usa https://viaonlinebuy.us/ buy viagra online cheap
  who is the viagra woman on commercial

 105. abnolliweemief казва:

  vegas slots online casino bonus codes online casino games best online casino

 106. Chinantft казва:

  why do guys use viagra
  viagra samples https://viaonlinebuy.us buy viagra new york
  how to prescribe viagra

 107. Delphaumbi казва:

  how long does it take viagra to work after you take it
  how many viagra can be ordered at one time
  vesele vs viagra

 108. Vincexpum казва:

  normal dosage of viagra
  cheapest viagra https://viaonlinebuy.us canadian pharmacy viagra
  la viagra

 109. Karlglxr казва:

  viagra over the counter walgreens
  https://viaonlinebuy.us/# – can i buy viagra online
  l arginine and viagra

 110. Lazaroyofz казва:

  where to buy generic viagra reviews
  buy viagra online canada
  can u buy viagra over the counter

 111. Williahdza казва:

  why wouldnt you give viagra to a person who is having penis problems
  how to buy viagra online
  blood pressure medication and viagra

 112. Larhondaifyg казва:

  These are actually impressive ideas in regarding blogging. You have touched some fastidious things here. Any way keep up wrinting.

 113. Please let me know if you’re looking for a author for your weblog.
  You have some really great articles and I believe I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off,
  I’d really like to write some material for
  your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an e-mail if interested.
  Regards!

 114. Olgaheddy казва:

  Сегодня вечером осматривал материалы интернет, и неожиданно к своему удивлению открыл полезный сайт. Вот он: подробнее . Для меня этот сайт оказал хорошее впечатление. Удачи!

 115. Lidiyakax казва:

  Недавно просматривал контент инета, и к своему восторгу обнаружил поучительный ресурс. Гляньте: здесь . Для нас этот вебсайт произвел хорошее впечатление. Всего наилучшего!

 116. Cyndyzkmg казва:

  I drop a leave a response when I especially enjoy a article on a website or if I have something to contribute to the conversation. It’s triggered by the fire communicated in the article I browsed. And on this post CF Colors v 2.1, Post Formats Admin UI v1.3.1, and Social v2.10 : alexking.org. I was moved enough to post a thought 😉 I actually do have a couple of questions for you if it’s allright. Could it be just me or do some of the responses come across as if they are coming from brain dead individuals? 😛 And, if you are posting at additional online sites, I’d like to keep up with you. Would you make a list all of your communal pages like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?

 117. Charissedvyk казва:

  viagra super active 100mg
  viagra alternative https://viaonlinebuy.us viagra canada
  how much generic viagra comes in from india

 118. Burtoneksn казва:

  cost viagra cvs
  https://viaonlinebuy.us/# – buy real viagra online
  how to get the most out of viagra

 119. Jesicaxcnm казва:

  natural viagra supplement
  how does lipitor react with viagra
  where to buy generic viagra in australia

 120. Smallerhoomole казва:

  cbd oil online best cbd oil cbd oil benefits

 121. Tyishafqtk казва:

  what does a generic viagra pill look like
  generic viagra online https://viaonlinebuy.us/ cheap viagra
  can viagra cause dizzy spells

 122. Lakeshahdru казва:

  viagra .48 per pill
  viagra buy
  how to try viagra

 123. Charityyzdx казва:

  viagra professional review
  buy viagra canada
  can overdose of viagra cause death?

 124. Violazhcq казва:

  how much watermelon should i eat viagra
  generic for viagra https://viaonlinebuy.us/ can i buy viagra online
  safe viagra substitutes over the counter

 125. long does cialis 20 mg work cialis over the counter at walmart – https://www.cialiswlmrt.com cialis over the counter at walmart.

 126. Kandiceckzm казва:

  viagra next day delivery
  online viagra viaonlinebuy.us when to buy viagra
  viagra before and after tumblr

 127. BrianInwaf казва:

  алиэкспресс

  Перейдите по ссылке алиэкспресс на русском в рублях каталог и получайте бонусы от алиэкспресс.

 128. Jamesbab казва:

  солнечно ветровые светильники 150вт

  автономные солнечно ветровые

 129. Myeshaelqi казва:

  pornstars viagra
  https://viaonlinebuy.us/# – buy viagra online cheapest
  viagra starting dose

 130. Lerafchb казва:

  what works faster viagra or cialis
  viagra cost viaonlinebuy.us buying generic viagra online
  viagra online?trackid=sp-006

 131. Cherylrjyt казва:

  viagra for sell
  https://viaonlinebuy.us/# – buy viagra uk
  why are people taking viagra when they dont need it

 132. Ghislainellou казва:

  what did guys do before viagra
  brand viagra
  how to know if someone uses viagra

 133. Harrietbyqv казва:

  viagra cost cvs
  how to buy viagra online viaonlinebuy.us viagra for sale
  what to expect with viagra

 134. Fairyfqhs казва:

  what is the difference between viagra and cialis
  mom helps son with viagra
  where to find viagra reddit august 2017

 135. Smallerhoomole казва:

  buy cbd oil cbd cream cbd oil for pain

 136. Leifitfm казва:

  Howdy, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam responses? If so how do you stop it, any plugin or anything you can suggest? I get so much lately it’s driving me crazy so any assistance is very much appreciated.

 137. unsellIllurdeme казва:

  credit report free credit score karma experian credit score

 138. Mindazdji казва:

  what happens when a woman takes viagra
  viagra alternative
  womens viagra how quick does it work

 139. Angelitahivr казва:

  womens viagra cream
  viagra without a doctor prescription http://www.v1agrabuy.com viagra alternative
  risks of viagra

 140. Erminiawsot казва:

  how do i get a viagra prescription filled in windsor ca
  what does name brand viagra cost
  50 off viagra

 141. Dariushqyp казва:

  how to ask dr for viagra
  how many viagra per month
  viagra videos

 142. bfnfjhTorry казва:

  female viagra pill buy viagra soft canadian viagra

 143. buy viagra in the uk
  cialis online coupon
  where to buy viagra in canada safely hieby BealM

 144. bfnhEmold казва:

  cheapest cialis buy cialis without prescription cialis tadalafil

 145. ngikksuema казва:

  does viagra work viagra for women female viagra

 146. gjjxhTorry казва:

  viagra and alcohol viagra side effects roman viagra

 147. bgnnTorry казва:

  canadian pharmacy cialis generic for cialis is there a generic cialis available?

 148. ntjjdTorry казва:

  tadalafil cialis do you need a prescription for cialis cialis without a prescription

 149. major medical insurance
  https://rxlara.com viagra prescription.

 150. unsellIllurdeme казва:

  karma free credit score credit monitoring experian credit score

 151. btvgysuema казва:

  cialis for daily use daily cialis cialis for bph

 152. bfnyemorruche казва:

  tadalafil dosage tadalafil best price online cialis

 153. SammgFloub казва:

  generic viagra 100mg viagra doses order viagra online

 154. Natashiakdup казва:

  how many mg viagra do i need
  viagra price https://www.v1agrabuy.com/ canadian pharmacy viagra
  viagra and heart disease

 155. TorosymN казва:

  is it illegal to buy viagra online in ireland

  cialis dosage
  canadian pharmacies that sell viagra hieby BealM

 156. Jimmiewybz казва:

  who does viagra
  buy viagra canada https://www.v1agrabuy.com can i buy viagra online
  can i take viagra if i have afib?

 157. bffnfjhTorry казва:

  buy viagra no prescription effects of viagra what would happen if a girl took viagra

 158. gshjksuema казва:

  viagra over the counter generic viagra cost what happens if a woman takes viagra

 159. Forestrjwr казва:

  how to obtain viagra
  buy viagra now https://www.v1agrabuy.com cheap viagra generic
  over counter viagra alternative

 160. gsjjdTorry казва:

  cialis cost cialis prescription cialis canada

 161. Clairzjqm казва:

  viagra is government funded
  birth control vs viagra controversy
  la viagra

 162. rbtjoFloub казва:

  viagra pills natural viagra alternative purchase viagra online

 163. vtsgcaysuema казва:

  how long for cialis to work goodrx cialis cialis over the counter

 164. Donyayiwu казва:

  which zen has cialis and viagra in them
  when to buy viagra
  what happens when a girl take viagra

 165. Cathleenbvbw казва:

  Hello just wanted to give you a quick heads up. The text in your post seem to be running off the screen in Safari. I’m not sure if this is a format issue or something to do with web browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The design look great though! Hope you get the problem solved soon. Thanks

 166. Argentinagxnl казва:

  were does lemonaide health get their viagra
  buy viagra
  viagra single packs price

 167. FehgFloub казва:

  buy cialis without prescription what is tadalafil tadalafil

 168. Gwynytdp казва:

  It’s the best time to make a few plans for the longer term and it is time to be happy. I have read this post and if I may just I want to suggest you some attention-grabbing things or advice. Maybe you could write next articles relating to this article. I wish to read more things about it!

 169. Carolehvnl казва:

  where to buy over the counter viagra
  https://www.v1agrabuy.com/# – viagra pills
  what is viagra made of

 170. Slyviaftgj казва:

  viagra instructions 100mg
  viagra for sale https://www.v1agrabuy.com viagra cost
  average dose of viagra

 171. Ncbfgx казва:

  If youРІre not often used for the duration of Generic cialis 5mg online underestimates, or exasperate their side effects, there are most, canadian online rather habitually episodes anecdotal. cheap sildenafil Fgakmf ncuizm

 172. Darrickiyjo казва:

  viagra price in usa
  viagra without doctor prescription
  viagra generic online

 173. Auroraguaw казва:

  roman generic viagra what states
  generic viagra for sale
  when does viagra work best

 174. Sethmzst казва:

  viagra patent expires
  why does viagra cause headaches
  forhims com viagra cost

 175. Evelynnlcom казва:

  viagra sale
  buy viagra new york https://www.v1agrabuy.com/ buy viagra new york
  how to reduce the hangover effect of viagra

 176. Zeniamkgq казва:

  Amazing! This blog looks just like my old one! It’s on a completely different subject but it has pretty much the same page layout and design. Wonderful choice of colors!

 177. Bariuokw казва:

  what is the best female viagra
  if taking viagra how long to wait to take cialis
  1 pill viagra with prescription what is the cost

 178. Buckwvpj казва:

  why isn’t viagra over the counter
  viagra prescription http://www.v1agrabuy.com viagra prescription
  pictures of generic viagra

 179. Charlesfit казва:

  prix en pharmacie du cialis
  cialis otc
  buy crestor rosuvastatin 10mg hieby BealM

 180. Napoleonaqhd казва:

  get viagra without doctor
  generic for viagra https://www.v1agrabuy.com/ buy viagra new york
  what is the difference between cialis and viagra

 181. Filibertoltlf казва:

  where to get viagra without a presecription
  buy viagra online usa
  female viagra online

 182. Delilahrehc казва:

  ambien with viagra
  viagra without a doctor prescription http://www.v1agrabuy.com cheap viagra generic
  what is the best viagra

 183. Laurievyso казва:

  cheap viagra pills online
  https://www.v1agrabuy.com/# – buy viagra online cheapest
  cialis vs viagra vs levitra which is better

 184. Clayyhme казва:

  what isthebest site to order viagra from
  buy viagra now
  when viagra doesn t work

 185. Alixcvgz казва:

  otc viagra alternatives
  https://www.v1agrabuy.com/# – purchase viagra
  where can i buy female viagra uk

 186. seizures – point of patients and a. sildenafil 20 mg Sjdpex wsowjp

 187. sildenafil citrate казва:

  Cotton wool that the exigency execrate cigarette smoking lingering the preferred-items approach. Brand viagra over the net Kwkayy wnzcnc

 188. Ndtxsp казва:

  The fertility of left side and genetic testing by gallstones is occasionally. natural viagra Hppsav pqlcln

 189. Tpzcpj казва:

  Being, hemoglobin, gel, corkscrew, or other known buy bargain-priced generic cialis online water. viagra coupon Umvzew tagwyg

 190. Michelhjpy казва:

  how often can a man take viagra
  viagra com free trial
  how to get viagra us

 191. Melodyhhgz казва:

  viagra troche
  viagra pills
  female viagra pill walmart

 192. Antwanazkc казва:

  non prescription viagra
  fildena compared to viagra
  stendra 100mg vs viagra

 193. Psbofi казва:

  In a philosophical education when I was not out recompense 40 years and based anatomic to the intestine. cialis 20 Bpkacd wxqzai

 194. Vmmkzq казва:

  The nonetheless can be treated of cases. casino slot games Zzsrzd fnzdyw

 1. 15.04.2020

  Yeezy 350

  http://www.mlbjerseys.us.com/ MLB Jerseys

 2. 09.05.2020

  Order Viagra Online

  Order Viagra Online

 3. 09.05.2020

  acetaminophen 500 mg cost

  Росен Плевнелиев пред Европейския парламент в Страсбург: Кремъл oпитва да разруши и да събори основите на ЕС (ПЪЛЕН ТЕКСТ) – Vestonosec.bg

 4. 12.05.2020

  Nike Outlet

  http://www.mlbjerseys.us.com/ MLB Jerseys

 5. 18.05.2020

  non prescription ed pills

  ed meds online

 6. 22.05.2020

  erection pills online

  male ed pills

 7. 26.05.2020

  best over the counter ed pills

  cheap erectile dysfunction pill

 8. 30.05.2020

  cialis online

  sale cialis

 9. 07.06.2020

  cvs pharmacy

  canada online pharmacy

 10. 13.06.2020

  Buy cialis online

  cialis mastercard

 11. 20.06.2020

  vardenafil online pharmacy

  levitra 10mg

 12. 26.06.2020

  vardenafil price

  buy levitra online

 13. 30.06.2020

  free slots online

  pala casino online

 14. 02.07.2020

  golden nugget online casino

  online casino slots no download

 15. 03.07.2020

  canada viagra

  viagra pill

 16. 06.07.2020

  hollywood casino online real money

  online casino games real money

 17. 08.07.2020

  best online casino usa

  casino online slots

 18. 11.07.2020

  cialis 5mg

  generic cialis online

 19. 13.07.2020

  cash loan

  cash payday

 20. 16.07.2020

  cash loan

  pay day loans

 21. 19.07.2020

  online loans

  pay day loans

 22. 22.07.2020

  viagra prescription

  viagra for sale

 23. 25.07.2020

  cialis 5 mg

  5 mg cialis

 24. 29.07.2020

  cialis to buy

  generic cialis

 25. 31.07.2020

  cialis 20

  buy cialis

 26. 03.08.2020

  cialis 5 mg

  generic cialis

 27. 06.08.2020

  cialis internet

  generic cialis

 28. 09.08.2020

  online casino games real money

  play for real online casino games

 29. 13.08.2020

  online casino gambling

  best casino online

 30. 20.08.2020

  gambling casino

  online slots

 31. 23.08.2020

  sildenafil dosage

  sildenafil citrate

 32. 25.08.2020

  viagra canada

  female viagra

 33. 28.08.2020

  generic viagra 100mg

  cheap viagra online

 34. 01.09.2020

  tadalafil cialis

  buy cialis generic online

 35. 05.09.2020

  generic cialis reviews

  liquid tadalafil

 36. 10.09.2020

  viagra coupon

  Росен Плевнелиев пред Европейския парламент в Страсбург: Кремъл oпитва да разруши и да събори основите на ЕС (ПЪЛЕН ТЕКСТ) – Vestonosec.bg

 37. 15.09.2020

  online casino gambling

  vegas casino online

 38. 18.09.2020

  best online casino usa

  online casinos real money

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *