ОРЕШАРСКИ ЗА ЕВРОФОНДОВЕТЕ: Ако преди 6 години резултатите са сочили провал, то днес какво сочат още по-ниските данни за размера на усвоените средства?

Преди 6 години, в средата на 2009 г., новият тогава премиер Бойко Борисов проглуши света с внушения за провал на предишното управление в усвояването на еврофондовете. Действително, усвоените за първите 2,5 години от 7 годишния програмен период 2007-2013 година средства бяха около 2 %. Въпреки смекчаващия фактор, че това бе първи опит на страната да се възползва от достъпа до евросубсидиите – цялата институционална рамка току-що се изграждаше с много трудности, както при всяко начало.

Днес, в условия на изградени и работещи институции и бенефициенти с натрупан опит в усвояване на еврофондовете, картината би следвало да е значително по-добра. За съжаление, не е. По данни на Министерство на финансите, за първите почти 2,5 години от новия програмен период 2014-2020 година реално изплатени са само 1,49 %, а по данни на информационната система (ИСУН) – 1,61%.

Ако преди 6 години резултатите са сочили провал, то днес какво сочат още по-ниските данни за размера на усвоените средства?

You may also like...