ЕК прогнозира 2% икономически растеж на България през тази година

Европейската комисия прогнозира умерен икономически растеж на България, като тази година очаква той да бъде 2 процента, а през 2017 година да достигне 2.4%, се посочва в пролетните икономически прогнози на комисията, цитирана от БТА.

Според зимната прогноза на Брюксел , икономическия растеж е от 1.5% за 2016 г. и 2% за 2017 г.

В бюджета за тази година е заложен растеж на БВП от 2.1%, като премиерът Бойко Борисов се надява той да надхвърли 3 процента.

Обяснението на Брюксел за растежа на БВП на България през 2015 г. с 3% е, че се дължи главно на износа и поевтиняването на петрола.

От ЕК очакват темпото на икономическия растеж да се забави до 2 процента през 2016 г., тъй като някои подкрепящи фактори, като усвояването на еврофондове, отслабват.

Според докладът икономическият растеж на страната ще се възстанови до 2.4% през 2017 г., след като укрепналото вътрешно търсене компенсира отслабващия нетен износ.

Като цяло рисковете за перспективите за растеж изглеждат балансирани. Положителното е, че по-силният растеж на заетостта и по-бавното отслабване на износа може да доведе до по-голямо от прогнозираното частно потребление и инвестиции, посочва Еврокомисията.

От Брюксел изказват очакване, че някои икономически сектори могат да получат по-голяма подкрепа от ниските лихви и поевтиняването на петрола.

Геополитическата нестабилност и слабото търсене на вносни стоки от страна на основни търговски партньори може да представляват опасност за износа и растежа на производството заради голямата степен на отвореност на икономиката, се посочва още в документа.

Прогнозата на Брюксел е безработицата в България да се понижи от 9.2% средно за 2015 г. до 8.6% през тази и 8% догодина.

Очаква се инфлацията постепенно да се повиши, тъй като последиците от спадащите цени на суровините бавно отшумяват, макар че прогнозата е да се запази отрицателна през първите три тримесечия на годината.

Еврокомисията очаква инфлацията да се ускори от минус 1.1% през 2015 г. до минус 0.7% на сто тази година, а догодина да достигне положителна стойност от 0.9%.

Комисията също така прогнозира постепенно намаляване на общия държавен дефицит.

You may also like...