Русия и САЩ обсъждат края на бойните действия в Сирия

Държавният секретар на САЩ Джон Кери разчита на това да обсъди днес по телефона с външния министър на Русия Сергей Лавров установяването на всеобхватен режим на прекратяване на бойните действия в Сирия, предаде РИА Новости.

„Ще говоря по телефона днес с външния министър на Русия Лавров. А специалният емисар на ООН по Сирия Стефан де Мистура ще замине за Москва утре. В близките дни ние ще видим възможно ли е да постигнем съгласие, което не само да възобнови режима на примирието. Ние трябва да постигнем и всеобхващащо примирие, за да може то да не бъде ден или два тишина, а продължителен процес, който да изведе Сирия от тази разруха“, отбеляза Кери.

„Важно е и хуманитарната помощ да се достави. А режимът на Башар Асад все още пречи на достъпа до редица райони. Това трябва да бъде част от нашите усилия по връщането към политическия процес. Не може да се получи легитимен политически процес без мир, когато една от страните нарушава прекратяването на бойните действия“, сподели още американският държавен секретар.

You may also like...