Разцеплението на ДПС е заченато ин витро от чужбина

Опитът за разцепление на ДПС е обречен на провал, защото няма идея и план, няма цели които да поведат със себе си стотици избиратели, както направи д-р Доган в зората на демокрация. Това заяви бившият дългогодишен зам.-председател и депутат от движението Юнал Лютфи, който откри конференцията на партията. Според него този опит е заченат ин витро, в лабораторни условия и с консултанти от чужбина.

Без да назове бившия лидер Лютви Местан и формираната от него нова партия ДОСТ, в изказването си Лютфи се опита да отговори на всички обвинения, които Местан отправи към ДПС и Ахмед Доган.

Според Лютфи, ДПС се е утвърдила като политическа сила в страната с ясни политически и геополитически приоритети и е работила за тяхната реализация. Той допълни, че Доган се е обявил за евроатлантик още през 1991г., за разлика от пребоядисани политици, отправяйки намек отново към Местан.

Той се спря на отношенията между България и Турция, които традиционно са били добросъседски и ДПС винаги е считало, че Балканите, в това число и Турция, са неразделна част от Европа и ако тя желае да има траен мир на континента, държавите от Балканите трябва да имат място в ЕС. Бившият депутат изрази убеждение, че каквото и правителство да има в България и в Турция, тези отношения ще се запазят.

ДПС е най-голямата либерална партия в България, каза още Лютфи.

Председателят на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) Ханс Ван Баален допусна сериозен гаф поздравявайки делегатите на Деветата национална конференция, тъй като поздрави в аванс лидера на ДПС Мустафа Карадайъ преди да се е състояло гласуване за председател на партията.

Припомняме, че в медиите изтече информация, че Доган вече е определил за наследник на Местан Мустафа Карадайъ, който в момента е един от тримата съпредседатели на ДПС, назначени за временно ръководство след изгонването на бившия председател.

В ефира на Нова бившият член на ДПС и министър на земеделието в правителствово на „Сакскобурготски“ Мехмед Дикме заяви, че ДПС се превръща в мафиотска организация.

Според него, ако е вярно това, което пишат медиите през последните дни, то ДПС ще се превърне в единствената партия, която е на принципа на мафиотските организации от 40-те години. Един човек стои зад всички и си поставя друг, който да стои на светло.

На конференцията Юнал Лютфи отбеляза още, че девет години след членството на България в ЕС страната ни продължава да бъде най-бедната в съюза, а днешното правителство, начело с ГЕРБ, е безпомощно срещу корупцията.

Той предупреди, че държавата трудно би се справила с изостряне на бежанския проблем и допълни, че тези въпроси искат национално решение и национален консенсус, а само едно правителство не може да се справи с тях.

Словото на почетният председател на ДПС Ахмед Доган беше прочетено от евродепутатът Филиз Хюсменова. Доган предпочете да остане на трибуната при гостите.

Ето част от обръщението му:

Последните 25 години показаха, че ДПС е една стратегическа инвестиция за стабилността и мира в България. В този смисъл българският етнически модел е уникален либерален проект, който тепърва ще бъде оценяван от Европа и света“

Основното ни послание към всички вас пазете и възпроизвеждайте този политически капитал. Бъдете сигурни ,че свободата ще ви се отплати. Пожелавам ви да овладеете силата на единството и заедността ,защото тя ще ви трябва за преодоляване на много сериозните предизвикателства, които се появяват на хоризонта. Пожелавам ви да бъдете достатъчно търпеливи, но не дотам, че да бъдете принудени да жертвате свободата си. И най-вече ви пожелавам попътен вятър и разумна борбеност, защото в живота и политиката нищо не се поднася даром. Бъдете силни и добронамерени, не се поддавайте на езика на омразата. Останалото ще ви покаже логиката на живота. Обичам ви, винаги ваш Ахмед Доган

Според соченият за наследник на Местан Мустафа Карадайъ, основният приоритет на ДПС е запазването на целостта и единството на партията, защото тя е така необходимия фактор на българския политически живот.

В точка 7 от проекта за решения на деветата Национална конференция на ДПС става ясно, че движението се готви и за предсрочни избори.

„Укрепване и мобилизиране на партийните структури с цел максимална степен на готовност за предсрочни парламентарни избори и високи резултати.“, е записано в точката.

You may also like...