Забравете Панама – САЩ са най-новият данъчен рай

АВТОР: Петър Томов, кореспондент на КЛУБ З

ТАМПА, ФЛОРИДА – С ефект на атомна бомба пресата по света пусна Досиетата „Панама“, които разкриват, че над 200 000 компании и 128 топполитици перат пари и укриват гигантски суми от данъци в Панама – между 21 и 32 трилиона долара. Гръмотевичните разкрития изваждат на показ над 11 млн. документа с информация от Световната банка, Международния валутен фонд и централните финансово кредитни учреждения на много страни.

Зад гигантската схема стои почти неизвестната досега малка панамска адвокатска кантора на Юрген Мосак и Рамон Фонсека, която оперира в Карибския район и в някои щати на САЩ. От правната фирма заявяват, че няма да отговарят на въпроси, засягащи частна информация за нейните основатели. Двамата съсобственици твърдят, че всичко, което са вършили е законно и не влиза в противоречие с финансовите регулации в страните, в които оперира.

В интервю по телевизията в Панама Фонсека заяви:

„Досега никога не сме били обвинявани, че вършим нещо противозаконно“.

В гиганстката схема са забъркани германски нацисти, ЦРУ, мексикански наркобосове и разбира се Съединените щати, пишат американските медии.

Ето как започва връзката с ЦРУ. Семейството на един от основателите на фирмата – Юрген Мосак, се премества да живее в Панама през 60-те години на миналия век. По време на Втората световна война бащата на Юрген е служил в хитлеровия СС, разкриват документи от архива на американското военно разузнаване, до които се е добрала Международната асоциация на разследващите журналисти. В Панама Мосак-старши получава предложение от ЦРУ да шпионира срещу комунистите от Куба, твърди „Вайс Медия“.

Още по-интересна е личността на Рамон Фонсека. Завършил е университета в Панама сити и след това елитното висше училище за икономика и политически науки в Лондон. Той е известен писател и адвокат в родната си страна. Преди да открие правната си фирма, Рамон е работил в представителството на ООН в Женева. Фонсека е лидер на партията „Панамениста“. Досега е издал четири книги с новели, за които два пъти е бил удостоен с наградата „Рикардо Миро“.

Фирмата на Мосак и Фонсека е поддържала топла връзка с мексиканския наркобос Рафаел Каро Кинтеро, който е съосновател на кокаиновия клан „Гуадалахара“, пишат още медиите отвъд Океана. Двамата комбинатори учредяват през 2005 г. дъщерна фирма, директорът на която е под прякото командване на Кинтеро. През 80-те години на XX век Рафаел Каро е определян като един от най-жестоките и кръвожадни мафиоти в Мексико.

„В сравнение него колумбийският наркобарон Пабло Ескобар изглежда като невинно бебе“.

Той стои зад бруталното убийство в САЩ на агента на Управлението за борба с наркотици Енрике „Кики“ Макарена, извършено през 1985 г. Заради това престъпление Кинтаро е арестуван в Мексико и осъден. През 2013 г. обаче той успява да избяга от затвора. Човек от обкръжението му казва:

„Не бих искал да съм сред тези, които Кинтаро ще посети, след като се измъкна на свобода“.

През същата 2013 г. Мосак и Фонсека решават да прекъснат връзката с наркомафиота и нареждат на техния представител в дъщерната фирма да си даде оставката. По същото време следовател в Аржентина успява да изрови факти, че панамската компания има свое представителство в Лас Вегас, регистрирано като „МФ Невада“.

Магистратът от Буенос Айрес информира ФБР за откритието си и „Мосак-Фонсека“ са принудени да ликвидират офиса си в Невада. Техните служители са инструктирани да унищожат всички уличаващи документи и да изтрият данните от твърдите дискове на компютрите. „Почистването“ става под зоркия контрол на доверен човек на двамата аферисти, който е известен единствено като Андрес. Когато отпътува обратно за Централна Америка на 24 септември 2014 г. Андрес отнася със себе си най-важните книжа.

Мосак и Фонсека, разбира се, категорично отричат да са унищожавали някакви документи.

„Нашата политика не е да заличаваме книжа, които може да бъдат използвани при разследване или съдебно процедури“, твърдят те.

Изтеклата информация обаче сочи тъкмо обратното. В свидетелски показания, дадени под клетва Юрген Мосак заявява, че неговата фирма е отделна от компанията „МФ Невада“. Той посочва, че „никога не е поддържал офис и не е въртял бизнес в Невада“, сочат документи от разпита му, извършен през юли 2015 г. Според фактите, до които се е добрала Международната асоциация на разследващите журналисти, съществува пряка връзка между панамската фирма и „МФ Невада“. Доказателство са документираните преводите на солидни суми от Панама в сметката на клона в Лас Вегас, съобщава „Блумбърг“.

Защо Невада е била толкова важна?

Защото – според отделно разследване на „Блумбърг“, „САЩ са най-новият предпочитан данъчен рай в света“.

След като години наред Вашингтон разсипваше от критика други страни, че помагат на американските богаташи да крият пари от данъчно облагане, САЩ в последно време са начело в списъка от държави, осигуряващи секретно и необлагаемо съхранение за капиталите на богаташи от чужбина, пише „Блумбърг“. Така Съединените щати създадоха нов, магнетичен пазар, където се трупат тези пари. Всички – от адвокатските кантори в Лондон до финансовите тръстове в Швейцария, помагат на своите клиенти да преместят парите си от банки на Бахамите и британските Вирджински острови в сметки в щатите Невада, Уайоминг и Южна Дакота.

„Каква ирония и колко перверзно звучи, когато Съединените щати жигосват швейцарските банки заради тяхната секретност, написа наскоро в юридическото издание „Оксфорд джърнъл“ Питър Которчеану, адвокат в правната копания „Анафорд Ей Джи“, базирана в Женева. – Чувате ли мощния звук на засмукване? Това е звукът на парите, които политат към САЩ“.

В статията той разкрива как богаташи от чужбина могат да си прехвърлят парите в САЩ, заобикаляйки международните спогодби срещу прането на пари.

„Тези врати в закона може би един ден ще бъдат захлопнати. Но, само ако Съединените щати решат да го сторят“, посочва известният адвокат.

Той смята, че в САЩ в момента съществуват условия за избягване на данъци, които са най-секретните и най-недосегаеми в света.

Съединените щати на практика се опитват да ликвидират всякаква конкуренция в тази област. През декември 2015 г. банките на Кайманските острови бяха атакувани като най-голямото убежище за офшорни капитали, което държи в тайна международните трансакции.

„След като това се случи нашата консултантска компания „Циса тръст“, базирана в Женева, започна да помага на клиенти да прехвърлят парите си в Сиукс фол, Южна Дакота“, разкрива президентът на „Циса тръст“ Джон Райън.

Панама и други държавици от Карибите отдавна са известни като райски убежища за сенчестите капитали. Защо точно сега вниманието бе фокусирано върху тях? Според американските медии целта е да се отклони вниманието от големия факт – след като в САЩ бяха приети куп драконовски закони, които задължават американците да докладват сметките си в чужди банки и задграничните си имоти, бе на практика подписана смъртна присъда на най-известните досега райски местенца за богаташите, които бягат от данъци. Хората в САЩ с много пари, кои легални, кои не съвсем чисти – вече няма смисъл да си местят авоарите. Те ще си ги държат в Щатите, защото им е много по-доходно и по-сигурно.

И все пак, кой конкретно извади нож на Панама?

Компанията „Ротшилд“, която е съществува от стотици години, откри свой голям тръст в Рино, Невада, само на няколко преки от казината „Хейрах“ и „Елдорадо“. Според публикации във финансовите издания сега „Ротшилд“ премества огромни суми на свои клиенти от Бермудските острови в техните трезори в Невада. Старите финансови лъвове дори не крият, че са постигнали пирова победа във войната с другите компании, осигуряващи надежден чадър за парите на най-богатите по света, пише „Оксфорд Джърнълс“. На своя презентация в Сан Франциско Ендрю Пени, изпълнителен директор на „Ротшилд тръст“, публично заявил, че САЩ „в действителност са най-голямото убежище от данъци в света“. В друго заявление пред по-тесен кръг, Пени бил още по-конкретен като казал, че „Съединените щати не разполагат с ресурси да наложат чуждестранните данъчни закони и имат малък апетит да направят подобно нещо“.

След разкритията почти е сигурно, че Мосак и Фонсека ще бъдат пратени в историческо забвение. Двамата със сигурност са заемали почетно място в галерията от компании, които бдят над парите на приказно богатите хора в света. „Ротшилд“ със своите дългогодишни традиции може да заеме с достойнство овакантеното пространство.

Източник: Club Z

You may also like...