ДАНС, МВР, БОП и прокуратурата готвят законопроект за борба с тероризма

Изработване на ефикасна правно-нормативна рамка за превенция и противодействие на радикализацията и тероризма, е една от мерките в приетия от правителството план за изпълнение през 2016 г. на Стратегията за противодействие на радикализацията и тероризма. Законопроектът се готви от ДАНС, МВР, БОП и прокуратурата, заяви правосъдният министър Екатерина Захариева след заседанието на Министерски съвет.

Захариева добави, че и министерство на правосъдеието е обещало да се включи и да помогне с каквото е необходимо. С министър-председателя обсъждахме готовността за Закона за тероризма, обясни Захариева. Тя припомни, че това е един от приоритетите на България и премиерът отдавна говори за пакета от мерки. Захариева заяви, че на миналия Съвет на министрите на правосъдието се прие проектът на така наречената Директива против тероризма.

„България още миналата година е предприела изменения на Наказателния си кодекс по отношение на тероризма. И даже българският наказателен кодекс е по-рестриктивен от приетите в директивата мерки”, коментира тя. „Това, което обсъждаме в най-скоро време, още преди да се приеме Директивата, в момента работим по наказателно-процесуален кодекс в усилени темпове – да транспонираме текстове, които евентуално липсват в нашия Наказателния кодекс”, каза тя.

You may also like...