СВЕТОВНИТЕ ЛИДЕРИ ОСЪДИХА ТЕРОРА В БРЮКСЕЛ

Най-малко 31 загинали и 136 ранени при три експлозии в Брюксел, Белгия, потвърдиха властите на страната.

Като „сляп терор и кърваво дело на страхливци“, определи атентатите в Брюксел премиерът на Белгия Шарл Мишел. Той призова съгражданите си да запазят спокойствие и солидарност в този изключително трагичен момент от историята на страната и обяви, че още 225 полицаи и спецагенти са разположени на гари, кръстовища, метростанции и обществени места в столицата.

Транспортът в Брюксел е напълно парализиран. Освен автобусите, метрото и влаковете са спрени и телефонните връзки.

„Това е един наистина много тъжен ден за Европа. Нейната столица усеща същата болка, която Близкият изток усеща всеки ден“, заяви през сълзи върховният комисар по външните работи на ЕС Федерика Могерини по време на съвместна пресконференция с йорданския външен министър Насир Джуде.

Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер осъдиха атентатите и обявиха, че насилниците ще бъдат преследвани докрай. Юнкер е говорил по телефона и с германската канцлерка Меркел за координиране на действията срещу терористите.

Президентът на САЩ Барак Обама също коментира атентатите в Брюксел. От Куба той заяви, че мислите и молитвите на американския народ са заедно с тези на белгийския.

Обама израти готовност да направи всичко за да помогне на Белгия.

„Трябва да бъдем солидарни с трагедията на белгийците, независимо от националността, расата и религията на хората“

Господарят на Белия дом обеща, че ще помогне на приятелите и съюзниците си от Белгия, да намерят и изправят на съд злосторниците.

Руският президент Владимир Путин също осъди варварските терористични атаки и изпрати съболезнователна телеграма на краля на Белгия.

Путин „категорично осъжда тези варварски престъпления“, заяви прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков.

„Президентът Путин вече изрази съболезнованията си на белгийския крал Филип във връзка с гибелта на мирни граждани в резултат от серията взривове в Брюксел. Президентът категорично осъди тези варварски престъпления, които бяха извършени“

Руският лидер е изразил съболезнования и на белгийския народ, добави Песков. По думите му Путин „увери в абсолютната солидарност на руснаците с белгийците в тези тежки часове“.

Френският президент Франсоа Оланд определи атентатите в Брюксел като удар срещу цяла Европа. Той свика спешно заседание на правителството. Според него ситуацията налага ЕС да вземе адекватни мерки срещу огромната заплаха.

„Войната срещу терористите трябва да се води хладнокръвно, ясно и решително, трябва да бдим повече отвсякога над нашето европейско единство, защото днес беше Белгия, вчера – Франция“

Оланд увери, че Франция ще продължи битката срещу тероризма както у дома, така и в международен план.

От думите му стана ясно, че въпреки високата степен на тревога във Франция от ноември миналата година, мерките за сигурност в транспорта, по границите и обществените места ще бъдат засилени още, като ще бъдат разположени нови полицейски и армейски части на възлови места.

Премиерът Валс съобщи, че още от сутринта по улиците във Франция са излезли над 1600 жандармеристи, командоси и армейски бойци.

В Лондон е засилено присъствието на командоси по основните летища. Премиерът Дейвид Камерън се срещна извънредно с ръководството на специалните части „Кобра“.

You may also like...