„Румънските цигани“ на Маковей: Българи сме!

„Румънското малцинство“ в България отказа „защитата“ на бившия правосъден министър на северните ни съседи и настоящ евродепутат Моника Маковей, която преди дни поиска образование на румънски език за циганите в България, тъй като имат румънски произход.

Сдружение „Рудари“ обясни какво е положението с т.нар. „румънското малцинство у нас“.

Не само сме българи, но и сме специфична българска етнографска група. Някъде ни наричат рудари, другаде копанари, на трето място мечкадари в зависимост от поминъка. Единственото ни общо с Румъния е, че говорим архаичен старовлашки език. Не сме румънско малцинство, не сме и роми, от години се борим да получим статут в националния съвет по етническите въпроси като представители на българска етнографска общност. Нека Маковей да е по-подготвена и по-прецизна.

Това заяви Димитър Димитров, председател на сдружението, цитиран от в. „Сега“. „Рудари“ обединява хора от Североизточна България, в която Маковей твърди, че има многобройно население роми от румънски произход.

Димитров е категоричен, че общността и по произход, и по съзнание е изцяло българска, а и се интегрира добре в обществото. Той е бивш кмет на аксаковското село Игнатиево.

Още преди 8 г. при нас се въведе румънски като СИП. Записаха се тридесетина деца, накрая останаха 2. Преустанови се, защото няма желаещи. Децата искат да учат английски, немски, не румънски

Така Димитров опроверга тезата на Маковей, че България пречи на учение на румънски език.

You may also like...