Турция ще получи от ЕС 6 млрд. евро и отпадане на визовия режим за турски граждани

Европейският съюз и Турция постигнаха споразумение за бежанската криза. Лидерите на ЕС достигнаха до общо споразумение за предложението на страните членки към Турция, което беше представено на Анкара.

След това лидерите на ЕС се срещнаха, за да обсъдят резултатите от интензивни сутрешни разговори между председателя на Европейския съвет Доналд Туск и турския премиер Ахмет Давутоглу.

Турският премиер е изразил готовност да подкрепи окончателния вариант на споразумението.

Връщането на нелегалните мигранти, дошли от Турция в Гърция, започва на 20 март, разкри в социалната мрежа премиерът на Чехия Бохуслав Соботка.

През следващата седмица ще бъде представен проект за това как да бъдат похарчени първите 3 млрд. евро за Турция. Съседката ни обаче е изразила опасения за това, че средствата се отпускат бавно.

Споразумението предвижда срещу всеки сириец, върнат към Турция от гръцки острови, друг сириец ще бъде преместен от Турция в ЕС. Приоритет ще се дава на мигрантите, които не са се опитвали да влязат незаконно в ЕС. В споразумението е предвиден и таван от 72 000 места за пренастаняване.

Ако броят на върнатите в Турция сирийци от гръцки острови се доближи до тази цифра, механизмът „един за един“ ще бъде преразгледан. Без това обаче броят не може да бъде надвишаван.

В замяна на приемането на споразумението за миграцията на Турция е обещана либерализация на европейските визи за турски граждани и падане на визовия режим до края на юни 2016 г.

За да се случи това обаче, Анкара трябва да изпълни 72 критерия, изредени в споразумението.

ЕС се ангажира да ускори изплащането на помощта от 3 милиарда евро, обещани вече на Турция, за да подобри условията на живот на сирийските бежанци в страната. Когато този ресурс се изчерпи, ЕС ще отпусне допълнително финансиране от 3 милиарда долара до края на 2018 г. В този случай обаче Анкара ще трябва да изпълни още условия.

** ARCHIV ** Flaggen der EU und der Tuerkei wehen am 4. Oktober 2005 vor einer Moschee in Istanbul, Tuerkei. Der CSU-Vorsitzende Erwin Huber fordert nach der Rede des tuerkischen Ministerpraesidenten Recep Tayyip Erdogan in der Koelnarena eine Ueberpruefung der EU-Beitrittsverhandlungen mit der Tuerkei. "Erdogan hat tuerkischen Nationalismus auf deutschem Boden gepredigt. Das ist antieuropaeisch und belegt unsere Bedenken hinsichtlich eines EU-Beitritts der Tuerkei", sagte Huber der Zeitung "Muenchner Merkur" fuer die Ausgabe von Dienstag, 12. Februar 2008. (AP Photo/Osman Orsal, File) ** FILE ** Flags of Turkey, right, and the European Union are seen in front of a mosque in Istanbul, Turkey, in this Tuesday, Oct. 4, 2005 file photo. The Turkish Cypriot leader, Mehmet Ali Talat, in Brussels on Friday Dec. 8, 2006 defended Turkey's offer to gradually open up to trade with Cyprus in a bid to keep EU membership talks going, saying it signaled Ankara's "goodwill" to resolve the stalemate. (AP Photo/Osman Orsal, File)

Ето основните действия, които ще се ангажират да изпълнят Анакара и Брюксел в най-кратък срок:

– Всички нелегални имигранти, които тръгват от Турция към гръцките избори ще бъдат връщани на турска територия от 20-и март (неделя), като ще бъде гарантирано, че процесът по депортиране ще се извършва според европейските стандарти и ще бъде „извънредна и временна мярка“.

Това означава, че всички ще бъдат регистрирани в Гърция, като онези, които няма да поискат убежище или няма да покрият условията за бежански статут ще се връщат в Турция.

– Срещу всеки депортиран нелегално стигнал до ЕС сириец, друг сирийски бежанец ще бъде преместван в държавите членки директно от Турция легално и безопасно. Членовете на уязвими групи измежду бежанците (непридружени деца, жени и възрастни) ще са с приоритет. Първи за живот в Европа ще получат шанс онези, които не са правили опити за нелегално стигане до гръцките брегове.

Предвидените места за заселени в ЕС сирийци първоначално ще бъдат 72 000, като тази цифра ще бъде ревизирана, ако продължава да има връщания на сирийски бежанци от Гърция, които надвишават този брой.

– Турция ще се погрижи да предотврати нови нелегални маршрути на имигрантите към Европа.

– Когато нелегалният поток намалее или спре, ще се активира Доброволна схема за хуманитарен прием, която доброволно ще участват държавите членки.

– Визовият режим за Турция ще отпадне до края на юни 2016, ако Турция изпълни всички 72 условия, поставени от ЕК.

– Ще бъде ускорено инвестирането на вече договорените 3 млрд. евро хуманитарна помощ, като списък с проектите, които ще се изпълняват първи, ще бъде представен до седмица – те ще са сферата на здравеопазването, образованието, инфраструктурата, снабдяването с храна и покриването на ежедневните нужди на бежанците. След като тези пари бъдат похарчени, таванът на фонда с парите за Турция ще се увеличи до 6 млрд., които ще бъдат набавени и изплатени от 2018 г.

– До юни тази година ще бъде отворена една нова преговорна глава с Турция – 33-та глава „Бюджет и финансови въпроси“. Ще продължи подготвянето на отварянето на други глави.

– Т.нар. „зони за безопасност“ залегнаха в споразумението, в което Турция и ЕС се ангажират да създадат зони на сирийска територия, близо до турската граница, които да са хуманитарно обезпечени. Това ще позволи на сирийците да не бягат в Турция, като на територията на Сирия тежестта върху гарантирането на сигурността им отново ще бъде разпределена между ЕС и Анкара.

You may also like...