Вече е официално: ГЕРБ срещу ГЕРБ

Снимка: БГНЕС

Структурите на ГЕРБ не са чаша, за да ги вземеш и да ги преместиш, обясни в едно телевизионно студио вторият човек в управляващата партия Цветан Цветанов. За да илюстрира думите си, той посегна към поставената пред него чаша с вода. Отговорът бе на въпрос за влиянието му върху структурите на партията, които основно той изгради през последните почти 10 години.

Само два дни по-късно чашата започна да изглежда преместена. Заместничката на Цветанов в ръководството на парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева изчете изключително остра декларация, в която призова „всички хора на Радан Кънев“ да напуснат властта. Изчете списък, в който включи и министрите на здравеопазването – Петър Москов, и на отбраната – Николай Ненчев. Призова и премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов да дойде при депутатите си, за да обсъдят въпроса. Безспорно мястото на ДСБ хем в опозиция, хем в Реформаторския блок –т.е. като част от управляващата коалиция, е тема, която заслужава внимание. Но в случая важният извод е друг: Цветан Цветанов започна публично да поставя условия на Бойко Борисов.

Новина ли е това?

Доколкото публиката за първи път става свидетел на подобно действие, да – новина е. Доколкото Борисов и Цветанов може да са съгласували тази акция предварително, да – отново е новина, защото е нов жанр в изкуството. Но поредица от действия на парламентарната група на бойкоборисовата партия отдавна говорят за движение по две писти. ГЕРБ записа в историята на този парламент знакови гласувания, които противоречат на намеренията на оглавяваното от тяхната партия и от техния лидер правителство. В част от тези противоречиви действия не може да не бъде видяна и ролята на самия Бойко Борисов, но пък именно Цветанов направи така, че ГЕРБ да избере новите съдебни инспектори в тихо съгласие с ДПС и БСП. По подобен начин ГЕРБ бламира своя вътрешен министър и правителствения проект за електронна идентификация – Борисов е давал знак, че лично той подкрепя и двете. Ултиматумът до Борисов, свързан с част от кадрите на Реформаторския блок, пък беше изречен от парламентарист на ГЕРБ, който е сред най-близките до Цветанов хора.

На пръв поглед това е сблъсък с все по-остро говорещия срещу правителството, но ненапускащ Реформаторския блок, Радан Кънев. „Това ги изнервя“, обясни с усмивка Бойко Борисов от Брюксел, където е на срещата ЕС-Турция за миграцията. Поставянето на кадрови въпроси обаче е директен сблъсък с министър-председателя, който лично – с подписа си, назначава и освобождава зам.-министри и шефове на агенции. Лично с негово одобрение министрите правят назначения по високите етажи в министерствата си, а лично по негово предложение Народното събрание може да освобождава и да избира министри. Всеки въпрос от типа „Докога Москов/Ненчев ще е министър?“ е отправен директно към Бойко Борисов. Наивно е да се мисли, че депутатите от ГЕРБ, предвождани от Цветан Цветанов, не знаят това.

Някаква нова игра

Верните отговори са повече от един като версията за постановка по никакъв начин не отхвърля всички останали. Очевидно е, че машината за кадри на Цветанов няма контрол над министерствата на здравеопазването и на отбраната, в които се прицели парламентарната група на ГЕРБ. Очевидно е също, че действията на Цветанов са във все по-отчетлив синхрон с онези кръгове в българската политика и икономика, които обществото нарича #Кой. Внасянето на алтернативен на правителствения проект за промени в Закона за съдебната власт миналата година удивително съвпадна с предпочитанията на медиите на Делян Пеевски, както и на главния прокурор Сотир Цацаров.

В същото време премиерът Бойко Борисов държи да демонстрира нова линия и започна да отменя поръчки, защото отивали към фирми около Делян Пеевски. Медиите около депутата от ДПС в последните седмици са неутрални към Борисов, позитивни към Цветанов и леко критични към Цацаров. Фронтовата линия изглежда леко отместена и ако премиерът се опитва да показва нови предпочитания, сега е времето нещо да му бъде напомнено. Това не пречи междувременно да бъде разширено кадровото поле на Цветанов и да бъде уязвен Радан Кънев. С един куршум – няколко заека. Толкова! Не става дума за разцепление.

Коментар на Иван Бедров, Дойче веле

You may also like...