Борисов безплатен пиар на Радан Кънев ли работи?

Докога Борисов ще работи като безплатен пиар на Радан Кънев?

Защото обществото живее с подобно усещане. Рекламата, която премиерът прави на нищожния политик с още по-нищожен рейтинг, е безпрецедентна.

„Радан ме обиди, но аз го обичам“

„Оттегляме кандидатите си за КЗК, защото Радан се съмнява в процедурата…“

„Радан прави маймунджилъци“

„Радан ме излъга“

„Да развалим обществените поръчки заради съмненията на Радан“

borisov_radan

И още, и още, всеки ден, всяка седмица, от всяка трибуна, по всякакъв повод, миниатюрката с под процент електорална мощ е припозната лично от Бойко Борисов за незаобиколим фактор в политиката, с който цялата държавна машина трябва да се съобразява. А на всичко отгоре и да се самоопровергава или самокоригира, важни решения да отменя дори, когато момчето на Иван Костов изока нещо си във Фейсбука.

Ако я карат така, скоро Радан от един ще вдигне процентите си поне на пет. Насила му тикат избиратели в урната, насила го превръщат в единствена алтернатива на ГЕРБ, в единствена опозиция. Няма БСП, няма Патриоти, няма ДПС, Волен пък изобщо вече никакъв го няма. Има само Радан плюс генерал Атанасов за телевизионна гарнитура в студиата на сутрешните блокове.

Пресен пример от вчера, когато парламентарната група на ГЕРБ поиска Радан и ДСБ да се ометат от властта, а Москов и Ненчев да подадат оставки.

„Бунт на кораба, докато го няма капитанът“, обяви Борисов от Брюксел.

Да беше казал: „вижте ми окото, корабче плува ли?“, щеше да е по-вярно.

Едва ли има наивник, който да повярва, че депутатите Караянчева и Ненков ще скочат толкова високо без съгласуване с премиера. Тъй нареченият „бунт на мравките“ е пореден епизод от театрализацията на българската политика. Вероятно мозъчният тръст на ГЕРБ е решил, че едно публично шамаросване на ДСБ (генерирано уж отдолу, в удобното отсъствие на Борисов) и едно систематизирано изреждане на парашутистите им във властта ще свърши работа и ще произведе ефекта „аууу, тоя Радан колко е преял с власт, пък се прави на опозиционер“.

Нищо подобно, уви. Всяко говорене на правителствено ниво за Радан работи в полза на Радан. Няма лоша пропаганда, а най-полезна от всичко е контрапропагандата, която легитимира въпросното партийно джудже в реален обществен коректив на управлението.

Вече е ясно, че от „бунта на мравките“ няма да произтекат институционални последствия. Москов и Ненчев (чието присъствие в армията е оксиморон и обида за цялата воинска чест) ще се укрепят на постовете си.

Няма такава позиция – ДСБ да излезело от властта, обаче Москов и Ненчев били чудесни министри, да стоели?! Бъчварова, и тя: „Да, преядоха с власт, но моят заместник в МВР от ДСБ работи чудесно, няма да го сменям“

Е? Хем да излязат, хем да стоят – наясно ли са изобщо от ГЕРБ какво точно искат? Защо е толкова страшно за Борисов да удари по масата и да изхвърли преторианците на Костов от държавната трапеза? Защо, разобличавайки ги, на практика ги бетонира? Какъв е залогът и докога по върховете, вместо да мислят за политики, ще разиграват евтини водевили?

Коментар на Недялко Недялков, ПИК

You may also like...