СКАНДАЛ! ГЕРБ поиска оставките на министрите Ненчев и Москов, както и на всички назначения на ДСБ във властта! (ВИДЕО)

Депутатите от ГЕРБ Цвета Караянчева и Александър Ненков изчетоха декларация в Народното събрание, с която настояха Радан Кънев и ДСБ да изтеглят всичките си назначения от властта, след като тъмносините твърдят, че са в опозиция.

Гербаджиите посочиха имената на здравния министър Петър Москов и на отбраната Николай Ненчев, като уточниха, че първо ще изслушат премиера Бойко Борисов, преди да имат окончателно становище дали да поискат техните оставки.

В момента Бойко Борисов е в Брюксел. На влизане за срещата на ЕНП той отказа да коментира пред чакащите го репортери.

Караянчева призова РБ да избере свой единен лидер, за да знае ГЕРБ с кого контактува и „за да спре тази мимикрия“.

Освен поисканите оставки, Караянчева и Ненков цитираха договор на „Терем“ с адвокатската кантора на Радан Кънев на стойност 2000 лв. месечно.

Двамата призоваха прокуратурата да провери всички обществени поръчки в Министерството на отбраната.

„ПГ на ГЕРБ настоява премиерът Бойко Борисов да дойде в Народното събрание. Парламентарната група ще иска от него да ни обясни докога опозиционерите на Радан Кънев и ДСБ ще участват във властта. Ще питаме премиера докога ще търпи техните лъжи. ПГ на ГЕРБ отказва повече да носи отговорност за действията на Радан Кънев и неговите съпартийци“.- заяви Караянчева.

Въпреки остротата, Караянчева отрече тонът на декларацията да е ултимативен. И допълни, че те са имали контакт с Борисов и той знае за техните намерения, а сега просто ги съобщават на медиите.

Карянчева поиска от премиера да бъде проверен договорът за адвокатски услуги между кантората на Кънев и дружество „Терем“. Според нея от този договор кантората на Кънев получава по 2000 лв. на месец.

„Информацията, с която разполагаме е, че за 2015 г. тази адвокатска кантора е получила 20 хил. лева, въпреки че дружеството има отделен юридически отдел“, поясни Караянчева.

Тя поиска от прокуратурата да провери всички обществени поръчки в министерство на отбраната. Попитана дали искат оставките на военния министър Николай Ненчев и здравния министър Петър Москов тя обясни, че депутатите от ГЕРБ първо ще изслушат премиера.

Депутатката отбеляза, че ГЕРБ няма проблем с останалите партии от Реформаторския блок, а само с ДСБ.

Ненков обясни, че ГЕРБ носи отговорност и подкрепя министрите на Радан Кънев, който „сутрин ги признава за свои, а вечер се отрича от тях“. Според него ДСБ е само привидно в опозиция. Ненков изчете списък с хора във властта, които според него са свързани с Кънев и ДСБ.

В този спъск той включи Цоню Тодоров, финансов директор на Дружество „Флотски арсенал“, Маргарита Христова, управител на същото дружество, Недялко Янков – контрольр в „Терем“, Радослав Бейков също от „Терем“.

Ненков посочи и няколко зам.-министри – Цвятко Георгиев (МВР); Христо Ангеличин – МВнР, който управлявал почти всички обществени поръчки в министерството и цялата администрация; Николай Николов – министерство на енерегетиката, като съпругата на Николов е сътрудничка на Кънев в кантората му. Според Ненков това е крещящ кнофликт на интереси.

Депутатът от ГЕРБ изтъкна, че почти целият политически кабинет на външния министър е съставен от хора на ДСБ. Той изброи имената на съветниците Георги Стойковски, Деси Прошкова, Мартин Табаков, Иларион Иларионов, Асен Агов, Ирена Тодорова, както и на експерта Николай Ненов и Биляна Боева – секретар на зам.-министъра. Съветник в политическия кабинет на регионалното министерство е Евгени Чачев.

Ненков посочи още зам.-областните управители на Габрово Добромир Валачев и на Варна Цветомир Петров като назначения на ДСБ.

Припомняме, че в интервю пред Полина Паунова от Mediapool.bg, Бойко Борисов нападна Радан Кънев с почти сходни аргументи на тези в изчетената от Караянчева и Ненков декларация от името на ПГ на ГЕРБ. В интервюто публикувано на 8-ми март Борисов заяви следното:

Впрочем, и сега си говорим с Радан Кънев, а после с умиление го слушам как докато си говорим има една позиция, след това излиза и говори обратните неща по медиите.

Сега се стигна до положение, че при гласуването на министъра на РБ госпожа Кунева, единственият ми коалиционен партньор – същия този РБ даде 13 депутати подкрепа. Аз досега не съм чул от господин Кънев да е излязъл от РБ или самият Блок да не е единен политически субект. Парадоксът е, че в момента Реформаторите имат 7 министри и над 20 шефове по бордове на директори, агенции и какво ли не. Това ако е опозиционната тактика на Кънев – той да седи в парламента и да приказва, каквото му дойде на акъла…

You may also like...