RT направи хронология на конфликта в Сирия (ВИДЕО)

Въоръжения конфликт в Сирия си остава една от главните световни новини вече цели пет години. Започнал на фона на протести и революции в региона, той прерасна в гражданска война, а след това и във война с тероризма. От септември 2015 г до март 2016 г в конфликта се включиха и въздушно-космическите сили на Руската федерация. Кога започна въоръжения конфликт на опозицията с президента Башар Асад?

Март 2011 г: Начало на конфликта

Сирийският конфликт бе предшестван от вълна от преврати в Близкия Изток и Северна Африка, известни като „Арабска пролет”. През март 2011 г в цялата страна започнаха мащабни протести, поради което президентът на страната Башар Асад бе принуден да разпусне Министерския съвет и да отмени извънредното положение, което било в сила от 48 години. Протестите преминават в сблъсъци.

Май 2011 г: Намесата на Запада

Западните страни и сунитската част от арабския свят подкрепиха противниците на Асад. През май 2011 г Евросъюза въведе санкции срещу Сирия, през ноември към тях се присъедини Лигата на арабските държави, едновременно с това ЕС втвърди наложените на Сирия ограничения.

Лятото на 2011 г.

Създадената от въстаниците Свободна армия на Сирия започна бойни действия срещу правителствените войски през лятото на 2011 г. Сраженията се водиха в Североизточна Сирия и в централната част на страната. Главни театри на военните действия са провинциите Хама, Дер аз-Зор и Хомс. Протестите започват да приближават към столицата Дамаск. Бойци от Свободната армия на Сирия превземат град Сакбу.

Април 2012 г:

На 12 април 2012 г , след разпространяването на военните действия в провинциите Хомс и Дамаск което води до по-нататъшно ескалиране на конфликта, влиза в сила примирие инициирано от ООН. По време на режима на прекратяване на огъня се провеждат избори за Народния съвет. За първи път от половин век на многопартийна основа, победата е на коалиция, сформирана от управляващата партия „Баас”. Примирието се нарушава нееднократно, като на 5-ти юни то официално е прекратено.

Юни 2012 г.

През юни 2012 г в конфликта се намесва Турция. Сирийските ПВО свалят турски изтребител, нарушил въздушното пространство на страната. Турция прехвърля към границата на Сирия свои войски, а президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган обявява готовност на армията за бомбардировки и интервенция на сирийска територия.

Юли 2012 г.

През следващия месец започват боеве за Алепо, най-важният град в северната част на страната в едноименната провинция. Бойци, създали Национална коалиция на сирийските революционни и опозиционни сили, атакуват Дамаск. След битката контролът над столицата остава в ръцете на централната власт. Ден преди Нова година правителствените войски превземат Хомс.

2013 – юни 2014 г.

Бойните действия продължават през 2013 г, правителствените войски вземат инициативата. Западните страни заявяват за вероятно използване на химическо оръжие на територията на Сирия. Министърът на външните работи на РФ Сергей Лавров инициира процес за изнасяне и ликвидиране на химическото оръжие, който започва през октомври 2013 г и приключва през юни 2014 г.

Септември 2013 г.

Една от характерните черти на сирийския конфликт са масовите гонения на християни, предприети от членове на радикални ислямистки въоръжени групировки в Сирия. Превземат се храмове, оскверняват се светини, а екстремистите вземат свещеници за заложници. На 50 км северно от Дамаск е Маалюля – свещен за християните център. През 2013 г той е атакуван от ислямистите и монахините от манастира „Св. Текла” са взети в плен.

Януари 2014 г: „Ислямска държава” продължава настъплението

През януари 2014 г на територията на Сирия засилва действията си терористичната групировка „Ислямска държава”, бореща се едновременно с бойците от опозицията и с режима на Башар Асад. През юни същата година ИД обявява за създаването на халифат.

Март 2014 г: коалиция срещу ИД

След два месеца по-късно е сформирана международна антитерористична коалиция на западните страни начело със Съединените американски щати.

Септември 2015 г:

След неуспехите на правителствените войски в борбата с ИД през 2015 г Русия по молба на президента на Сирия Башар Асад взема решение да започне действия срещу терористите с помощта на ВКС (Военно космически сили). На 30 септември Съвета на федерацията на РФ единодушно одобри искането на президента Владимир Путин за използване на въоръжените сили на страната зад граница. Нанасянето на въздушни удари по позициите на терористите започва същия ден.

Ноември 2015 г: „удар в гърба”

На 24 ноември 2015 г. турски изтребител сваля руски бомбардировач Су-24 в Сирия. Загива един от пилотите, а също така и военен, който участва в спасителната операция. Отношенията между Русия и Турция рязко се влошават.

През декември 2015 г към въздушните удари срещу терористите в Сирия се присъединява и Великобритания в състава на коалицията начело със САЩ.

Февруари 2016 г:

Международната общност е убедена, че кризата в Сирия трябва да се ликвидира и в тази връзка на 18 декември 2015 г. се приема резолюция на Съвета за сигурност на ООН, утвърждаваща план за мирното урегулиране. Режимът за прекратяване на огъня влиза в сила на 27 февруари 2016 г благодарение на споразумението между Москва и Вашингтон. Примирието не засяга военните действия срещу „Ислямска държава” и фронта Ал- Нусра.

Март 2016 г.

На 14 март президентът на Русия Владимир Путин по време на среща с външния министър Сергей Лавров и министъра на отбраната Сергей Шойгу дава заповед за изтегляне на групировката руски ВКС от Сирия. Президентът отбелязва, че задачите поставени пред Министерството на отбраната на Русия са изпълнени. Военно служещите от ВКС на РФ започнаха да напускат страната от 15 март.

You may also like...